Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    Dobrý deň, partnerovi zistili mykoplazmy.Ja mam opakovane problémy s tým že mám krv v moči,môže to byť spôsobené tým?Musím sa preliečiť aj ja ak má partner zistené mykoplazmy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe mykoplaziem musia byť preliečení obaja partneri, teda aj vy. Inak si budete infekciu medzi sebou prenášať. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať výter z krčka maternice na STD, teda na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy.

Podobné otázky

  • Liečba Ureaplazmy alebo Mykoplazmy

    , Autor: laura_997

    Dobrý deň prajem. Rozhodla som sa Vás osloviť nakoľko sa mi nepáči správanie môjho gynekológa :(
    Mám taký problém, už dlhšie, že pri sexuálnom styku s mojím priateľom s ktorým som už pár rokov, pociťujem bolesť, nepríjemný pocit, nemám žiadne pálenie ani svrbenie, skôr bolesť akoby ma bolela ani neviem čo sa tam presne nachádza ale bolí ma (ja to volám) tá “stena” na konci a naráža mi to akoby do toho a mňa to bolí.. alebo neviem to opísať, proste mám v tú chvíľu pocit ako by som mala zápal močových ciest.. tu bolesť cítim len pri styku, nikdy som to tak pri ňom nemala, až posledný čas a je mi to nepríjemné lebo neviem čo sa deje a prečo ma to bolí akoby mi trebalo cikať a citlivá tam som :( Tak som s tým bola za doktorom, robil mi nejaké výtery na choroby ale neviem aké, akurát mi čosi po telefóne povedal (zachytila som len posledné písmená) - plazma , takže buď to bude mykoplazma alebo ureaplazma čo som googlila keďže doktor mi to má problém povedať čo to presne je.. dal mi na to prv lieky klacid 500 a aj priateľovi, ten ich dobral celé, ja som mala zle nežiadúce účinky čiže z tých 7 tabliet som užila len 3, nemali sme po dobu liečby žiaden styk, volala som doktorovi že mi nerobia dobre tie lieky a jeho odpoved bola “tak to nechte bejt” , osobne som za ním potom ešte bola že stále sa necítim fajn, on povedal že tie 3 tablety na vyliečenie stačili tak mi teraz predpisal ciprofloxacin 500 + entizol a vaginálne tablety počas liečby ale čo čítam pri tom entizole píše tam že niekto môže dostať aj ten smrteľný syndróm a nechcem riskovať nakoľko mám dosť problémov aj neznášam niektoré lieky veľmi dobre ako ten klacid napríklad.. moja otázka je či ten entizol musím brat alebo nemusím, pripadne či je za neho nejaka bezpečnejšia náhrada alebo ako by sa tento moj problém dal liečiť lebo už mi je trápne ísť znova za ním že sa bojím vziat ten entizol a zároveň ma trápi tento problém , ktorý mám a snažím sa ho nejako vyliečiť ale neviem ako, tak ma zaujimal názor iného doktora - Vás ,- ako sa zbavím tej choroby buď liekmi alebo prirodnou cestou , aj keď neviem ktorá z tých dvoch chorôb to je lebo mi to nechcel povedať len že to neni nič závažné, pritom som chcela vedieť o čo ide.. budem rada ak mi poradíte a budem počuť Váš názor ako to vyriešiť. Veľmi ma to trápi. Ďakujem veľmi pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka liečby ureaplazmy, či mykoplazmy, najčastejšie sa používajú tertracyklíny, napríklad Doxyhexal, či Doxycyklín, prípadne makrolidy, napríklad Azitromycín. Preliečený musí byť aj partner. Aj spomínaná predpísaná liečba fluorohinolónmi - Ciprofloxacín môže byť účinná a tiež sa používa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Spomínané ťažkosti a bolesti môžu byť spôsobené aj spomínanými pohlavne prenosnými baktériami - mykoplazmami, či ureaplazmami, možných príčin však môže byť viacero, nemusia byť vôbec infekčného pôvodu. Ťažko takto povedať. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Samozrejme máte právo aj na zmenu obvodného gynekológa. Naozaj sa takto, aj napriek pomerne rozsiahlemu popisu, nedá bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mykoplazma

    , Autor: Daniela S

    A môžu spôsobovať mykoplazmy krv v moči?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky áno, keďže môžu spôsobiť, okrem iného, aj zápal močových ciest na rôznej úrovni, môže sa to prejavovať aj krvou v moči.

  • Mykoplazma

    , Autor: Miriam2839

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom mykoplaziem. Pred pár mesiacmi mi bola diagnostikovana mykoplazma pri preventívnej prehliadke. Nemala som žiadne príznaky ktoré nemám ani doteraz. Moja doktorka mi nasadila 2x antibitioika Doxyhexal, ktoré však nezabrali, mykoplazma tam stále je ale problémy nemám našťastie žiadne. Dohodli sme sa, že to ďalej liečiť nebudeme, až keby sú problémy, s čím som aj súhlasila nakoľko nevidím zmysel v tom brat antibitioika ktoré nepomáhaju. Len sa chcem spýtať ci môžem normálne sexuálne fungovať, nakoľko som pohlavný styk nemala odkedy riešim toto. Bojím sa, že ak si nájdem partnera, môžem ho nakaziť. Kondóm vraj tiež úplne nepomáha voči týmto chorobám, tak neviem čo mám robiť.
    Ďakujem a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie vždy je nutné a potrebné opakovane preliečovať mykoplazmovú, či ureaplazmovú infekciu, prehĺby sa tým len bakteriálna vaginóza. Záleží však od konkrétneho druhu mykoplazmy, ako aj citlivosti na daný druh. Skúste si aplikovať vaginálne probiotiká, občas si realizovať vaginálne výplachy. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Chlamidie

    , Autor: ___misik___

    Dobrý deň, môj partner bol 2 mesiace liečený na chlamidie (úspešne) predtým mu boli zistené ennterococ fecalis, streptokok, mykoplazma koli opakovaným problémom som bola vyšetrena aj ja a zistili mi len mykoplazmu a uroplazmu sme spolu 4 roky a som rok po pôrode, nikoho iného sme obaja nemali(počas tých 4 rokov) chcem sa spýtať ako je to možné že ja som chlamidie nemala je to vôbec možné? Mam sa obávať, že sa mi to časom môže objaviť? Vyšetrenie som mala opakovane 2 krát

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, aj keď málo časté. Je to niečo podobné, ako keď pozitívny člen rodiny (či už na chrípku, COVID-19, ...) žije v spoločnej domácnosti s iným členom, ktorý nemusí byť pozitívny, ani sa nemusí nakaziť. Do budúcna samozrejme nevylučujem, že sa chlamýdie u Vás nevyskytnú.

  • Mykoplazma

    , Autor: Katka37

    Dobry den.
    Pan doktor ,od aprila r 2020 mam problemy.
    Doktor mi diagnostikoval mykoplazmu.
    Prosim vas je mykoplazma to iste co ureoplazma?
    Mam staleho partnera rok a 2mes.som verna. A on tiez.
    Chcem sa opitat. Moze ureoplazma a mykoplazma sposobovat neplodnost?
    Ako mam 38 a chcela by som dieta no nejako sa nedari.
    A je mykoplazma to iste co ureoplazma?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mykoplazma a ureaplazma sú rozdielne baktérie, ktoré ale môžu spôsobovať podobné problémy. Nachádzajú sa pomerne často v pošvovom prostredí, väčšinou ale nespôsobujú problémy. Záleží od vykultivovaného druhu. Príčin neúspechu otehotnenia môže byť viacero, mykoplazma nemusí byť príčinou. Ak neviete otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (aspoň 2 - 3 krát týždenne) a snažíte sa viac ako pol roka, je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.