Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykoza v tehotenstve

    , Autor: Ada123

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať, čo na podporu imunity, som v 21tt a vrátila sa mi vaginalna mykoza po mesiaci znova, takztiez aj na nohe ako lyšaj, to sa mi hneď zapálilo ako ma začalo trápiť zo spodu no a v neposlednom rade mám aj kútiky na ústach, chcela by som niečo na podporou imunity po vyliečení ako prevenciu, čo by ste mi odporučili ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka vaginálnej mykózy, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, či nie je okrem candidy prítomná aj bakteriálna infekcia, ktorú by bolo potrebné preliečiť kombinovanými antibioticko-antimykotickými preparátmi. Následne je dôležitá obnova vaginálnej mikroflóry aplikáciou vaginálnych probiotík. Existuje množstvo tehotenských vitamínov a doplnkov výživy. Aj napriek tomu, že ste tehotná, ak máte celkovo problém s imunitou, zvážil by som konzultáciu u imunológa, ktorý by Vám vedel poradiť, čo sa týka imunity, lepšie.

Podobné otázky

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,
    približne pred dvoma týždňami som pravdepodobne dostala vaginálnu mykózu sprevádzanú svrbením, pálením, a hrudkovitým zapáchajúcim výtokom. Bola som v 14tt a hneď som sa aj objednala k svojej gynekologičke, aby mi urobila ster a nasadila liečbu. V zápätí som však dostala chrípku a k lekárke som sa nedostala. Na jej odporúčanie som nasadila probiotiká gynimun dual protect a príznaky mykózy po pár dňoch zmizli.
    Je možné, aby som mykózu stále mala, aj keď už nepociťujem žiadne príznaky? Je prípadne vhodné použiť na doliečenie macmiror?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktérie, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne. Ak sa však premnožia, môžu spôsobovať problém. Ak ste užívali počas chrípky antibiotiká, preliečili ste sa. Ak ste si navyše realizovali kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sú výborné na úpravu pošvovej mikroflóry, je možné, že ste mykózu preliečili a nie je potrebná ďalšia liečba. Ak už nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa vrámci tehotenskej poradne podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: mini

    Dobrý deň.
    Som v 5. mesiaci tehotenstva a mám vagin. mykózu.Len svrbenie a výtok bez zápachu.Chcem si kúpiť vagin. tabletu ktorá účinkuje v tele 4 dni.Neviem však či to nejako neohrozí plod.Tabletu by som si samozrejme zaviedla bez aplikátora.Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    skonzultujte podanie akéhoľvek liečiva s vaším lekárom
    neviete sama presne určiť o akú infekciu sa jedná, preto si myslím, že je na mieste konzultácia
    S pozdravom