Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápaly

    , Autor: Adenka123

    Dobrý deň prajem
    Moje časté problémy sa týkajú častých zápalov ,že stači keď sa v lete osprchujem vonku 40 stupňov a idem von a na druhý deň cítim vaječniky a kríže cez zimu stačí že idem von zostane mi zima a na druhý deň tiež to samé vaječníky a kríže odpálené. A potom keď dostanem menzes tak to su ozaj bolesti ešte väčsie vaječníkov a krížov.
    Ešte sa mi prednedávnom pridružili aj Bartoliny žlazy sa mi zapálili ale obe naraz,neskutočná bolesť a hneď obe. Dostala som aj antibiotiká preliečila som sa a momentálne mám menzes a zase ma bolia vaječníky a kríže a znova cítim bartolinky keď dlhšie stojím. Dostala som aj odporučenie na imunologické testy. Stále sa to opakuje tento proces s tými vaječníkmi a krížami dokolečka už som z toho zúfalá.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu určite istú úlohu zohráva aj imunitný systém, ktorý bude potrebné podporiť. Čo sa týka gynekologickej stránky, bez vyšetrení, či výsledkov USG sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Zápal Bartholínskej žľazy sa štandardne na prvýkrát preliečuje antibiotickou liečbou. Pri opakovaných zápaloch, cystách, či abscesoch je vhodné chirurgické odstránenie. Na podporu pošvovej mikroflóry odporúčam realizovať pravidelné desaťdňové kúry vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko.

Podobné otázky

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: SIMČ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, častým užívaním lokálnych antibiotík a antimykotík dochádza k porušeniu vaginálnej mikroflóry, čo môže viesť ku vzniku bakteriálnej vaginózy. Odporúčam si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním a uvidíte. Stav by sa mohol zlepšiť.

  • kolposkopia

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý deň, čaká ma kolposkopické vyšetrenie, kvoli ascus…čo všetko tam lekár dokáže zistit? vidí hned nejaké prekancerozy, alebo aj zápaly, alebo aj napr.kvasinkovu infekciu a také?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kolposkopia je nadstavbové vyšetrenie, kde lekár dokáže bližšie určiť nález na krčku, vie realizovať aj bioptické vyšetrenie, teda odobrať vzorku z krčka, ktorá sa odošle na histologické vyšetrenie, ktoré jednoznačne potvrdí stupeň prekancerózy. kvasinková infekcia sa potvrdzuje kultivačným vyšetrením pošvy.

  • ASCUS,HPV,Myomy,Chlamydie,zapaly

    , Autor: Zuzka fit

    Dobrz den.Zaujima ma Vas odborny nazor-Mam 31 rokov, 3 deti,po tretom porode v roku 2019 stale sa opakujuce myomy(nijak neliecene).Bolestivy pohlavny styk,menstruaciu pravidelnu ale slabu a trva 3,niekedy 4dni, ale je velmi bolestiva.Tieto problemy trvaju skoro rok.V novembri minuleho roka pri cytologii zisteny ASCUS,hpv 16 pozitiv.20.5. znova hpv16 pozit. robena lbc cytologia.Cakam vysledok- odporucanie/liecba/cokolvek-ziadna.Minuly rok som sa pytala na ockovanie-ze sa ockuju len tinedzerky.Dnes odpoved ta ista ale ak chcem mozem sa dat.Pred rokom a pol chlamydie,plus pravidelne(raz za tri mesiace cca pluzgiere a male ranky na pyskoch.Niekedy zvacsena Bor. zlaza tak,ze mam problem sa pohybovat-toto trva tak dva dni a prestane.Moja otazka- dat sa zaockovat a ako si mozem nejakou volne predajnov liecbou pomoct?Ako sa zbavit tychto problemov-gynekologicka sama povedala ze is sama nevie co s tymi myomami-raz tam je ,na dalsom vysetreni uz nie a takto dokola

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovať sa môžete prakticky kedykoľvek. Očkovanie u Vás určite odporúčam. Čo sa týka liečby, je potrebné u Vás realizovať kontrolnú onkocytológiu o 4 až 6 mesiacov od poslednej. Dovtedy si realizuje kúru vaginálnymi gélmi, napríklad DeflaGynom, RegreSilom alebo Papilocare. Čo sa týka myómov, tie nemiznú. Ak Vám raz bol zistený myóm, môže sa vplyvom liečby zmenšiť, no nezmizne. Čo sa týka Bartholiniho žľazy, je potrebné to odsledovať. V prípade, že sa ťažkosti budú opakovať, bude potrebné uvažovať o jej vybratí. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.

  • Zapaly a otehotnenie

    , Autor: Simona40

    Dobry den, prosim Vas moze mat casta bakterialna vaginoza vplyv nato, ze sa mi nedari otehotniet? Moze sa pocas nej mat styk, ci az po prelieceni? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v pošve infekciu, či premnožené "zlé" baktérie, je najprv vhodné vaginálnu mikroflóru upraviť a infekciu preliečiť a až následne sa snažiť otehotnieť. Počas liečby je vhodné nepraktizovať pohlavný styk. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky kultivačných vyšetrení, ani ďalšie informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.