Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, 6.aprila som mala nechr. pohlavny styk. Do 72 hodin som si vzala Escapelle. Po 6 dnoch sa dostavilo krvacanie. Dostavilo sa cca o tyzden skor ako mala prist menstruacia. Dalsia menstruacia sa mala dostavit niekedy teraz v tychto dnoch avsak mam len slabe hnede spinenie s kuskami akoby sliznice. Toto trva 3 dni.Nemam ziadne bolesti. Tehotensky test som si robila 2.maja a bol negativny.Mam si robit dalsi test alebo to spinenie mam povazovat za menstruaciu?Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je tehotenstvo málo pravdepodobné. Spomínané špinenie môže byť prejavom vedľajšieho účinku núdzovej antikoncepcie. Je to pomerne časté, že dôjde k znepravidelneniu cyklu, či nepravidelnému špineniu. Tehotenský test teraz nemá zmysel realizovať. Bude negatívny, aj keby ste boli tehotná. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Bolesti vajecnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. S partnerom planujeme dieta. Poslednu menstruaciu som mala 27.8.2024, potom som si robila ovulacne testy a pozitivny ovulacny test som mala 5.9.2024, tak sme sa s priatelom snazili aj predtym dnom, v ten den a po nom. Zhruba po tyzdni od toho 5.9. ma zacalo pichat v podbrusku na lavej strane. Tiez som zacala mat velmi citlive bradavky a mala bolest prs. Od soboty ( 14.9) mavam velke nevolnosti, je mi uplne na zvracanie, nechuti mi nic jest, aj oblubene jedla a napoje mi uz vobec nechutia, citim sa slaba, mavam bolesti v podbrusku, raz vlavo, raz vpravo, ale vascinou casu ma picha v lavom vajecniku. Teraz v pondelok a v utorok som mala silny vytok bledoruzovej farby, potom hnedy. Vcera rano som vstala so silnou bolestou celeho tela, bolest hlavy, zle od zaludka, trosku hnedeho vytoku, myslela som, ze to je moj posledny den. Poobede ma to ale preslo a vecer sme mali s partnerom sex, pri ktorom ma bolelo v podbrusku na lavej strane a hned po sexe pri utierani som si nasla trochu krvi a hnedy vytok. Tak som sa rozhodla, ze si dnes hned rano kupim skory tehotensky test, hned som si ho aj urobila, ale zatial je negativny. Pisu, ze test sa moze robit 6 dni pred menstruaciou a menstruaciu mam dostat za 6 dni. Dnes od rana mi je zase zle na vracanie, bolia ma oba vajecniky a krize. Moze byt, ze skory test mi zatial neukazal pripadne tehotenstvo? Alebo co mi moze byt? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností nevylučujem, že ste tehotná a spomínaný hnedý výtok môže byť aj implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ultraskorým tehotenským testom veľmi neverím. Skoro realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie pri užívaní HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Min cyklus som zabudla užit jednu tableru hak Sidreta, ktoru beriem uz vyše roka. Zatial som pri uživani pěroblémy nemala, no pri zabudnutej tabletke sa mi spustilo špiennie pred dobratím blistra. Mala som týždeň pauzu kde prišla menštruacia, ale pri začatí uživani nového blistra sa mi spustilo zase špinenie. Treba zmenu hak ? Alebo čo by mohlo byť príčínou? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám to teraz stalo prvýkrát, zatiaľ by som preparát hormonálnej antikoncepcie nemenil. Ak ste postupovali pri zabudnutí tabletky hormonálnej antikoncepcie správne, tehotenstvo je málo pravdepodobné. Zatiaľ pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možná ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    nesnažíme sa o bábätko, ale nebránili by sme sa mu. 11dc sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk. 12dc ma sprevádzala bolesť v oblasti vaječníkov, krížov, bedier, hlavy ako pri ovulácii. V ten istý deň sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk s tým, že sa nespravil do mňa. Následne som mala po utretí na papieri ružovú škvrnu. Ťažko sa mi určuje deň ovulácie, pretože mám nasledovné dĺžky cyklov 28,31,32. Dnes ma pobolieva pravý vaječník ale bolesť je mierna, bez dalších sprievodných bolestí chrbta, bedier. Mohlo ísť prosím o ovuláciu? Alebo môžu byť tie bolesti spôsobené začínajúcim plodným obdobím.
    Ďakujem a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania môže byť viacero. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku, navyše v čase pravdepodobne prebiehajúcej ovulácie, sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Tehotenstvo a zrasty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať bola som dnes pri mojom gynekológovi ten mi hovoril že som v ôsmom týždni ale nad maternicou mám zrasty viac a aj nejakú tekutinu vedľa maternici bojím sa je to normálne alebo je tam nejaké riziko premna a pre dieťa bolesti mám neskutočne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na USG veľmi zrasty vidieť nie sú, ale nevidel som USG nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne vyšetrujúcich lekárov.

  • Info ohľadom budúceho tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 34 rokov nemám dieťa.
    Mám endometriom 1x24mm a 1x10mm inak 3,5x2,8cm ov 1.sin s fol 3x2,5cm bez patologie.
    AMH mám 6,15 ng/ml...43,91 pmol/l.
    Chcem sa spýtať, nebudem mat problém s otehotnením s týmito hodnotami?
    Môj gynekológ mi chce dať na endo...lieky aby sa mi tie cysty nerástli.
    Je to podľa Vás správny postup liečby?
    Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte potvrdenú endometriózu, je vhodné ju riešiť. Postup však závisí od toho, kedy plánujete otehotnieť. Ak plánujete otehotnieť v dohľadnej dobe, snažte sa. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Ak neplánujete otehotnieť, nasadzuje sa hormonálna liečba minimálne na pol roka až rok. AMH máte v poriadku. Či bude problém s otehotnením sa takto povedať nedá. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.