Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hysterektómia

    , Autor: Janinka2

    Dobrý deň, som 3 týždeň po odstránení maternice laparo, vaginálne gynekológ mi povedal ze uz môžem nastúpiť do práce aj dvíhať do 15kg,všade čítam ze by sa aspoň 2 mesiace nemalo dvíhať ťažké veci, ešte som mu povedala ze stále sa necítim dobre spodok pod bruska ako keby mechúr ma bolel ze si to mam riešiť s obvodnou lekárkou aj pri močení tlaky, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča nezdvíhať predmety ťažšie ako 10 kg aspoň 4 - 6 týždňov od operácie. Najlepšie čím dlhšie. Po 6. - 8. týždňoch je už vytvorená jazva. Zmenou anatomických pomerov sa môže močový mechúr viac napĺňať, čo môže spôsobovať spomínané tlaky. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, priebeh výkonu, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Duphaston

    , Autor:

    Pan doktor obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Už ste mi veľa krat poradil, začo som Vam veľmi vďačna. Mam 51 rokov a som v perimenopauze.Menzes mi minuly rok začal štrajkovať. V aprili mi vynechal na 3 mesiace, potom nastalo 2 týždňove špinenie, ktore vyustilo do silnejšieho krvacania. Na 5 deň robená kyretaž. Lekar mi povedal, že už v maternici ani nebolo z čoho zobrať vzorku.Vysledok- mierna hyperplazia bez atypii.Menzes 2 cykly v poriadku. V oktonri zase vynechal na 3 tyždne. Sliznica maternice 6 mm pri meškani. Robeny horm. profil. FSH 14, nizky progesteron a vyšši estrogen. Nasadeny Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menzes prebehol v poriadku. Potom nasadeny naďalej Duphaston na niekoľko mesiacov, aby sa zabranilo rastu sliznice, čo podľa mňa 6 mm nebolo veľa.Beriem lieky 3 mesiac a stale od 5-.7 dňa uživania sa u mňa objavi špinenie, ktoré trva až do menštruacie. Menzes som v prvom cykle dostala na 7 deň po vynechani tabletky a v druhom na 4 deň po vynechani..Beriem ich od 11-23 dňa cyklu.Každy mesiac chodim po menzese na kontolu na USG mi lekar kontroluje sliznicu, ktora nie je vysoka. V prvom cykle bol menzes slaby, v druhom bol silnejši. Včera mi lekar povedal, že keď nezaberaliečba Duphastonom, kvoli špineniu bude potrebna hysterektomia. Mam na maternici intramularny myom 23 mm, ktorý mam skoro 18 rokov. Ta operácia hlavne kvoli tomu špinenie. Ja mam však dojem , že to špinenie mi sposobuju lieky, lebo predtým som to takto dlhodobo nemala . Niekedy 2-4 dmi pred menzesom sa objavilo., ževraj to sposobil nizky progeseron.Mam o tom pouvažovať. Nerada by som sa dala operovať, pokial by to nebolo nutne.Čo by ste mi pan doktor poradil Vy, Je to so mnou ťažke, ja viem.Ja by som možno skusila vysadiť lieky, ako sa bude moje telo spravať.Je možne že sa to špinenie objavuje prave kvoli liekom? Hovoril mi, že mi to neudrži sliznicu. A čo Norethisteron, ten by mi nepomohol?Raz som ho brala kvoli dovolenke a mala som po ňom veľmi silný menzes.Ta hysterektomia by sa musela robiť cez brucho, lebo mam vysoko maternicu. Nemožem sa s tym uspokojiť, stale na to myslim. Alebo nie je nejaky iny sposob ako prejsť bez problemov do menopauzy. Pan doktor už vopred Vam pekne ďakujem za Vašu radu a prepačte za ten roman, ale jednoduchšie som nevedela opisať svoj problem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston môžete skúsiť vysadiť, no podľa mňa sa stav nezlepší. Ak máte nízky progesterón, iba tak bez ničoho sa to neupraví. Norethisteron v dávke 2x1 tabletka sa skúsiť nasadiť môže, je však otázne, či sa stav upraví. Za vyskúšanie by možno stálo aj zavedenie vnútromaternicového telieska - Mireny. Čo sa týka hysterektómie, záleží od nálezu, ale nemusí sa vždy rezať brucho, maternica sa dá odstrániť aj laparoskopicky. Rozhodnutie je už na Vás.