Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zmeny na krčku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať na priebeh ochorenia HPV a zmien na krčku. V skratke môj priebeh, bola som HPv pozitív nasledne som otehotnela, kontrola po porode bola opäť pozitívna, pol roka na to CIN 1 a po pol roku už CIN3. Pred pár dňami som podstúpila konizaciu a dala sa hned aj zaočkovať.
    Zaujíma ma však, prečo alebo vplyvom čoho sa mohlo ochorenie tak rýchlo rozšíriť.
    Je pravda, že som v poslednej dobe bola veľmi často chorá plus sa mi pridružili aj nové alergie.
    Pripadne je niečo do budúcna čím by som mohla svoju imunitu posilniť.
    ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je ničím výnimočným, že v tehotenstve vplyvom hormonálnych zmien dôjde k zhoršeniu nálezu dysplázie buniek krčka maternice. Nie je to síce pravidlo, ale stretávame sa s tým. Neovplyvnili by ste to žiadnym spôsobom. Je potrebné vyčkať na výsledky histologického vyšetrenia a na základe toho sa určí ďalší postup. Určite sa nechajte zaočkovať plnou schémou, teda všetkými tromi dávkami Gardasil 9.

Podobné otázky

  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, minulý rok mi bola robená konizácia, následne boli výsledky v poriadku. Cca o 3 mesiace mi vyšla z cytológie L sil, po 3 mesiacoch všetko v poriadku (to bolo teraz v júli). V auguste som mala preventívnu prehliadku u gynekológa, ktorý mi robil opäť cytológiu a tam mi vyšlo zas L sil. Prosím Vás je možné opätovné zhoršenie po mesiaci a pol? Som z toho dosť smutná, mám sa opäť objednať do nemocnice na zhodnotenie ďalšieho postupu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo Vám bola realizovaná cytológia s odstupom jeden a pol mesiaca. Kontrolný ster má zmysel realizovať s odstupom 4 až 6 mesiacov. LSIL je prvý stupeň bunkových zmien, ktoré sa vedia vyhojiť aj spontánne. Skúste si realizovať liečbu vaginálnymi gélmi, napríkad RegreSILom alebo DeflaGynom. Doplnil by som aj HPV typizáciu za účelom vylúčenia HPV infekcie, ktorá by mohla vysvetľovať bunkové zmeny na krčku maternice. Rovnako tak odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mierne bunkové zmeny na krčku maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po mojom poslednom cyt. vyšetrení formou LBC mi oznámil gynekológ, že mám mierne bunkové bunkové zmeny na krčku maternice a bude potrebná kontrola o pol roka. Nedostala som viac informácii, len že zatiaľ si nemám robiť starosti. Znamená to teraz,že mi vyšla aj pozitivita na HPV vírus? Je to automaticky s tým spojené alebo je potrebné ďalšie vyšetrenie konkrétne na HPV? Mám s tým konfrontovať gynekológa alebo čakať na kontrolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie je jasné, o aké bunkové abnormality sa jedná. Môže sa jednať o ASCUS, ASC-H, LSIL. Nezmenená to automaticky, že ste HPV pozitívna. Z LBC sa dá dohlásiť HPV typizácia, na základe čoho sa zistí, či ste alebo nie ste HPV pozitívna a ak áno, tak aké typy HPV sú pozitívne. Je pravda, že za väčšinou bunkových zmien a teda abnormálnych cytologických sterov je HPV. Nie však vždy. Keďže nepoznám žiadne bližšie výsledky, nálezy, okolnosti ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV. Rovnako tak si odporúčam do kontrolného steru realizovať kúru vaginalnym gélom, či už DeflaGynom, RegreSILom alebo Papilocare.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mám 44 r, užívam hak, bola som na preventívke a volala som si o výsledky z cytologie a bolo mi povedané, že su tam nejaké zmeny na krčku, neviem presný vysledok, len tolko, že o pol roka kontrolná cytologia, ale mám príst aj na kolposkopické vyšetrenie...doteraz som mala vždy dobru cytologiu, problémy nemám absolutne žiadne, /cca 3 krát do roka mykoza)...zlakla som sa, može ist o niečo vážne? alebo mohli tie mykozy zhoršit vyledok cytologie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidel som výsledok cytologického vyšetrenia, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Možností výsledku môže byť viacero, od ASCUS, ASCH až po LSIL. Predpokladám, že ak by Vám vyšiel HSIL (ťažký stupeň bunkových zmien), Váš obvodný gynekológ by si Vás predvolal. Každopádne je vhodné doplniť HPV typizáciu, prípadne dovyšetrovať aj CINtec. Vaginálne infekcie môžu skresliť alebo zhoršiť nález na krčku maternice. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa a prekonzultujte s nim nález, ako aj ďalší postup.

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či je vhodné užívať počas kojenia canesbalance na bakteriálnu vaginózu (alebo co by ste odporucali? Napr Femtime? Dlhšie som mala oslabenú imunitu zrejme kvôli nachladnutiu užívala som aj erdomed a určité druhy vitamínov, ale nie probiotiká, kt. Sa odporúčajú pri chorobe...pociťujem jemný zápach z pošvy, jemne biele špinenie...v tejto dobe liečim ešte pityriasis rosea (Heraldova škvrna), je možné, že počas oslabenej imunity sa mi zmenilo Ph v pošve a to spôsobuje tieto problémy? Taktiež som mala na predposlednej cytológii zistené CIN 1, teraz čakám na výsledok opakovanej cytológ. Môže to aj s tým súvisieť? (Plánujem aj očkovanie HPV, len čakam na vysledok). Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete používať aj Canesbalance, prípadne ktorékoľvek vaginálne probiotiká, ktoré je najlepšie aplikovať si večer pred spaním. Ak však ťažkosti budú pretrvávať aj napriek aplikácii vaginálnych probiotík, bude vhodnejšie realizovať kultivačné vyšetrenie z pošvy a podľa jeho výsledku nasadiť potrebnú liečbu. Ak je dlhodobo nevhodné prostredie v pošve, nepriaznivé okolnosti, ako napríklad aj pokles imunity môže spôsobiť aj zmeny na krčku maternice, rovnako tak sa môže zápal preniesť aj do malej panvy. Nie každé zmeny na krčku maternice sú spôsobené HPV vírusom, aj keď vo väčšine áno. Bez ohľadu na výsledok onkocytologického vyšetrenia sa môžete očkovať proti HPV kedykoľvek. Vhodné je aj realizovať HPV typizáciu, ktorou sa vylúči HPV infekcia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás je možné vidieť na gynekologickom sone nejaké zmeny na krčku maternice ? (napríklad rakovinu krčku) alebo iba zo steru?
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, USG gynekologické vyšetrenie nie je skríningovým vyšetrením diagnostiky zmien krčka maternice ale sliznice dutiny maternice, steny maternice, vaječníkov, či celkovo okolia maternice. Skríningovým vyšetrením zmien krčka maternice je realizácia vaginálneho vyšetrenia v gynekologických zrkadlách, ako aj realizácia onkocytologického vyšetrenia.