Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prsia

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý večer pán doktor. Mám 19 rokov a nasledujúci problém. Odjakživa som mala jedno poprsie väčšie ako druhé ale ak dobre viem, je to bežný jav. Som však v takom štádiu, že buď sa to zhoršilo alebo si to všímam viac , neviem presne. Je to aj naoko dosť viditeľné. Chcem sa spýtať, je ešte šanca, že sa to zmení? Alebo sa stým mám vyrovnať/ prípadne riešiť plastickou operáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žiadna žena nemá dva rovnaké prsníky. Ak je rozdiel viac viditeľný, dá sa to operačne riešiť. Je to však v kompetencii plastického chirurga.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: Peťka@m

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom už viac ako rok o druhé babetko doktor mi napisal clostilbegyt po tom injekcie gonasi to som brala 3 mesiace a teraz keď som bola na folikulometriu mi predpísal duphaston cyklus m pravidelný no teraz mi menštruácia mešká 3 dní prsia ma bolia ale menštruácia nikde. Keď som bola na folikulometriu tak povedal ze vajíčka sú male bolo to minulý týždeň (styk mame pravidelne) a už som bola po ovulácii mohlo sa stať že sa nám to podarilo alebo menštruáciu mešká kvôli duphaston keďže ju mam stále pravidelnú. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nepoznám všetky informácie a okolnosti, vek, ..., ako ani USG nálezy, či výsledky vyšetrení, ak sa Vám nedarí otehotnieť už viac ako rok aj za predpokladu nechráneného pohlavného styku 2 - krát týždenne, je vhodné pouvažovať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde komplexne vyšetria Vás (vstupné gynekologické vyšetrenie, USG, hormonálny profil, AMH, hematologické, endokrinologické, genetické, imunologické vyšetrenie), ako aj partnera (spermiogram) a na základe nálezov a výsledkov vyšetrení sa určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesti

    , Autor: Zever

    Dobrý deň vysadila som antikoncepciu 10.10 lebo ma tiež strašne boleli prsia a bradavky prišiel mi za dva menzes lenže je 17.10 a ja mám strašne bolesti persnikou a bradaviek je to možné z antikoncepcie alebo ale dôvody to má? Antikoncepciu teraz neberiem teraz. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin spomínaných bolestí môže byť viacero. Môže sa jednať ešte o prejavy menštruačného syndrómu, prípadne aj o prejavy spúšťajúcej sa ovulácie, ťažko takto povedať. Odsledujte si to.

  • vyssi PRL

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den prajem,
    chcem sa opytat co môze byt za vyssim prolaktínom? Bom mi zisteny nahodne. Moja hodnota bola: 46,50ng/ml ... ref.rozsah(2,8-29,20)
    Bola som na odbere krvi na 24 den cyklu, o 3 dni prisla menstruacia.
    Isla som na odber v nespravny den cyklu?
    Citala som ze aj stres môze zvysovat tuto hodnotu, je pravda ze dva dni pred odberom som mala dost stresove obdobie a navyse aj rano pred odberom som mala mierny stres.
    Naposledy v novembri som mala hodnotu prolaktinu 27.(tu bol odber ale na zaciatku cyklu)
    Priznaky vyssieho prolaktinu nemam. Cyklus je pravidelny, ovulacie prebiehaju (posledne neviem, ale par mesiacov dozadu urcite ano mala som to odsledovane Dr), bolestive prsia mam iba tyzden pred menstruaciou...
    Chceli by sme sa zacat snazit o dieta tento cyklus, ale vystrasil ma ten prolaktin? Viem ze prolaktin blokuje ovulaciu, mohlo by sa nieco stat aj keby sa podarilo otehotniet? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo Vám bol realizovaný kompletný hormonálny profil, ak nemáte žiadne ťažkosti. Príčin mierne zvýšeného prolaktínu môže byť viacero, najčastejšie je to reakcia na stres, či nevyspatosť, ale príčiny môžu byť aj organické, napríklad endokrinologická porucha. Vždy sa hodnotí celkovo klinický stav. Ak nemáte žiadne ťažkosti a mierne zvýšená hladina prolaktínu bola iba náhodným nálezom vrámci vyšetrení, pokojne sa snažte otehotnieť. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, mám 16-násť a od poslednej menštruácie ma bolia prsia stále .
    Počas ovulácie a polodných dní bolí tie bolesti väčšie ale teraz som pred menštruáciou týždeň a stále bolia. Urobila som si tehotenský test vyšiel negatívný. Mám divný pocit podbrúšku ale neviem z čoho. Vždy sa chránime kondómom a pharmatexom dokonca priateľ sa urobí mimo mňa do kondómu. Podľa Vás čím to môže byť, že ma celý mesiac v kuse bolia prsia? Môže isť o tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku a daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Môže sa u Vás jednať o predmenštruačný syndróm (PMS). Ste však ešte vo vývoji, takže sa môže jednať aj o prejav hormonálnych zmien. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotná?

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, mám problém a chcela by som poradiť . Používame ochranú kondóm aj pharmatex a jeden večer , keď sme nato šli a som sa pozabudla a začala som navliekať kondóm opačne , potom som ho napravila a nejak si neuvedomila , že bol naopak. Ale začala som sa v hlave presviedčať , že si si to poistila tým pharmatexom , to by malo byť fajn. Začala som si všímať môj cyklus aj ovuláciu , výtok nech viem kedy sa tomu vyhnúť. Len ma znepokojujú moje prsia. Od poslednej menštruácie ma boleli aj týždeň po. Potom pár dni bolo pokoj a teraz zase , keď som mala plodné dni. Prsia sa mi zväčšili ale u mňa ešte je možne , že narástli , lebo sa dá povedať, že som vo vívine ešte. Všimla som si 4 dni postyku a 3 dni po tejto mojej chybe , krvavý výtok ( iba kus take špinenie hnede , trvalo necelý deň) . Mám počkať a spraviť si tesť ? alebo čo by ste mi poradili? Vopred ďakujem za Vašú ústretovosť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste kondóm navliekali ešte pred pohlavným stykom, tehotná nebudete. Ak by však došlo k tomu, že máte pohlavný styk a počas neho došlo k zosunutiu, či prevráteniu kondómu, tehotenstvo by v takomto prípade nebolo vylúčené. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Na realizáciu tehotenského testu nevidím dôvod.