Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.Chcela by som sa informovat.14.12.2023 som podstúpila sterilizáciu.Pred operáciou mi bolo vysvetlene ,že vajcovody sa prerezu a následne spalia respektíve zoskvaria.Ked ma prepustali domov tak mi len povedali ,že si mam dávať pozor na to aby som nič ťažké nezdvíhla a ze sa mam zdržať 4 až 6 týždňov pohlavného styku.Prosim Vás veľmi pekne ako to vlastne je.Naozaj treba čakať takú dlhú dobu?A ci po takejto operácii treba ešte nejakú kontrolu o svojho gynekologa.Dakujem krásne za odpoveď. Písala som aj do skupiny Pan doktor Zahumensky ale až neskôr som si všimla,že to sú príspevky z roku 2010.Ak som položila otázku 2×tak sa dopredu ospravedlňujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v dnešnej dobe sa preferuje sterilizácia formou totálneho odstránenia vajíčkovodov. Aj keď máte realizovanú sterilizáciu formou prerušenia a podviazania vajíčkovodov, celkom nerozumiem, prečo máte dodržiavať 4 - 6 týždňovú pohlavnú abstinenciu, ani prečo sa nemáte namáhať. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti operačného výkonu, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste boli operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Menstruacny kalisok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.

    Mam časté opakujúce sa zápaly a vytoky. Riešim to s mojim gynekológom. Preto som sa rozhodla ze počas menštruácie vymením tampóny za menstruacny kalisok. Zdalo sa mi to lepšia voľba počas zápalov ako tampóny. Len teraz sa obávam ze v prípade zápalu je vhodný aj kalisok. Ci baktérie sa "neusadia" a nezostanú na kalisku aj po sterilizacia a tým pádom si budem zase škodiť. Ďakujem za odpoveď. Kalisok prevaríme a sterilizujem aj tabletkami na sterilizáciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate časté zápaly, je vhodné používať namiesto tampónov menštruačné vložky. Použitie menstruačného kalíška nie je úplne najvhodnejší nápad, ak však dodržíte zásady hygieny, môžete ho vyskúšať. Po skončení menštruácie si skúste realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Odsledujte si to.

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer som mesiac po pôrode štvrtého dieťatka kde som si dala urobiť hneď aj sterilizáciu.Chcela by som vedieť či je normálne že akonáhle je škaredé počasie tak mám menšie bolesti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z opisu mi celkom nie je jasné, o aké bolesti sa jedná. Ste však uprostred šestonedelia, takže, najmä počas kojenia, sa bolesti v podbrušku, charakteru menštruácie, môžu vyskytovať. Sterilizácia nemá vplyv na bolesti. Čo sa týka počasia, to istý vplyv na bolesti celkovo mať môže, nemyslím si však, že to je Váš prípad. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach súvisiacich s pôrodom navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili.

  • Opakované infekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, uz su to 2 roky co neustale bojujem s nejakou gynekologickou infekciou. Bola som preliecena na chlamydie aj ureaplazmu. Opakovane vytery su v poriadku, vsetky rozsirene vytery su negativne v posve streptokok viridans a enterecoc faecalis. Moje problemy su v jednom kolotoci. Lekarka to uz ani nechce riesit no ja mam neustale bolesti podbruska a palenie po cikani hoci moc je kultivacne v poriadku. Bolesti podbruska su na dennom poriadku. Kolposkopicke vysetrenie je OK, cytologia negativna. HPV pozitivita na vysokorizikove nie vsak 16 a 18. Po dvoch sekciach podstupena sterilizacia zo zdravotnych dovodov. Ja uz neviem kam ist alebo co robit kedze vsetko co bolo mozne mam vysetrene a moje problemy neustale pretrvavaju. *Rozmyslam aj o diagnostickej laparoskopii lebo takto sa zit neda vkuse nejaky problem....Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte všetky, aj rozšírené, výsledky výterov a USG nálezy v poriadku, na základe opisu sa u Vás vzhľadom k anamnéze cisárskych rezov môže jednať o zrasty, prípadne aj endometriózu. Jedná sa u Vás o tzv. Pelvic pain a je vhodné uvažovať o diagnostickej laparoskopii. Takto sa Vám neviem viac objektívne vyjadriť. Ak si Váš obvodný gynekológ nevie dať rady, odošle Vás na vyššie prscovisko do nemocničného zariadenia.

  • Sterilizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim chcela by som sa opytat. Musim ist teraz pri cisarskom na sterilizaciu lebo hrozia tam neake komplikacie. Ak by som chcela este v buducnosti mat dieta je neaky zakrok o odstraneni sterilizacii? A ci su okolo nej neake komplikacie a ak ano ake to su..... Dakujem s pozdravom Holodová

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sterilizácia u ženy je nezvratný proces, ktorý sa už nedá vrátiť späť.