Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,328 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Info.

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcem sa informovať bolo mi zistené pri citlivej cytologii dysplazia krčka maternice CIN I, chcem sa spýtať ak kojím ci môžem užívať niečo na podporu imunity indonal a tiež kúru napr. Papilocare...dávnejšie som mala pozitívne HPV 16, 18. Písala som vám už skôr ohľadom preliecenia odporúčal ste nejakú kúru rozhodla som sa pre papilocare..kontrola o 6m. Indonal mi v minulosti možno pomohol mala som potom negatívne hpv...len neviem ci môžem aj teraz pocas kojenia užívať. Za vašu skorú odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Papillocare, ako aj DeflaGyn je možné používať aj počas kojenia. Jedná sa o lokálnu kúru, ktorá nemá vplyv na kojenie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, absolvujte kontrolné cytologické vyšetrenie podľa odporúčaní.

Podobné otázky

  • Doxyhexal

    , Autor: NinaV12

    Dobry den,

    od oktobra 2022 uzivam Drovelis.
    V aprili som mala bolesti v posve, pominuli. Mala som ich aj v juli take iste, navstivila som pani doktorku ktora mi nasla bakteriu Urea a druhu si nepamatam, prepacte.Ze sa mam ozvat po lete kvoli slnku. Uzivam Doxyhexal 9 dni. 9 dni presne mam opat tie bolesti v posve. Len v posve. ATB uziva aj partner a pocas celej doby liecby sme bez pohlavneho styku. Uzivam na noc aj Macmiror. Cytologia 2-3 v aprili, kontrola teraz 3t bude po douzivani Doxyhexal. Prosim vas... Je mozne ze Doxyhexal na bolest v posve neucinkuje? Je mozne ze tieto bolesti nie su bakteriami? Je mozne ze je to pre horsku cytologiu, pripadne uz uplne zhorsenu? Dakujem pekne za info. Pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Na Vaše otázky Vám vie najlepšie zodpovedať Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, aj všetky potrebné informácie.

  • HPV

    , Autor: Dobka

    Dobrý deň, bol mi zistení HPV 16 a 18 a ASCUS začala som brat delfagyn a corvin na imunitu, myslite že môžem mať o 6 mesiacov HPV negatívne? Veľmi sa bojím..Kontrolu mám o 6 mesiacov, priateľ sa bol dať otestovať, on má HPV negatívne. Chcem sa opýtať ako môžeme riešiť pohlavný styk? Aby som ho nenakazila keď je negatívny a aby sme si to navzájom neprenášali. Ďakujem za info.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte cytologický nález ASCUS a pozitivitu vysokorizikových HPV (HR HPV) vírusov, je vhodné porozmýšľať o kolposkopickom vyšetrení. Potrebné je kontrolné cytologické vyšetrenie o 4 až 6 mesiacov podľa odporúčaní. Podľa výsledkov sa určí ďalší postup v zmysle sledovania, prípadne pri zhoršení výsledkov bude vhodné uvažovať aj o realizácii konizácie a kyretáže. Nález sa môže samozrejme aj zlepšiť. Čo sa týka samotnej infekcie, HPV je vírus, takže infekcia môže vymiznúť, môže však aj pretrvávať. Je to napríklad ako s chrípkou. Infekcia príde, pretrváva a vymizne. Ide o to, či spôsobí nejaké následky, čo sú v prípade HR HPV najmä bunkové zmeny na krčku maternice. Ak má organizmus dobrú imunitu, s infekciou si poradí. Preto nie každý človek dostane, aj počas tej najväčšej chrípkovej sezóny, chrípku. Tak isto je to aj s HOV infekciou. Partner nemusí mať HPV infekciu. Určite odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ureaplasma pavrum

    , Autor: Soni123

    Dobry den,
    Som v 18tt tehotenstva a mam pozitivne vysledky na Ureaplasma pavrum. Lekar mi dal zatial nejake cipky ale antibiotika mi zatial neboli nasadene. Spatne som zistila ze som tuto bakteriu mala uz pred otehotnenim. Viete mi poradit co najlepsie spravit? Ako liecit partnera ak ja zatial nemam antibiotika?
    Dakujem za info.
    S pozdravom,
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ureaplazma parvum je častý nález u všetkých ľudí. Pokiaľ nie sú prítomné klinické ťažkosti, ako penivý výtok, svrbenie, krvavý výtok,..., nie je nevyhnutá antibiotická liečba. Výskyt v populácii je možno aj viac ako u 1/3 žien. Mnohé tehotné ženy ani nevedia, že majú ureaplazmu a normálne donosia plod. Pri liečbe Ureaplasma parvum v tehotenstve by Azitromycin prichádzal do úvahy. Treba povedať, že aj napriek liečbe, Vás, ako aj Vášho partnera, sa môže výskyt ureaplazmy opäť zopakovať. Infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť, pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • laparoskopia

    , Autor: nikan

    dobrý deň pán doktor, idem na laparoskopiu kvôli možným zrastom, už mám aj termín, no dozvedela som sa, že deň predtým sa pijú preháňadlá, skoro ma vystrelo z tejto info.Mám bohaté skúsenosti s preháňadlami a normálne mám z toho depresiu.Pred kolono som mala preháňadlo a musela prísť záchranka a dať mi infúziu aby som prežila cestu na gastro,druhý krát som ležala v nemocnici a vôbec ma to nepreháňalo,takže mi museli dať klystír.Pán doktor nemôžem pred zákrokom požiadať o ten klystír miesto tých preháňadiel deň predtým? Mám 40kg a neskutočne ma to vysiluje.ďakujem vám za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa dohodnúť v deň príjmu priamo v zdravotníckom zariadení, kde budete operovaná. Na našej klinike sa zvykne podávať Šaratica, prípadne aj klystír. Nepoznám zvyklosti daného gynekologického oddelenia, preto je najvhodnejšie sa informovať priamo tam. Existujú aj preparáty, ako napríklad X-Prep, ktorý môže byť dobrou náhradou v procese prípravy na operačný výkon.

  • Azatril objasnenie problému

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať bola som u ženského lekára a predpísal mi tabletky Azatril aj pre partnera kazdych 12 hodín jednu tabletku, prosim vas neviete mi poradit naco a o aku bakteriu ide ? ci je prenasatelom partner alebo sa to dá preniest aj ináč ? Pretože som nerozumela doktorovi a chcela by som vediet o tom viac. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    toto antibiotikum obsauje azitromycín, krt. sa používa na liečbu gonokov a chlamýdií a pod.Jedná sa o pohlavne prenosné ochorenia, kt. sa prenášajú pohl.stykom, krvou, a pod.!
    Neviem o aké konkrétn agens sa jedná vo vašom prípade, čiže akú infekciu váš lekár lieči, treba sa spýtať v, keď ste na ambulancii, ja to takto na diaľku naozaj nemôžem vedieť, lebo možností je viac.
    Nabudúce sa spýtajte a keď vám niečo nie je jasné, nechajte si to vysvetliť.
    Prečítajte si tiež príbalový leták liečiva, ak tam sú niektoré info.
    S pozdravom