Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,910 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Endometrioza

    , Autor: zuzana37

    Dobrý deň, mám 28 rokov a dve dcéry (4 ročnú, 2,5ročnú). Prvý pôrod som mala s.c. druhý prirodzený. Dojčím 4 roky, ale pred dvomi mesiacmi som začala s odstavovaním, momentálne dojčím len jeden krát denne. Pred mesiacom sa mi počas ovulácie objavila hrčka vo veľkosti 0,6x0,7cm v hĺbke 0,6 cm nad ľavým laterálnym koncom jazvy, dorzálnym smerom sa zobrazil kanálik smerom k m. rectus abdominis. Hrčka bola na dotyk bolestivá a taktiež pri napnutí brušného svalstva. Bolesť mala pálivý charakter. Po 5 tich dňoch hrčka aj s bolesťou zmizla. Po necelom mesiaci sa celá situácia zopakovala s tým, že rezistencia mala 2cm. Doktor mi diagnostikoval, že sa jedná pravdepodobne o Schlofferov tumor a endometriózu a dal mi termín na operáciu brucha s tým, že sa nebude robiť laparoskopia ale priamo rez v jazve. Nakoľko by som chcela mať o cca 2 roky ešte tretie dieťa chcela by som Vás poprosiť, aby ste mi poradil....Chcela by som dva roky užívať HAK a následne dať prestávku a otehotnieť. Chcem sa vśak spýtať, či mi odporúčate operáciu absolvovať teraz alebo je možné počkať a spojiť s.c. s operáciou loźiska endometriózy...resp. či mi môže ložisko, ktoré momentálne mám robiť ťažkosti počas tehotenstva prípadne pôrodu.
    Za Vašu odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, rozhodnutie je na Vás, najvhodnejšie je si postup dohodnúť s Vašim obvodným gynekológom. Môžete užívať hormonálnu antikoncepciu, počas jej užívania by ťažkosti mali vymiznúť. Rovnako tak tehotenstvo plánovať môžete. Do doby, kým neotehotniete po vysadení antikoncepcie však ťažkosti budú pretrvávať, preto je niekedy vhodnejšie endometriózu v jazve odstrániť skôr.

Podobné otázky

  • Visanne a Endometrioza

    , Autor: pletenka

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na vas nazor na uzivanie lieku Visanne,kt.mi pan doktor-operater odporucil uzivat na 3 mesiace po laparoskopickej operacii (hysterektomia-len maternica,vajecniky zostali+rozsiahla endometrioza) na udajne zaliecenie endometriozy.Po tom,co som si vsak precitala pribalovy letak,nemam velmi odvahu a chut si tento liek nasadit.A tiez po tom,co som sa docitala,ze nemusi vobec pomoct na endometriozu.Tak teraz neviem,nerada by som nieco podcenila,no desim sa uzivania takychto liekov.Preto sa chcem spytat,ci je to naozaj nevyhnutne? A co sa moze stat,keby som ich vobec neuzivala? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na trhu existuje viacero preparátov, ktoré sa používajú na liečbu endometrózy. Medzi ne patrí Visanne, či Endovelle, ktoré sa užívajú 6 až 8 mesiacov. Rozhodnutie užívať odporúčaný preparát je na Vás. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať odporúčajúcich lekárov, či operatérov, ktorí boli pri operačnom výkone a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Ja nepoznám žiadne bližšie okolnosti, ani informácie, nález, ani rozsah endometriózy, nebol som ani pri operačnom výkone, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Endometrióza

    , Autor: Mimi181

    Dobrý deň, po laparoskopii endometriózy mi bol nasadený Visanne, avšak po štyroch mesiacoch mám opäť endo cysty už na oboch vaječníkoch. Moja lekárka mi odporučila naďalej užívať tento preparát, no poslala ma za primárom, ktorý mi ho kázal vysadiť, lebo očividne u mňa nemá účinok..takže som teraz v situácii, kedy neviem čo robiť, visanne vysadiť, alebo užívať ďalej ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nález, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Visanne sa však užíva najmenej pol roka až rok. Ak je však nález výraznejšie zhoršený aj počas užívania Visanne, efekt lieku je asi nedostačujúci. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov nadradeného pracoviska, ktorí by mali ďalej určiť ďalší postup.

  • endometrioza a HAK

    , Autor: procione

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor, pred tromi rokmi som bola laparoskopicky operovana na cysty (na oboch vaječníkoch) pricom sa mi potvrdila endometrióza, po dnesnej kontrole mam opat cystu na pravom vajecniku (ca 43 mm a folikul 20 mm), kedze deti neplanujem (hoci mam 35r) bola mi najprv odporucena horm.terapia (visanne) resp. ako lepsia alternativa HAK Qlaira kv cystam. Chcela by som teda opytat na vas nazor co sa tyka nasadenia danej antikoncepcie a endometriozy (cyst). Ide mi hlavne prioritne o to,aby som predisla dalsej operacii. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na liečbu endometriózy je dobrý Endovelle, či Visanne, ktoré sa užívajú aspoň pol roka. Môže sa nasadiť aj preparát hormonálnej antikoncepcie. Spôsobí to útlm vaječníkov. K opisovanému nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Záleží od toho, o akú cystu sa jedná, ako aj od dalších okolnosti. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť .

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,mojej dcére po lsk bola dg endometrioza ,vajecnika ,panvy ,rekta a pošvy a taktiež rozsiahle zrasty. Vajecnik sa podarilo zachrániť nateraz.ma 22 rokov.chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s liečbou keď jej majú na 6 až 8 mesiacov zastaviť menzes injekciami a uviesť do umelého prechodu. Zvládajú to ženy ten samotný prechod..citala som ze je to veľmi náročné a niektoré liečbu nedokončia kvôli vedľajším účinkom.dcera ešte študuje na vš obávam sa ako to bude zvládať a ci vôbec.popri tom aj škola. Po tej liečbe ma ísť opäť na lsk.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie je to celkom tak, že sa žena uvedie do prechodu. Na liečbu endometriózy sa štandardne používajú preparáty, ktoré sa užívajú kontinuálne 6 - 8 mesiacov. Podľa Vášho opisu sa zdá, že dcéra má ťažký stupeň hlboko infiltrujúcej endometriózy, liečba je teda nevyhnutná. Tak ako všetky lieky, aj tieto lieky môžu spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každej ženy. Vedľajšie účinky sú častejšie počas prvých mesiacov po začatí užívania a zvyčajne pri pokračovaní užívania vymiznú. Najčastejšie je spozorovať zmeny v cykle krvácania, ako je špinenie, nepravidelné krvácanie, ale áno, menštruácie môžu aj úplne skončiť. Je to individuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, ktorí poznajú nálezy a výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť.

  • Opakovane svrbenie a palenie

    , Autor: Dadulina

    Dobry den, chcem sa opytat, opakovane trpim svrbenim a palenim vnutri posvy a vonkajsieho okolia posvy az ku konecniku. Bola zistena pri poslednej kultivacii Gardenella vaginalis, preliecena som bola entizolom, ktory sa ale nerozpustal, tak bol nahradeny fluomizinom, tazkosti vsak neustupili ani po dobrati druheho lieku a po nasadeni lactofeelu a pocas menstruacie sa to vyrazne cele zhorsilo. Neviete poradit, o co by sa mohlo jednat? Preco ziadna liecba nezabera? Mam aj silnejsie bolesti v podbrusku a v spodnej casti chrbta, horsie pocas menstruacie. Mohla by tieto problemy sposobit endometrioza alebo nejake zrasty? Uz to trva cele priblizne tri mesiace a velmi ma to trapi. Velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Skúsiť sa ešte môže liečba Macmirorom, ak je citlivosť na vykultivovanú Gardnerellu. Počas menštruácie nemá zmysel realizovať vaginálnu liečbu. Ak ťažkosti budú pretrvávať, môžu sa realizovať rozšírené výtery na ureaplazmu, mykoplazmu a chlamýdie, ako aj na trichomonas. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.