Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Eri10

    Dobrý deň prajem,

    som 8 mesiacov po pôrode. Zo začiatku sa mi nechcela rozbehnúť menštruácia a tak som v decembri dostala ,,vyvolávačku". Menzes prišiel ( bol dlhší ako som mávala predtým). 2 týždne po skonceni menzesu má popichavalo pár dní v ľavom vaječníku , potom som začala špiniť a slabo krvácať. Pred mesiacom som bola na ročnej preventívnej prehliadke všetko som mala v poriadku , cytologia ok . Na kultivácii mi zistili nejakú baktériu užívala som polygynax. Čo to moze byť prosím Vás ? Mám znova navštíviť lekára ? Alebo to brat akože sa ešte stále dáva telo dokopy po pôrode aj keď to už je 8 mesiacov ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žena v období po pôrode nemusí mať menštruáciu aj rok, hlavne za okolností, že dojčí. Obnova menštruačného cyklu po pôrode je u každej ženy individuálna. Spočiatku to nemusí byť regulérne krvácanie, ale iba špinenia. Takto sa V8m však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Krvacanie mimo cyklus

    , Autor: Lussiele

    Dobrý deň chcem sa opýtať, nedávno som zmenila HAK (momentálne užívam Zoelly) a menstruacia mi meškala mesiac, neskôr som cielene menštruáciu oddialila kvôli dovolenke. Menštruáciu som dostala pri užívaní placebo tabliet a trvala približne 7 dní, potom som pár dní špinila. Nedávno sme mali s priateľom pohlavný styk počas ktorého nastalo silné krvácanie. Odvtedy trochu špiním a dnes som mala mierne krvácanie s miernymi bolesťami v podbrušku. Menštruacia mi pritom skončila len pred 10 dňami. Môže to byť zo zmeny HAK, po prípade tým, že som nemala menštruáciu 2 mesiace? Už pol roka mám problémy s krvácaním mimo cyklu z HAK, bola som aj na vyšetreniach a moja gynekologička mi vždy povedala že je všetko v poriadku, dokonca som bola v auguste na ročnej prehliadke a vždy bolo všetko ok. Prosím o radu, začínam byť naozaj znepokojená keď moje problémy trvajú tak dlho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či krvácanie mimo cyklu môže vyskytovať. Samozrejme, pri zmene preparátov sa môžu takéto ťažkosti vyskytovať, organizmus si musí zvyknúť. Ak však vedľajšie, či nežiadúce účinky prevýšia očakávaný pozitívny účinok, je vhodné porozmýšľať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Katulienka❤️Lienka

    Dobrý deň pán doktor,
    14.8.2021 Som mala prvý deň cyklu menštruácia prebehla normálne jemné bolesti v podbrušku aj intenzita bola normálna. A teraz v sobotu 15dc som mala vo výtoku len taký ako krvavý vlas, v nedeľu tej krvy bolo už trošku viac ale aj to len pri potrebe po utreti. Dnes t.j pondelok 17dc je to krvácanie už silnejšie aj bolesti v podbrušku. Môže to byť niečo čo nazývajú,, ovulačné krvácanie? "
    Mám pcos, anovulačné cykly ale s takým som sa ešte nestretla. Treba navštíviť ambulanciu gynekológa alebo počkať?
    Ďakujem za odpoveď Katka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o ovulačné špinenie, ktoré spolu s miernymi bolesťami v podbrušku trvá väčšinou 3-4 dni. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie mimo cyklu

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, rada by som vás poprosila o radu pri krvácaní mimo cyklu. Vo februári som bola na preventívke. Robili mi aj pcr výter z cervixu. Všetko bolo v poriadku. Občas mávam špinenie pár dní pred prichádzajúcou menštruáciou. V máji som 1x mala krvácanie mimo cyklu na 14 deň a teraz v júni na 22.den cyklu. Krvácanie je slabé jednodnodnove a bezbolestne. Dnes mam krvácanie opäť po včerajšom pohlavnom styku. S manželom plánujeme druhé dieťatko, no to krvácanie mimo cyklu ma straší... Vopred ďakujem za radu... Prajem Pekný deň...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednodňové krvácanie v strede cyklu môže byť aj ovulačné krvácanie. Príčin zakrvácania po pohlavnom styku môže byť viacero, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Svrbenie vagíny

    , Autor: Espi

    Zdravím. Chcel by som sa opýtať za moju partnerku. Pri pohlavnom styku používame kondómy Durex Clasic, no partnerka sa občas sťažuje že ju svrbí vagína a niekedy až páli aj počas sexu a hlavne aj niekedy na druhý deň. Taktiež sa stalo že mala krvácanie mimo menštruačného obdobia. Preto sa chcem opýtať či je to forma prejavenia alergie na latex z kondómov alebo môže mať len nejaké zdravotné problémy. Je teraz v dosť stresovom období ale aj tak to pálenie a svrbenie čo spomína ma docela trápi. Je na to poprípade niečo mimo lekársky predpis alebo treba za tým ku gynekologičke. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o alergiu na latex. Špinenie alebo krvácanie mimo cyklu sa môže vyskytovať, najmä v stresovou obdobi. Ak sa skutočne jedná o alergiu na latex, odporúčam nepoužívať latexového prezervatívy. Priateľka to aj tak bude musieť riešiť s jej obvodným gynekológom.

  • Duphaston-polyp- krvácanie mimo cyklu

    , Autor: alexandra-2

    Dobrý deň,

    prednedávnom mi doktorka nasadila Duphaston na vyliečenie polypu. Menštruáciu mám pravidelnú tak na úprave cyklu nebolo čo riešiť. Mala som užívať 3 mesiace ale nakoniec som len 2 mesiace užívala. Problém bol v tom, že počas 2 mesiaca som začala krvácať už pri užívani tabletiek a menzes sa mal dostaviť až po doužívaní balenia . Teraz keď Duphaston neužívam tak mám pravydelný cyklus (ako predtým), ale po cykle sa znova objaví slabý menzes asi tak so spinením niekedy s krvácaním. Už je to pravidelné asi 3 mesiace. Tým že pravidelne cvičím a precvičujem, tak sa mi niekedy pri zaťažových cvičeniach pustí krv. Je možné, že Duphaston ako hormonálna liečba mi môže spôsobovať takýto problém. Posledné tri mesiace mám aj dosť problém s pleťou týždeň v pohode a na druhý sa mi zmastie tvár a som vyhádzaná. Duphaston som mala liečiť pre polyp ale už pred užívaním sa to zmenšílo, a po doužívaní Duphastonu som išla na kontrolu a povedali ze tam polyp nevidia ale že mám zhrubnutú sliznicu. Dostť má trápi to krvácanie mimo cyklu aj ked trvá tak chvíľku ale je to nepríjemné.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri diagnostikovaní polypu maternice a neúspešnej liečbe tabletkami je najčastejšie najvhodnejšia jednodňová chirurgia, presnejšie Hysteroscopia, kedy sa kamerou cez pošvu pozrie kanál krčka a dutina maternice, kde sa polyp alebo vyššia sliznica dutiny maternice uvidí a následne odstráni a odošle na histológiu. Poraďte a informujte sa u svojho obvodného gynekológa ohľadom ďalšieho postupu.