Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Duphaston

    , Autor:

    Pan doktor obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Už ste mi veľa krat poradil, začo som Vam veľmi vďačna. Mam 51 rokov a som v perimenopauze.Menzes mi minuly rok začal štrajkovať. V aprili mi vynechal na 3 mesiace, potom nastalo 2 týždňove špinenie, ktore vyustilo do silnejšieho krvacania. Na 5 deň robená kyretaž. Lekar mi povedal, že už v maternici ani nebolo z čoho zobrať vzorku.Vysledok- mierna hyperplazia bez atypii.Menzes 2 cykly v poriadku. V oktonri zase vynechal na 3 tyždne. Sliznica maternice 6 mm pri meškani. Robeny horm. profil. FSH 14, nizky progesteron a vyšši estrogen. Nasadeny Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menzes prebehol v poriadku. Potom nasadeny naďalej Duphaston na niekoľko mesiacov, aby sa zabranilo rastu sliznice, čo podľa mňa 6 mm nebolo veľa.Beriem lieky 3 mesiac a stale od 5-.7 dňa uživania sa u mňa objavi špinenie, ktoré trva až do menštruacie. Menzes som v prvom cykle dostala na 7 deň po vynechani tabletky a v druhom na 4 deň po vynechani..Beriem ich od 11-23 dňa cyklu.Každy mesiac chodim po menzese na kontolu na USG mi lekar kontroluje sliznicu, ktora nie je vysoka. V prvom cykle bol menzes slaby, v druhom bol silnejši. Včera mi lekar povedal, že keď nezaberaliečba Duphastonom, kvoli špineniu bude potrebna hysterektomia. Mam na maternici intramularny myom 23 mm, ktorý mam skoro 18 rokov. Ta operácia hlavne kvoli tomu špinenie. Ja mam však dojem , že to špinenie mi sposobuju lieky, lebo predtým som to takto dlhodobo nemala . Niekedy 2-4 dmi pred menzesom sa objavilo., ževraj to sposobil nizky progeseron.Mam o tom pouvažovať. Nerada by som sa dala operovať, pokial by to nebolo nutne.Čo by ste mi pan doktor poradil Vy, Je to so mnou ťažke, ja viem.Ja by som možno skusila vysadiť lieky, ako sa bude moje telo spravať.Je možne že sa to špinenie objavuje prave kvoli liekom? Hovoril mi, že mi to neudrži sliznicu. A čo Norethisteron, ten by mi nepomohol?Raz som ho brala kvoli dovolenke a mala som po ňom veľmi silný menzes.Ta hysterektomia by sa musela robiť cez brucho, lebo mam vysoko maternicu. Nemožem sa s tym uspokojiť, stale na to myslim. Alebo nie je nejaky iny sposob ako prejsť bez problemov do menopauzy. Pan doktor už vopred Vam pekne ďakujem za Vašu radu a prepačte za ten roman, ale jednoduchšie som nevedela opisať svoj problem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston môžete skúsiť vysadiť, no podľa mňa sa stav nezlepší. Ak máte nízky progesterón, iba tak bez ničoho sa to neupraví. Norethisteron v dávke 2x1 tabletka sa skúsiť nasadiť môže, je však otázne, či sa stav upraví. Za vyskúšanie by možno stálo aj zavedenie vnútromaternicového telieska - Mireny. Čo sa týka hysterektómie, záleží od nálezu, ale nemusí sa vždy rezať brucho, maternica sa dá odstrániť aj laparoskopicky. Rozhodnutie je už na Vás.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom už viac ako rok o druhé babetko doktor mi napisal clostilbegyt po tom injekcie gonasi to som brala 3 mesiace a teraz keď som bola na folikulometriu mi predpísal duphaston cyklus m pravidelný no teraz mi menštruácia mešká 3 dní prsia ma bolia ale menštruácia nikde. Keď som bola na folikulometriu tak povedal ze vajíčka sú male bolo to minulý týždeň (styk mame pravidelne) a už som bola po ovulácii mohlo sa stať že sa nám to podarilo alebo menštruáciu mešká kvôli duphaston keďže ju mam stále pravidelnú. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nepoznám všetky informácie a okolnosti, vek, ..., ako ani USG nálezy, či výsledky vyšetrení, ak sa Vám nedarí otehotnieť už viac ako rok aj za predpokladu nechráneného pohlavného styku 2 - krát týždenne, je vhodné pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde komplexne vyšetria Vás (vstupné gynekologické vyšetrenie, USG, hormonálny profil, AMH, hematologické, endokrinologické, genetické, imunologické vyšetrenie), ako aj partnera (spermiogram) a na základe nálezov a výsledkov vyšetrení sa určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Som tehotná ? Alebo len porucha?

    , Autor: Hurka

    Zdravím chcela by som sa poradiť od 24Januára som po prefúku vajcovodov( ovúlaciu som vraj tiež nemala) skoro pol roka som užívala Duphaston na upravenie menštruácie a teraz som po prefúku skoro mesiac,moja dr mi povedala že nemám brať nič že po tom prefúku by sa mi malo všetko upraviť. Žiadne lieky neuživám. A z manželom sa snážime o bábätko od tej doby odkedy som bola po opéracií …
    A menštruáciu som malá dostať 13.2. Už mi mešká 6 dní , z raná mám hnáčku už asi 5deň po pohlavnom styku 2x som mala slabší ružový výtok a trošku ma pobolievava pod bruchom dnes som si urobila aj tehot. Test vyšiel negativny. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test však má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Alchemilka a Duphaston

    , Autor: Mončiči 123456

    Dobrý deň! Pišem ohladom mojej sestri.
    Ma dve deti a už je to 10 rokov čo porodila. Od posledneho pôrodu ma menštruačné problémy. A otehotnieť sa jej nedarí.
    Jej gynekológička jej dava stale do okola duphaston a ked vynechá užívanie duphastonu tak jej ms cyklus dlhodobo trva. 2 x mala kiretaž/zákrok . A od minuleho mesiaca užívala archemilkovy čaj 2xdenne od 1dc do 14dc (do ovulacie) a od 16dc užívala 2x denne duphaston tabletky a od vtedy ju bolia vajecniky a menzes nikde. Samozrejme predtým než nepila archemilkovy čaj menzes mala pravidelny (s duphastonom ) Test je negatívny a menzes meska viac než 2 týždne po užívaní duphastonu. Moja otázka je že aky mate na to nazor vy alebo čo by ste odporučili?



    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin neplodnosti môže byť viacero. Aj napriek opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, USG nález, ani ďalšie okolnosti, či informácie, vek, ... Je otázne, či sestra vôbec ovuluje. Je potrebné realizovať pre začiatok hormonálny profil na 3. a 18. deň menštruačného cyklu, vyšetriť AMH (zásobu vajíčok), realizovať USG vyšetrenie, v prípade negatívnych výsledok realizovať hematologické, endokrinologické, genetické, či imunologické vyšetrenie. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nie je sestra spokojná so starostlivosťou aktuálneho obvodného gynekológa, má právo ho zmeniť.

  • Duphaston

    , Autor: Filomena

    Dobrý deň chcem sa opýtať mám 51 rokou a beriem duphaston asi dva roky kvôli dlhému krvácaniu..ale teraz mi menzes vynechal na tri mesiace a potom som dostala menzes tak som začala užívať duphaston od 16.dna ..tak ako mám...došiel mi menzes v podobe spinenia silnejšieho...tak som po skončení spinenia som si vyrátala zas začiatok duphastonu...na 16 deň...som začala užívať dala som si ráno jednu tabletku a poobede som začala špiniť...tak teraz neviem či ho mám vysadiť alebo užívať..gynekológ má dovolenku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v období perimenopauzy. Príčin špinenia môže byť viacero. Špinenie si odsledujte, zatiaľ pokračujte v užívaní Duphastonu. Ak bude špinenie pretrvávať viac ako 5- 7 dní, môžete Duphaston skúsiť vysadiť a odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Plánujte návštevu Vášho obvodného gynekológa po skončení jeho dovolenky. V prípade silného krvácania navštívte gynekologickú pohotovosť.

  • Duphaston

    , Autor: TK

    Dobrý večer. Prosim vás, už to bude takmer 5 rokov čo užívam Duphaston na úpravu menštruácie. Keď svojej gynekologicke poviem či to nie je dlho a neškodí to, povie mi, že ina forma úpravy je len antikoncepcia, ktorú nechcem. Je v poriadku to brat tak dlho? Môže mi to nejak ublížiť? Pripadne pri plánovaní bábätka v budúcnosti? Ďakujem za odpoveď. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v podstate Vám Váš obvodný gynekológ povedal, ako sa veci majú. Ak nesúhlasíte alebo nepreferujete užívanie hormonálnej antikoncepcie, prakticky iná možnosť, ako užívanie Duphastonu, nie je. Ak už užívate Duphaston niekoľko rokov a cyklus máte upravený, dá sa vyskúšať jeho vysadenie a uvidí sa, či nastane zmena. Je možné, že cyklus ostane pravidelný aj bez užívania Duphastonu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.