Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnedé špinenie

    , Autor: Ristina

    Dobrý deň, užívam hak uz asi 6rokov cca,a teraz v strede cyklu(este mi ostáva 9tab.do “pauzy”) sa mi objavil tmavy hnedy vytok,ako keby aj tkanivá,čiastočky vytoku alebo ako to nazvat bez zapachu a bolesti,moze to znamenat nieco vaznejsie? Pred tym sa mi to este nikdy nestalo.. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o žiadny problém. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či krvácanie môže vyskytovať aj mimo cyklu. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Špinenie

    , Autor: Gabyy

    Dobrý deň, 28. januára mi skončila menštruácia a mala som nechránený pohlavný styk. 2. februára mi začali plodné dni a 7. februára som mala ovuláciu. Po ovulácii až do dnes som mala jemne krvavé až hnedé špinenie a bolesť v pod brušku. Je možné, že som tehotná alebo mám nejaký problém? Poprípade to mám brať ako normálnu vec? Vopred ďakujem za odpoveď! :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínané hnedé špinenie môže byť ovulačné, ale aj implantačné špinenie Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si realizujte tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vytok

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň, prosím Vás mám hnedy vytok medzi cyklom. Na prehliadke mi pani doktorka povedala že “dnu” mám všetko v poriadku a asi ide o hormonálnu nerovnováhu. Menštruáciu mám pravidelnú. Na úpravu a vytok mi predpísala Daylla na 3 mesiace. Prosím postupovali by ste rovnako alebo čo by ste odporučili. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hnedé špinenie v strede cyklu môže byť aj ovulačné špinenie, ktoré sa síce nevyskytuje u každej ženy, ale nie je to nič neobvyklé. Hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže k ovulačnému špineniu nedôjde. Najmä v začiatkoch užívania sa však môže vyskytovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnedý hlien v strede cyklu

    , Autor: Littleblueberry

    Dobrý deň, pan doktor. Začnem s tým, že mám endometriózu, aj som bola operovana v maji. Vtedy mi spravili aj hysteroskopiu, lebo mam dvojrohu maternicu, a chceli vidieť, ako to vyzerá vo vnútri.
    Všetko prebehlo v poriadku, ale odvtedy každý mesiac počas ovulácie mam hnedý hlien, asi tak 2-3 dni. Nič silného, ale mam. Môj gynekológ mi na to nič nepovedal (vraj sa to môže stať po operácii), spravil aj výter, všetko v poriadku.
    Snažíme sa o dieťatko, ale som veľmi nervózna, prečo to môže byť. Čítala som aj o chronickom endomitritíde, mohla by to spôsobiť to špinenie?

    Ďakujem za rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť u Vás viacero. Ak sa hnedé špinenie vyskytuje iba v priebehu polovičky menstruačného cyklu, môže sa jednať o ovulačné špinenie, ktoré je normálne. U niektorých žien prebieha každý mesiac, u niektorých občasne a u niektorých vôbec. Je to individuálne. Áno, je tiež pravdou, že nepravidelné hnedé špinenie počas cyklu je častým prejavom endometriózy. Tieto dve možnosti je potrebné rozlíšiť. Ovulačné špinenie by Vám však prakticky nemalo brániť otehotnieť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v snažení sa otehotnieť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výtok/ plodová voda

    , Autor: KlaudiaDadka

    Dobry deň, chcem sa opýtať už mesiac ležím kvoli nizko položenej placente som po dvoch masívnych krvácaniach. Momentálne len občasne slabé hnedé špinenie. Začala som si však všímať že aj napriek tomu že ležím pociťujem pocit mokra, uplne číry vodnatý vytok. Bola som dnes na poradni a spomenula to svojej dr. Povedala mi že hrdlo je zatvorene, krčok neskrátený. Prosím Vas je možné že aj napriek tomu to moze byť plodová voda alebo mam len taký vodnatý výtok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľa žien má počas tehotenstva vodnatý výtok, ktorý je pomerne normálny, no niekedy je až veľmi "vodnatej" konzistencie a u ženy vyvolá pocit, že odteká plodová voda. Ak boli výsledky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie odtoku plodovej vody Vám vie Váš obvodný gynekológ realizovať Temesváryho test, prípadne Vás odošle do nemocničného zariadenia.

  • Krvácanie počas ovulacie

    , Autor: Jarkvas

    Dobrý deň nachádzam sa v 20dni môjho cyklu tri dni pred koncom ovulácie a zažívam krvácanie ako počas menstruacia nie silne ale krv je červená na začiatku ovulácie som mala hnede spinenie. Tehotná som neni test bol negatívny. Nikdy aa mi toto wste nestalo je to vporiadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o ovulačné krvácanie. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.