Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvacanie mimo cyklus

    , Autor: Lussiele

    Dobrý deň chcem sa opýtať, nedávno som zmenila HAK (momentálne užívam Zoelly) a menstruacia mi meškala mesiac, neskôr som cielene menštruáciu oddialila kvôli dovolenke. Menštruáciu som dostala pri užívaní placebo tabliet a trvala približne 7 dní, potom som pár dní špinila. Nedávno sme mali s priateľom pohlavný styk počas ktorého nastalo silné krvácanie. Odvtedy trochu špiním a dnes som mala mierne krvácanie s miernymi bolesťami v podbrušku. Menštruacia mi pritom skončila len pred 10 dňami. Môže to byť zo zmeny HAK, po prípade tým, že som nemala menštruáciu 2 mesiace? Už pol roka mám problémy s krvácaním mimo cyklu z HAK, bola som aj na vyšetreniach a moja gynekologička mi vždy povedala že je všetko v poriadku, dokonca som bola v auguste na ročnej prehliadke a vždy bolo všetko ok. Prosím o radu, začínam byť naozaj znepokojená keď moje problémy trvajú tak dlho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či krvácanie mimo cyklu môže vyskytovať. Samozrejme, pri zmene preparátov sa môžu takéto ťažkosti vyskytovať, organizmus si musí zvyknúť. Ak však vedľajšie, či nežiadúce účinky prevýšia očakávaný pozitívny účinok, je vhodné porozmýšľať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 32 rokov, nerodila som. Moje problémy začali pred 3 rokmi, bolesťami krížov, podbruška, krvácaním mimo cyklu a výtokom. Bola mi odporučená operácia, nakolko som mala cystu na pravom vaječníku. Počas operácie mi odstránili cystu a jeden vajíčkovod. Moje problémy však pretrvávali, navyše som mala neustále aj výtok a dyskomfort, na ktorý mi nič nezaberalo. Robila som si časté výplachy a zrejme aj preto som po roku musela znova podstúpiť akútnu operáciu, kvôli hnisavej cyste na vaječníku. Počas operácie mi odobrali aj druhý vajíčkovod a ponechali mi len jeden vaječník a maternicu. Moje problémy však pretrvávajú. Menštruáciu som pred tým mávala silnú 7-8 dní, teraz mávam niekedy silnú so zrazeninami, že sa neviem pohnúť z domu a inokedy ùplne slabú. Okrem toho mávam krvácanie mimo cyklu, hlavne ak si zavádzam nejaké čípky a niekedy aj po styku. Stále pretrváva aj zapáchajúci hlienovitý výtok - užívam tyndaflor a lactofeel, ale keď si nedám čo i len jeden deň, zápach sa vráti. Mávam aj problémy pri močení - bolesti, pálenie, časté močenie. Bola som vyšetrená aj urológom - všetko v poriadku, odoslal ma aj na ct, kde na maternici bol pravdepodobne myóm - v dolnej stene hypodezny utvar vel. 10 mm. Inak všetko v poriadku. Na ten výtok už som vyskúšala všetko možné (doxyhexal, biesptol, betadine cipky, macmirror globule, entizol, canesten, lomexin...), nič z toho nepomohlo, niektoré ešte zhoršili problém. Skúšala som aj výplachy, rosalgin a clogin ale po posledných problémoch, už mám obavy. Prosím, čo by ste mi odporučili alebo ako by ste postupovali pri mojom probléme? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam ešte doplniť stery na vyšetrenie chlamýdií, mykoplaziem, ureaplaziem a trichomonas vaginalis, ktoré by mohli spôsobovať opisované ťažkosti. 10 mm myóm Vám ťažkosti spôsobovať určite nebude.

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Keko

    Dobrý deň,
    Nakoľko je môj gynekolog v karanténe, obraciam sa s prosbou o pomoc na Vás.
    Mám 25 rokov, bezproblémový pravidelný menštruačný cyklus, stáleho sexuálneho partnera.
    Od 24.12.do 29.12.som mala menštruáciu. 31.12.sme mali s partnerom pohlavný styk, pri ktorom som začala veľmi krvácať. Krvácanie trvalo niekoľko hodín. Odvtedy mám hnedo-krvavý výtok a intenzívne bolesti v podbrušku, ktoré ma obmedzujú.
    Nikdy sa mi niečo podobné nestalo. Prosím Vás o Váš názor, o čo by mohlo ísť.
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrenia sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Je potrebné vaginálne gynekologické vyšetrenie. Pri pretrvávaní ťažkostí vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.