Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vajcovody

    , Autor: Strappko

    Zákrok mi bol robený vo Veľkej Británii. Lekár na sk jak mi zistil chronicky zápal vajcovodov povedal že vajcovody von. Keďže žijeme v Anglicku tak sme sa rozhodli riešiť tu. Lekár tu mi dal na výber odsať tekutinu s vajcovodoch a skúšať normálne otehotniet nízka šanca, odstrániť vajcovody alebo dať svorky a skúšať ivf. Dva krát sme podstúpili icsi neúspešne. Lekárka na klinike usúdila že mám zle vajíčka no neverím tomu. Chcela by som zvrátiť moje zlé rozhodnutie tie svorky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tým, že boli naložené na vajíčkovody klipy alebo svorky, došlo k poškodeniu vajíčkovodov.
    Najvhodnejšie bude podľa mňa odstránenie vajíčkovodov a následne zaradenie do programu IVF cestou centra asistovanej reprodukcie. Nepoznám však žiadne konkrétne nálezy, okolnosti, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Sterilizacia

    , Autor: Maminka123

    Dobrý večer.Chcela by som sa informovat.14.12.2023 som podstúpila sterilizáciu.Pred operáciou mi bolo vysvetlene ,že vajcovody sa prerezu a následne spalia respektíve zoskvaria.Ked ma prepustali domov tak mi len povedali ,že si mam dávať pozor na to aby som nič ťažké nezdvíhla a ze sa mam zdržať 4 až 6 týždňov pohlavného styku.Prosim Vás veľmi pekne ako to vlastne je.Naozaj treba čakať takú dlhú dobu?A ci po takejto operácii treba ešte nejakú kontrolu o svojho gynekologa.Dakujem krásne za odpoveď. Písala som aj do skupiny Pan doktor Zahumensky ale až neskôr som si všimla,že to sú príspevky z roku 2010.Ak som položila otázku 2×tak sa dopredu ospravedlňujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v dnešnej dobe sa preferuje sterilizácia formou totálneho odstránenia vajíčkovodov. Aj keď máte realizovanú sterilizáciu formou prerušenia a podviazania vajíčkovodov, celkom nerozumiem, prečo máte dodržiavať 4 - 6 týždňovú pohlavnú abstinenciu, ani prečo sa nemáte namáhať. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti operačného výkonu, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste boli operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vajcovody

    , Autor: Strappko

    Dobry deň pred 3rokmi som podstúpila laparoskopiu svorky na vajcovody. Chcem sa opýtať či je možnosť svorky odstrániť ? Kde robia také zákroky? Dôvod svoriek chronicky zápal vajcovodov. Ďakujem Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám táto forma sterilizácie nebola realizovaná na Slovensku, pretože sa tento postup na Slovensku nepoužíva. Odstraňovanie svoriek nemá zmysel, skôr má význam vajíčkovody odstrániť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Rast hcg

    , Autor: Sandus

    Dobry den.
    Dlho sa trapime s otehotnenim konecne sa zazrakom podarilo len na sone mi to gynekolog stale nevie potvrdit.
    Mala by som byt 5-6tt na sone nic nevidi maternica aj vajcovody su ciste.
    3.1 som mala hcg 2551 a 7.1 len 6800.9 nezda sa mi to v poriadku ,zda sa mi to malo.
    Myslite ze je nejaka sanca na normalne tehotestvo?
    Beriem utrogestan 200-0-200 ale stale niekedy cez den spinim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri takýchto hodnotách beta HCG s progresiou rastu, za predpokladu, že maternica nie je tehotensky zmenená, ani ste v poslednej dobe nekrvácali, sa moze jednať o mimomaternicové tehotenstvo. Nevidel som však žiadny nález a nepoznám ani všetky okolnosti a informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne ťažkosti a USG nález je zatiaľ negatívny v zmysle náhlej príhody brušnej a jedná sa o žiadané tehotenstvo, odporúča sa USG kontrola o pár dní. Ak je dutina maternice prázdna, zvážiť treba aj diagnostickú laparoskopiu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zápal pošvy

    , Autor: Janetta

    Dobrý deň, mávam časté zápaly v pošve a sním aj časté nutkanie na močenie, tlak v podbrušku a nepríjemný pocit ze mi zasa treba močiť a mierne pálenie na konci mocenia. Pan doktor mi často predpisuje jednorazový prášok na močové cesty a vaginálne tablety polygynax. Teraz som mesiac po laparoskopii, liečim sa na endometriozu visanne a tiež mi odobrali vajcovody. Momentálne mám zápal v pošve a vkladám si polygynax. Moja otázka znie, je normálne ze zo mňa nič nevyteka, myslím vaginálne tablety, pred tým som stále musela mať intimku koli znečisteniu a teraz vôbec nič,a ešte jedna otázka, co by som koli prevencii mala užívať, či už výživové doplnky alebo vaginálne dlhodobejšie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejších a opakujúcich sa urologických problémoch je vhodné realizovať urologické vyšetrenie, kde Vám aj vyšetria cievkovaný moč. Čo sa týka vaginálnych infekcií, preventívne je vhodné si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V lekárni Vám poradia. Pri pretrvávaní gynekologických ťažkostí bude potrebné realizovať výter z pošvy na kultiváciu, pri negatívnom kultivačnom vyšetrení a pretrvávaní ťažkostí doplniť stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis.

  • Pco

    , Autor: fragola

    Dobry den pan doktor..Prosim vas moze zene interupcia sposobit polycysticke vajecniky + nepriechodne vajcovody ?? Moze sa to stat? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s polycystickými vaječníkmi nemá interrupcia súvis, rovnako ani s nepriechodnosťou vajíčkovodov. Na druhej strane môže dôjsť k vzniku tzv. Ashermanovho syndrómu, kedy sú v dutine maternice prítomné zrasty, ktoré bránia otehotneniu.