Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,752 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chronicky zapal

    , Autor: Lucii87

    Dobrý deň som po vypaľovanie krčka plus kuretaz plus biopsia zistili mi chronicky aktívny zapal polipozne endometrium som teraz mesiac po operácii na ďalšom Sone mi zistili cystu 3x3 cm teraz na Sone vraj nič Sone ktoré trvalo 5sekund robil druhý Dr no ja mam stále bolesti podbrušku mam zmeniť Dr ci je to takto v poriadku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 3 cm veľký cystický útvar mohla byť aj funkčná cysta, ktorá mohla časom prasknúť, prípadne sa vstrebať. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností je samozrejme vhodné navštíviť obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • Vajcovody

    , Autor: Strappko

    Zákrok mi bol robený vo Veľkej Británii. Lekár na sk jak mi zistil chronicky zápal vajcovodov povedal že vajcovody von. Keďže žijeme v Anglicku tak sme sa rozhodli riešiť tu. Lekár tu mi dal na výber odsať tekutinu s vajcovodoch a skúšať normálne otehotniet nízka šanca, odstrániť vajcovody alebo dať svorky a skúšať ivf. Dva krát sme podstúpili icsi neúspešne. Lekárka na klinike usúdila že mám zle vajíčka no neverím tomu. Chcela by som zvrátiť moje zlé rozhodnutie tie svorky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tým, že boli naložené na vajíčkovody klipy alebo svorky, došlo k poškodeniu vajíčkovodov.
    Najvhodnejšie bude podľa mňa odstránenie vajíčkovodov a následne zaradenie do programu IVF cestou centra asistovanej reprodukcie. Nepoznám však žiadne konkrétne nálezy, okolnosti, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vajcovody

    , Autor: Strappko

    Dobry deň pred 3rokmi som podstúpila laparoskopiu svorky na vajcovody. Chcem sa opýtať či je možnosť svorky odstrániť ? Kde robia také zákroky? Dôvod svoriek chronicky zápal vajcovodov. Ďakujem Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám táto forma sterilizácie nebola realizovaná na Slovensku, pretože sa tento postup na Slovensku nepoužíva. Odstraňovanie svoriek nemá zmysel, skôr má význam vajíčkovody odstrániť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ureaplazma ,mierne zvýšené e coli

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. Trápi ma vaginálny diskomfort. Neustále pálenie a štípanie. Nikdy som predtým nemala najmenšie problémy. Cytologia posledná vyšla zle , hsil , následne biopsia ktorá to nepotvrdila ale ukázala na aktívny chronicky zapal. Zistená bola potom ureaplazma ktorá toto mala na svedomí. Liečila som sa spolu s partnerom 3 týždne atb doxybene, počas liečby žiaden styk. Po liečbe bol konečne kľud a ja som si vydýchla. No nie na dlho. Po cca 2 mesiacoch prišiel znovu diskomfort ,no už sa pridružilo aj svrbenie, začervenanie pri vchode do pošvy, bolestivosť pri a po styku,štípanie. Lekár mi kontrolný odber na ureaplazmy urobiť nechcel,tvrdil že to nemá význam kontrolovať skôr ako 5 mesiacov po liečbe. Spravil mi klasickú kultivaciu, všetko čisté iba mierne zvýšené e coli. Predpisal mi macmiror complex na vkladanie. Zlepšenie prišlo už na druhý deň no dneska znovu cítim mierne pálenie a to som už takmer na konci liečby macmiror. Myslite ze takéto problémy môže vyvolať e coli ktoré je navyše zvýšené len mierne? Je postup lekára správny? Môže byť mierne zvýšenie e coli následok 3 týždňovej liečby silnými atb ktoré narušilo pH v pošve? Aj keď som atb brala 2 mesiace dozadu? A čo ak sa ureaplazma nepodarila vyliečiť a problem je stále v tomto ? Len kontrolného steru na ureaplazmu som sa nedovolala. Je to štandardný postup? Vôbec neviem ako si mam pomôcť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ postupuje štandardným spôsobom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Pošva nie je sterilný orgán, nachádza sa v nej množstvo baktérií, dobrý ch aj zlých. Vplyvom dlhodobejšieho užívania viacerých antibiotík u Vás došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nabothiniho cystička

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, zvysoval sa mi scca nad normu a nakolko som mala v minulostica cervixu figo 1a1 riesenie dvomi konizaciami, tak sa mk rozhodli urobit zasa konizaciu, ci tam zasa nieco nie je. Konizacia vysla ok, ziadna znamka dysplazie. Avsak zistilo sa, ze mam zvyseny aj ca125 na hodnotu 40. Poslali ma na MRI kde mi nezistili nic, len nabotiniho cystu 0,5cm na zvysku krcka maternice. Moze takato cysta zvysovat zmienovanie markery? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nabothova cysta (ovula Nabothi) alebo retenčná cysta krčka maternice je nezhubná cysta krčka maternice, ktorá vzniká uzatvorením vývodu hlienovej žľazy. Príčinou býva najčastejšie chronický zápal v oblasti krčka maternice, či stavy po operácii na krčku. Nabothove cysty sa klinicky neprejavujú, nespôsobujú u veľkej väčšiny žien žiadne ťažkosti a zistené sú väčšinou náhodne pri vyšetrení z iných príčin. Ich rozmery sú zväčša niekoľko milimetrov, len ojedinele dosahujú veľkosti viac ako 2 cm – veľké cysty môžu spôsobovať problémy z tlaku na okolité štruktúry. Často sa diagnostikujú pri vyšetrení magnetickou rezonanciou. Príčina mierne zvýšeného Ca125 môže byť skôr pooperačný zápal, nie spomínaná ovula Nabothi. Keďže nepoznám bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.