Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhodobé gynekologické problemy

    , Autor: OliviaL.

    Dobrý deň Pán Doktor. Rok a pol. Toľko trvajú moje gynekologické problémy. Začalo to po odobratí antibiotik a o mesiac ďalších antibiotik kvôli zubu. Prišla mykoza, bakterialna infekcia... žila som vo švajčiarsku opakovane som dostávala flomizin bez akéhokolvek výsledku. Preplakane noci sa zmenili ked sme prišli na dovolenku na slovensko objednala som sa k imunologii a bola som u svojej slovenskej gynekologicky ta mi dala dalacin a gynoflor. Kúpila som si probiotika od natural factors a brala dlhodobo lieky stále deň pred menstuaciou dve. Neviem presný názov boli proti mykoze. Na imunologii som sa nič nezvyčajné nedozvedela dostala som doplnok stravy na báze oregana. Okrem toho kúpila som si clogin podľa rady lekárky v slovenskej lekárni som nechala 160 eur a sla spať do švajčiarska. Problémy sa zjemnili tak že tesne pred menstuaciou sa mykoza stale objavila. A ak nie mykoza tak to bol streptokok. Dlhodobo nejem sladké a všetko z bielej muky. Biely jogurt jem každý deň. Tieto problémy som pripisovala aj stresu tam sme sa s manželom vrátili žiť na slovensko . Mimochodom aj on bol u lekára a všetko mám v poriadku. Prišli sme domov bola som na vyšetrení samozrejme streptokok. Dostala som fluomizin a gynoflor. Táto liečba vôbec nezabrala potom som dostala dalacin a kúpila som si gynitimu ked som už brala probiotika zistila som že som tehotná. Čo ma potešilo s manželom sme sa snažili. No zároveň prišla mykoza opäť. A teraz sa teším ale mám strach. Žena v tehotenstve je viac náchylna. Momentálne mám Clotrimazolum. Liek si večer dám. Celú noc je to fajn ked liek ráno výjde. Osprchujem su to a po určitom čase je všetko podráždene až do doby kým si večer opäť liek nedám. Ja som už naozaj zúfalá. Chcela by som sa opýtať na názor Vás. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva je apriori špinavý orgán s prítomnosťou bakterií. Nie za každých okolností je nutné užívať liečbu. Keďže ale nepoznám všetky výsledky vyšetrení, je ťažko sa objektívne vyjadriť. Osobne si myslím, že u Vás to je kombinácia imunoalergologická, ako aj gynekologická. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo užívajte vaginálne probiotiká. Skúste zmeniť kozmetické prípravky, sprchovací gél, používajte intímne mydlá. Za úvahu by u Vás stálo aj vylúčenie alergie.

Podobné otázky

  • Dlhodobé gynekologické problémy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a už 4 roky mám vkuse gynekologické problémy - hlienovitý výtok, bolesti, pálenie, špinenie mimo menštruácie. Ako 10 ročnej mi praskol apendix, 2x ma operovali pretože po 7 dňoch po 1. operácií som dostala septický šok. Zrejme kvôli tomu a následným zrastom v malej panve sa mi nepodarilo otehotnieť. S tým som sa už zmierila, avšak pred 4 rokmi som začala mať uvedené problémy. Najprv mi bolo povedané, že mi to spôsobuje cysta na vaječníku. Podstúpila som operáciu, kde mi vyoperovali cystu, jeden vajíčkovod a na druhom mi robili neostómiu. Problémy však pretrvávali, po roku a pol som dostala horúčky a veľké bolesti. Výsledkom bola ďalšia operácia - mala som ileus, zápal pobrušnice, hnisavú cystu a extrémne veľa zrastov - operácia trvala cca 5 hodìn. Zobrali mi jeden vaječník a zostávajúci vajíčkovod - už mám len maternicu a jeden vaječník. Avšak moje problémy sa tým neskončili, stále mám výtok, pálenie, špinenie mimo ms, bolesti podbruška a krížov. Žiadna lokálna ale ani celková liečba mi na to nepomáha, za posledné roky sok vybrala viac atb ako za celý život. Mala som ísť aj do kúpeľov, ale nakoľko stále mám ten výtok a pálenie, som tam nebola. V apríli mám ísť ešte na MRI malej panvy. Inak zápalové parametre z krvi, Ca 125, krvný obraz - mám všetko v norme. Momentálne nepracujem - keď som sa aj o to snažila, bolo to veľmi vyčerpávajúce, pretože mi vadí chlad a aj ťažšia fyzická námaha. Vždy sa mi potom zhoršia bolesti. Mojou otázkou je či si myslíte, že na základe mojich ťažkostí by mi mohla byť uznaná aspoň čiastočná invalidita?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pálenia a štípania môže byť viacero. Ak Vám ešte neboli realizované stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis, doplnil by som ešte to. Môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, kedy je vplyvom opakovaných a častých užívaní antibiotík porušená pošvová mikroflóra. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré môžete užívať aj dlhodobejšie. Čo sa týka prípadného tehotenstva, pomôcť by Vám mohli v centre asistovanej reprodukcie. Čo sa týka prípadnej invalidity, nepoznám všetky okolnosti, ani priebehy operačných výkonov a neprináleží mi vyjadrovať sa k tomu.