Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Chcela som sa opýtať. Mešká mi menzes dnes je to asi štvrtý alebo piaty deň. Sex bol vždy chránený. Bolia ma prsia a podbruško. No to už tretí deň. Môže to patriť do PMS? Alebo je to príznak aj tehotenstva?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané prejavy môžu súvisieť s blížiacou sa menštruáciou vrámci predmenštruačného syndrómu (PMS). Štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Za predpokladu chráneného pohlavného styku je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test, prípadne v prípade ťažkostí ako aj nejasností navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrí deň mám bolesť pri ľavom prsníku hnet s kraja bolesť nieje stala iba sem tam mňa to pobolieva jebtontaka pichlava bolesť . Neboli to čelí deň . Čo to môže bit ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup, eventuálne Vás odošle na USG prsníkov.

  • Ornibel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne antikoncep.kruzku Ornibel. Minulý mesiac som ho mala zavedený prvý krát normálne po 21dn.prisla 7dn pauza a v nej menzes. Po týždni som nasadila druhý krúžok ale začali mi nežiaduce účinky (migrény, bolesť brucha, výtok) a tak som ho po 3 dňoch vysadila( od piatka do nedele zavedený) do 3 dňoch mi opäť prišiel menzes ani nie 10 dní od poslednej menštruácie. Chcem sa spýtať ak by som v tomto období najbližšom otehotnela mohlo by to značiť nejaké komplikácie alebo nebezpečenstvo pre plod keďže mi ornibel asi rozhádzal cyklus a mala som ho zavedení pár dní? Ďakujem za odpoveď a váš čas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je normálne, že aj napriek krátko zavedenému hormonálnemu antikoncepčnému krúžku došlo ku krvácaniu. Je to zo spádu hormónov. Neodporúča sa teraz aspoň mesiac dva otehotnieť. Ak by však aj došlo k otehotneniu, nič zásadné by sa nedialo. Odsledujte si to.

  • Možná ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    nesnažíme sa o bábätko, ale nebránili by sme sa mu. 11dc sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk. 12dc ma sprevádzala bolesť v oblasti vaječníkov, krížov, bedier, hlavy ako pri ovulácii. V ten istý deň sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk s tým, že sa nespravil do mňa. Následne som mala po utretí na papieri ružovú škvrnu. Ťažko sa mi určuje deň ovulácie, pretože mám nasledovné dĺžky cyklov 28,31,32. Dnes ma pobolieva pravý vaječník ale bolesť je mierna, bez dalších sprievodných bolestí chrbta, bedier. Mohlo ísť prosím o ovuláciu? Alebo môžu byť tie bolesti spôsobené začínajúcim plodným obdobím.
    Ďakujem a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, navyše v čase pravdepodobne prebiehajúcej ovulácie, sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Bolesť na ľavej strane podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som aktuálne v 30tt+6. Pri poslednej kontrole tento utorok boli všetky výsledky vyšetrenia a aj vyšetrenie moču v poriadku.
    Od včerajšieho večera pociťujem miernu bolesť na ľavej strane podbruška - vaječník ? Okrem toho mám farbu výtoku jemnej žltkasto-zelenej farby, ale len ráno po prebudení a prvom vymočení. Nepociťujem žiadne pálenie ani svrbenie. Na intímnu hygienu používam gél Beliema Pro Sensitive.
    Moja gynekologička má momentálne dovolenku.
    Môže sa jednať o nejaký zápal, mykózu, alebo je to v poriadku ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čím dochádza aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zastupujúceho gynekológa Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolest prsnika z chrbtice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moze prsnik boliet z chrbtice? Mam dve deti, stale sa natahujem, zdviham. Ramena mam akoby "zaseknute" a aj krcna chrbtica ma toho dost. Pobolieva ma vonkajsia strana prsnika akoby az k lopatke a pod pazuchou to citim tiez. Fyzioterapeutka hovorila ze mam skrateny prsny sval a aj krcna chrbtica to moze sposobovat. Dokonca pri zdvihnuti ruk citim vonkajsiu stranu prsnika. Cviky od fyzio pomohli, ale obcas sa to ozve. Ziadne podozrive hrcky som si nrnasla a na sono som bola 3mes dozadu a BI RADS 1, nic podozrive mi dr nenasla a teda ako som vyjadrila svoje obavy, pozerala dost dokladne. niekedy ani neviem ze to pobolieva, inokedy zas stale stresujem, bojim sa rakoviny asi ako kazdy. Mozu byt tieto problemy ozaj sposobene chrbticou pripadne ten syndrom hrudnej apertury kedze mi aj v ruke brni? Dakujem za ukludnenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si osobne tiež myslím, že ťažkosti sú spôsobené od chrbtice. Ak bolo vyšetrenie prsníkov pred 3 mesiacmi úplne v poriadku, neobával by som sa. Odsledujte si to.