Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Herpes

    , Autor:

    Dobry deň, tento som som po prvykrat dostala genitalny herpes. Mam aj teliesko Mirenu. Je potrebne je vysadit kvoli herpesu alebo ju mozem uživať ďalej?

    Taktiež viete mi prosim povedať Vaš nazor na labioplastiku a herpes? Kvôli nemu nad tym rozmysľam a neviem či to je mozne podstupim ak mam herpes.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod na odstránenie vnútromaternicového telieska. Ak bolo zavedené za správnych a štandardných okolností, genitálny herpes na to nemá vplyv. Čo sa týka labioplastiky, určite je potrebné operáciu odložiť do odoznenia príznakov a prejavov genitálneho herpesu.

Podobné otázky

  • Bolesť

    , Autor: Zorka_92

    Dobrý deň, na druhý deň po pohlavnom styku sa u mna objavili bolesti najviac pri močení. Užila som antibiotikum Monural. O dosť sa to zlepšilo ale stále to celkom neprešlo, cítim menšie bolesti, pálenie a nepohodlie.Tiež sa mi pod perou objavil herpes a hrčka pod sánkou. Pohlavny styk bol s prezervatívom. Ťažkosti trvajú viac ako jeden týždeň. Ide o zápal alebo to môže byť aj iná choroba? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa všetkého máte oslabenú imunitu. Pri pretrvávaní ťažkostí s močením bude vhodné realizovať urologické vyšetrenie. Na herpes si aplikujte voľnopredajné antivirotiká, dodržujte dostatočný pitný režim, denne aspoň 1,5 - 2 litre tekutín. Odsledujte si to.

  • Herpes

    , Autor: anetka96

    Dobrý deň. Po 2 dnoch od pohlavného styku u mna a priateľa nastali problemy. Riešila som to s gynekológom. Ten mi povedal že to je genitálny herpes, žiaľ testy mi neurobil len to od oka uznal ze to je ono a nasadil mi liečbu na herpes. Priateľovi bol tiez vyšetrený, urobili mu testy, tie ukázali ze ma nejaku baktériu v tele na ktoru mal antibiotiká. Viete mi pomoct ze co mam teraz robit? Mam si nasadiť antibiotiká čo mal priatel? Alebo je mozne ze ja som mala genitálny herpes a on niečo ine? Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani som nevidel nález a nepoznám tiež žiadne bližšie informácie a okolnosti partnerovho nálezu, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne nech sa aj partner informuje o výsledkoch jeho vyšetrení u svojho lekára a podľa toho by sa mal určiť ďalší postup, prípadne nasadiť jednotná potrebná liečba.

  • E coli

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.

  • Lomexin

    , Autor: Iva57

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred pár týždňami som mala problém so silnou mykózou a dala som si predpísať gynazol krém, ten mi však veľmi nepomohol a svrbenie stále pretrvávalo. Potom som si dole pri vstupe do pošvy našla také hrbolčeky alebo guličky viac pokope… môj gynekológ mi povedal že mi nezabral poriadne gynazol lebo som si predtým nespravila výplach s Rosalginom a tak mi všetok krém vytiekol a nemal taký účinok. A že tie guličky alebo výrastky sú zdurené slizničky z podráždenia. Predpísal mi Lomexin 2 tablety a než si zavediem prvú tabletu mám si spraviť výplach rosalginom a o 3 dni si dať druhú. Moja otázka je či to nemôžu byť genitalne bradavice alebo herpes … v minulosti som mala totiž pozitívny HPV vírus no dostala som len lieky a nijak zvlášť sa to neriešilo tiež som tam mala myslim nejaký vyrástok. A ak sú to len zdurené slizničky či to zmizne po tejto liečbe. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás v prípade nejasností mal odoslať na vyššie pracovisko do zdravotníckeho zariadenia.

  • Herpes

    , Autor: Velkamiska

    Dobrý deň, pán doktor zaujímal by ma Váš názor na postup môjho gynekológa. Objavil sa mi herpes v okolí konečníka a v hrádzi, mala som štípanie, pálenie aj pri močení. Išla som ku gynekológovi,ten mi potvrdil herpes a taktiež zmiešanú infekciu,spravil mi kultiváciu na anaerobne baktérie ( na výsledky čakám) predpísal polygynax a masť fungicidin. Opýtala som sa ho a čo na ten herpes a odpovedal že masť fungicidin, alebo si mam kúpiť zinkovu masť. No podľa mňa fungicidin vôbec na herpes vhodný nie je. Tak neviem čo mám teraz robiť ohľadom herpesu, keďže gynekológ mi nič nedal.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, okrem predpísaných preparátov je vhodné užívať aj antivirotiká a samozrejme dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Realizovať si môžete aj vaginálne výplachy Rosalginom. Skontrolovať je potrebné aj partnera. Herpes vírus už máte v sebe, takže aj po preliečení bude u Vás prítomný. Pri poklese imunity sa môže opäť prejaviť.