Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,299 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Gardnerela

    , Autor: nelca19

    Dobrý večer. Chcem sa opýtať je baktéria Gardenerela v tehotenstve (či už počas tehotenstva alebo pri pôrode) nebezpečná pre bábo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bakteriálna vaginóza alebo infekcia patogénom Gardnerella vaginalis je pomerne rozšírená. Ide o stav, keď sa fyziologické pomery v pošve zmenia a prospešné baktérie sú nahradené pomnožením baktérie Gardnerella vaginalis a anaeróbnych baktérií. Súčasne dohádza k redukcii normálnej pošvovej flóry, ktorú zastupuje laktobacil. Je to veľmi častá bakteriálna infekcia sexuálne aktívnych žien. Toto ochorenie nemusí byť nutne zavedené zvonku, môže vzniknúť jednoduchým premnožením baktérii, ktoré sú inak bežnou súčasťou vaginálnej flóry, veľmi často v tehotenstve. Ale prenáša sa aj pohlavným stykom.
    Každá infekcia v tehotenstve predstavuje riziko predčasného odtoku plodovej vody, obdobne aj táto infekcia. Je nutné preliečenie, potom sa o plod nemusíte obávať. V liečbe sa používajú antibiotiká, ktoré zničia celé spektrum baktérií, ale neovplyvnia laktobacil. Osvedčený je metronidazol, klindamycín, prípadne amoxycillin. Liečba je obvykle úspešná, ale riziko recidív je nutné znížiť preliečením partnera. Obnoveniu pošvovej flóry napomáhajú prípravky s obsahom laktobacilov, či kyseliny mliečnej vo forme pošvových tabliet, krémov, ktoré sú dostupné bez predpisu v lekárňach (Lactofeel).

Podobné otázky

  • pohlavne choroby

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Pred rokom som mala prvykrát nechránený sex. Zhruba po 2 mesiacoch som zacala mat vyto sfarbeny do zlta a niekedy aj palenie a svrbenie.V novembri mi gynekolog urobil vyter na zistenie chlamydiovej infekcie a ten mi vysiel negativne. Kedze vytok som mala aj nadalej tak dermatovenerologicka mi vo februari robila stery na opat na chlamydie, mykoplazmy a ureoplazmy, a vzala mi krv na zistenie syfilisu a HIV to vyslo tak isto negativne. Bola mi zistena premnozena gardnerela na to som dostala lieky na 10 dni do posvy. Preto sa chcem opytat ak mi vysli tieto vsetky choroby negativne je mozne zeby som mohla mat predsa len kvapavku kedze na nu mi testy robene neboli???Ďalej sa chcem opytat na internete som sa docitala, ze stery su pri zistovani tychto chorob nepresne, že možu vyjsť aj falošne pozitivne alebo negatívne. Mala by som si preto dat urobit na zistenie chlamydii, mykoplaziem a ureoplaziem radsej krvne testy??? A ešte sa chcem opytať je možne, že ak mi priate pri kazdom styku najprv vyvolaval klitoralny orgazmus, že mi rozniesol bakterie pritomne na krcku vysie a teda v case steru uz neboli bakterie na krcku pritomne,?? Posledny pohlavny styk som mala v decembri minuleho roku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v prvom rade neverte všetkému čo sa dočítate na internete. Ster z pošvy resp. z krčka maternice je dostatočne citlivý a nie je nutné vykonávať testy opakovane. Obzvlášť ak sa zistila príčina vašich ťažkostí - teda gardnerelová infekcia.