Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma ,mierne zvýšené e coli

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. Trápi ma vaginálny diskomfort. Neustále pálenie a štípanie. Nikdy som predtým nemala najmenšie problémy. Cytologia posledná vyšla zle , hsil , následne biopsia ktorá to nepotvrdila ale ukázala na aktívny chronicky zapal. Zistená bola potom ureaplazma ktorá toto mala na svedomí. Liečila som sa spolu s partnerom 3 týždne atb doxybene, počas liečby žiaden styk. Po liečbe bol konečne kľud a ja som si vydýchla. No nie na dlho. Po cca 2 mesiacoch prišiel znovu diskomfort ,no už sa pridružilo aj svrbenie, začervenanie pri vchode do pošvy, bolestivosť pri a po styku,štípanie. Lekár mi kontrolný odber na ureaplazmy urobiť nechcel,tvrdil že to nemá význam kontrolovať skôr ako 5 mesiacov po liečbe. Spravil mi klasickú kultivaciu, všetko čisté iba mierne zvýšené e coli. Predpisal mi macmiror complex na vkladanie. Zlepšenie prišlo už na druhý deň no dneska znovu cítim mierne pálenie a to som už takmer na konci liečby macmiror. Myslite ze takéto problémy môže vyvolať e coli ktoré je navyše zvýšené len mierne? Je postup lekára správny? Môže byť mierne zvýšenie e coli následok 3 týždňovej liečby silnými atb ktoré narušilo pH v pošve? Aj keď som atb brala 2 mesiace dozadu? A čo ak sa ureaplazma nepodarila vyliečiť a problem je stále v tomto ? Len kontrolného steru na ureaplazmu som sa nedovolala. Je to štandardný postup? Vôbec neviem ako si mam pomôcť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ postupuje štandardným spôsobom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Pošva nie je sterilný orgán, nachádza sa v nej množstvo baktérií, dobrý ch aj zlých. Vplyvom dlhodobejšieho užívania viacerých antibiotík u Vás došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.