Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Duphaston-polyp- krvácanie mimo cyklu

    , Autor: alexandra-2

    Dobrý deň,

    prednedávnom mi doktorka nasadila Duphaston na vyliečenie polypu. Menštruáciu mám pravidelnú tak na úprave cyklu nebolo čo riešiť. Mala som užívať 3 mesiace ale nakoniec som len 2 mesiace užívala. Problém bol v tom, že počas 2 mesiaca som začala krvácať už pri užívani tabletiek a menzes sa mal dostaviť až po doužívaní balenia . Teraz keď Duphaston neužívam tak mám pravydelný cyklus (ako predtým), ale po cykle sa znova objaví slabý menzes asi tak so spinením niekedy s krvácaním. Už je to pravidelné asi 3 mesiace. Tým že pravidelne cvičím a precvičujem, tak sa mi niekedy pri zaťažových cvičeniach pustí krv. Je možné, že Duphaston ako hormonálna liečba mi môže spôsobovať takýto problém. Posledné tri mesiace mám aj dosť problém s pleťou týždeň v pohode a na druhý sa mi zmastie tvár a som vyhádzaná. Duphaston som mala liečiť pre polyp ale už pred užívaním sa to zmenšílo, a po doužívaní Duphastonu som išla na kontrolu a povedali ze tam polyp nevidia ale že mám zhrubnutú sliznicu. Dostť má trápi to krvácanie mimo cyklu aj ked trvá tak chvíľku ale je to nepríjemné.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri diagnostikovaní polypu maternice a neúspešnej liečbe tabletkami je najčastejšie najvhodnejšia jednodňová chirurgia, presnejšie Hysteroscopia, kedy sa kamerou cez pošvu pozrie kanál krčka a dutina maternice, kde sa polyp alebo vyššia sliznica dutiny maternice uvidí a následne odstráni a odošle na histológiu. Poraďte a informujte sa u svojho obvodného gynekológa ohľadom ďalšieho postupu.