Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakované infekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, uz su to 2 roky co neustale bojujem s nejakou gynekologickou infekciou. Bola som preliecena na chlamydie aj ureaplazmu. Opakovane vytery su v poriadku, vsetky rozsirene vytery su negativne v posve streptokok viridans a enterecoc faecalis. Moje problemy su v jednom kolotoci. Lekarka to uz ani nechce riesit no ja mam neustale bolesti podbruska a palenie po cikani hoci moc je kultivacne v poriadku. Bolesti podbruska su na dennom poriadku. Kolposkopicke vysetrenie je OK, cytologia negativna. HPV pozitivita na vysokorizikove nie vsak 16 a 18. Po dvoch sekciach podstupena sterilizacia zo zdravotnych dovodov. Ja uz neviem kam ist alebo co robit kedze vsetko co bolo mozne mam vysetrene a moje problemy neustale pretrvavaju. *Rozmyslam aj o diagnostickej laparoskopii lebo takto sa zit neda vkuse nejaky problem....Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte všetky, aj rozšírené, výsledky výterov a USG nálezy v poriadku, na základe opisu sa u Vás vzhľadom k anamnéze cisárskych rezov môže jednať o zrasty, prípadne aj endometriózu. Jedná sa u Vás o tzv. Pelvic pain a je vhodné uvažovať o diagnostickej laparoskopii. Takto sa Vám neviem viac objektívne vyjadriť. Ak si Váš obvodný gynekológ nevie dať rady, odošle Vás na vyššie prscovisko do nemocničného zariadenia.

Podobné otázky

  • Opakované infekcie, zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mohla som dostať z Enterococcus faecalis zápal močových ciest?
    Mám opakované zápaly, mykóza,vagintitida.
    Mám zápal tenkého čreva,gastritida.Probiotiká užívam,imunita je oslabená,môže to mať na tie zápaly vplyv? Odporúčate mi brat Wobenzym? Stále mam vaginalne svrbenie, pálenie. Gynekológ ma vždy prelieči,no vždy sa to opäť vráti. Poslal ma ku kožnej. Na alergologií som bola, dali mi broncho vaxom na imunitu,vobec nezbral.
    Momentálne užívam gynoflor probiotiká, keďže som dobrala CIPROFLOXACIN. No stále je to vo vagíne biele,bez zápachu, svrbí to aj pri chôdzi.
    Čo mi odporúčate pán doktor na tie zápaly,už asi 3 rok sa ich nemôžem zbaviť. Hygienu dodržiavam, antikoncepciu neužívam. Myslela som si vždy,že to mám zo sexu,ale som bez už pol roka a vždy sa niečo objaví. Či som bez pohlavného styku alebo nie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, skúsiť si môžete aplikovať Canesten krém zvonku a Canesten tabletky do pošvy a následne dolhodobejšie vaginálne probiotiká. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné realizovať rozšírené mikrobiologické vyšetrenie na chlamýdie, mykoplazmy, ureapalzmy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, partner máva opakovane infekcie ureaplazmou. 3x užíval na to antibiotika na preliecenie (ja tiez). Opätovne pociťuje jemne pálenie pri močení, môže sa to takto opakovať aj pri bežných činnostiach a nakaziť sa (uterák, spodné prádlo, bazén?). A ma sa opäť dat preliecit na ATB?
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka na urológa. Ak má partner ťažkosti, cestou urológa je vhodné realizovať výter. Aj napriek opakovanému preliečovaniu, ak je opakovane vystavovaný zdrojom nákazy, infekcia sa môže opakovať. Záleží od výsledku výteru a od druhu prípadnej ureaplazmy.

  • Opakovany zapal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Pán doktor mám 20 rokov a chcela by som Vás požiadať o radu pretože som zúfalá mam opakovaný zápal v pošve (pálenie pri močeni). Navštívila som aj lekára ale ten mi povedal že je všetko v poriadku a vzal mi aj krv a výtok z pošvy takže neviem čo mám už robiť. Momentálne používam canesten cream ale ten mi.pomahala len na určitú dobu. Mám strach že v budúcnosti budem mať problém otehotnieť. Ma to nejaký vplyv na tehotenstvo alebo proces tehotenstva?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pálenie pri močení je skôr príznakom zápalu močových ciest. Každopádne si realizujte vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne pribiotiká, pite dostatočné množstvo tekutín, aspoň 2 litre za deň, urologický čaj s brusnicami. Počkajte si na výsledky výteru z pošvy. Odporúčam aj vyšetrenie moču, možno bude treba zápal preliečiť antibiotikami. Neliečené opakované infekcie môžu mať vplyv na tehotenstvo ako aj na pripadné otehotnenie.

  • Opakované svrbenie v okolí pošvy a mykózy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pred 5 mesiacmi som začala brať HAK Maitalon a odvtedy som mala tento problém niekoľko krát.Mala som už všeličo možné cez čipky,mastičky až po antibiotiká.Zhruba pred mesiacom mi urobili ster z pošvy kde mi zistili že mám v pošve streptokoka a prepísal gynoflor a antibiotiká.Dnes som bola u gynekologa znova,ktorý mi na základe výsledkov zo sterov predpísal Zinnat 500mg mne aj môjmu partnerovi, gynoflor a odporučil mi objednať si Urivac.Chcela som sa týmto opýtať , či môže HAK škodiť a tým robiť takéto problémy, či Urivac mi pomôže sa zbaviť týchto problémov a k čomu je dobrý Zinnat pri týchto problémoch.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niekedy môže antikoncepcia znižovť obranyschopnosť oragnizmu, avšak väčšinou sa opakované infekcie pripisujú zvýšenej promiskuite alebo častšiemu pohlavnému styku.Ak máte stabilného partnera a vyhovujúce hygienické návyky nemala by mať antikoncpecia nič spoločné s opakujúcimi sa infekciami či už gynekologickými alebo urologickými(moč.mechúr)
    Zinnat sú antibiotiká, urivac je bakteriálny lyzát na podporu pri moč.infekciách.
    S pozdravom