Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,134 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HPV

    , Autor: Erika7829292

    Dobrý deň. Gynekologicka mi zistila kondylomy. Používam krém aldara a mám tam také červené pupienky len a niekde chrastičky vytvorené. Môj priateľ bol vyšetrený na HPV a mal negatívny výsledok. No odkedy sme spolu niečo mali, bol to prvý priateľ ktorý sa do mňa spravil, som mala problémy mikozy a podobne no on je negatívny. Mne ešte testy nerobili, myslite ze je možné že budem negatívna aj ja? Čím to mohlo byť spôsobené že sa mi objavili zrazu tieto problémy? Môžu sa kondylomy vytvoriť aj keď je človek negatívny na tento vírus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kondylómy spôsobujú iné druhy HPV ako tie, ktoré sposobujú zmeny na krčku maternice. Súvisí to aj s poklesom imunity, aj vplyvom pohlavného života, kedy dochádza k mnohým zmenám a začínajú sa prejavovať ochorenia či stavy navodené zmenou pošvovej mikroflóry, či kontaktom s pre Váš organizmus cudzími bunkami. Testy môžete mať negatívne, väčšinou sa zameriava na typi HPV 16 a 18, ktoré kondylómy nespôsobujú. Wartec, či Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo, sú výborným spôsobom liečby. Niekedy je však nutná chirurgická liečba.

Podobné otázky

  • Generálne bradavice?

    , Autor: MataMata

    Dobry den pan doktor, vcera som si vsimla ze sa mi urobil vyrastok pripomínajúci bradavicu vedľa veľkých pyskov. Pripomína mi tie male bradavicky, alebo výrastky ktoré mavaju ľudia na krku, alebo podpazuší a ja na krku mam take 2 male výrastky uz dávnejšie, ktore si raz do roka chodim davat vypalovat. Len ma zaujima ci sa moze jednat o genetalne bradavice. Je mi jasne ze by ste to museli vidiet a az tak spravne urcit, ale ide o to ze ja som ako 17 rocna tieto bradavice mala pri mojom prvom sexualnom partnerovi. Bolo mi to velmi divne, ze som ich mala, kedze moj prvy partner, tak ako aj ja, predomnou nemal ziadnu inu partnerku s ktorou by mal sexualny styk a absolvoval s nou akekolvek sexualne praktiky. Tieto bradavice som si dala vypalit a od vtedy som uz ziadne nemala. Potom som sa na internete docitala ze som sa ich teda nadobro zbavila, pisal to nejaky slovensky doktor a teda dufamala som ze je to pravda. Teraz mam staleho partnera 4 roky, s ktorym sa pokusame otehotniet. Aktualne som po prvom IVF ktore najprv prebiehalo uspesne, ale v 8 tyzdni sa zial vyvoj zastavil a pred 4 tyzdnami som absolvovala kyretaz. Prave od vcera spinim a prichadza mi prva menstruacia po kyre. Chcem sa teda opytat, mozem mat genetalnu bradavicu, ked som ich pre 16 rokmi mala ale som sa ich zbavila? Ak to je genetalna bradavica, mozem mojho partnera nakazit, kedze po menstruacii budeme mat nechraneny pohlavny styk? Okolo augusta mam naplanovany dalsi vklad embrya, moze mi genetalna bradavica spôsobiť problem pri tehotenstve, alebo nejak zabranit tomu aby sa embryo uchytilo? Este dodam, cytologiu mam vzdy vporiadku, naposledy som bola testovana teraz v maji 2022 a kedze sme v poslednych mesiacoch absolvovali ukony v IVF tak pohlavny styk s mojim partnerom sme mali od polovice marca do dnes asi len 3x. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, genitálne bradavice - kondylómy - spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Aj napriek tomu, že ste ich už mali odstraňované, sa môžu objaviť znovu. Cytológia môže byť v poriadku, genitálne bradavice spôsobuje iný typ HPV vírusu, ako typy HPV spôsobujúce zmeny na krčku maternice. Takto sa Vám neozaj neviem objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia potvrdí diagnózu a určí ďalší postup.

  • Kolposkopia

    , Autor: 1Petra2

    Dobry deň. V pondelok som bola na kolposkopicke vyšetrenie u špecialistu v nemocnici a spravil mi aj biopsiu. Na toto vyšetrenie ma poslal môj gynekolog pretože pri pravidelnej preventívnej prehliadke mi vyšla cytologia HSIL, pritom pol roka dozadu som mala PAP2 a HPV negatívne. Nie celkom môj gynekológ chápal tieto výrazne zmeny za tak krátky čas. Na výsledky z biopsie stále čakám ale z koloposkopie boli takéto.
    Vulva bpn. ,pošva bez zápalu ,portio kónické ,bránka ektopion ,po aplikácii kys. octovej zvýraznené acetodenzné ložiská na hornej pere č. 12 a 1 a dolná pera č. 5-6 veľkosti 4 a 3 mm , bez políčkovania, bez mozaiky ,bez priebehu atypických ciev.
    Viem že všetko ukáže aj výsledok z histologie ale som z toho hrozne vystresovaná. Neviem čo mám čakať. Doktor povedal že to z toho kolposkopickeho vyšetrenia tak dramaticky nevidí. Chcela by som vás poprosiť o váš názor z týchto výsledkov ktoré zatiaľ mám pretože ako pacient im moc nerozumiem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ektrópium sa často vyskytuje u žien po spontánnych pôrodoch, čo nie je patológia. U nerodivších súvisí entrópium so zápalovými alebo pozápalovými zmenami. Kolposkopický popis nevykazuje výraznú patológiu. Dôležité sú však výsledky biopsie. Na základe toho sa zhodnotí a určí ďalší postup. Konizácii sa však asi nevyhnete. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Veci však treba riešiť s pokojom, nemusíte sa zbytočne znervózňovať a znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Otázka

    , Autor: Aicul

    Dobrý deň prajem ja sa chcem spýtať teraz pri cyt. Kontrole mi bol zistený virus LSIL trosku zmenené bunky na krcku chcela by som sa spytat ci je to velmi vazne, ci sa to da nejak liecit a co to pre mna znamena je to rakovina? Velmi sa bojim. Môže sa to vstrebat samo? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, LSIL nie je vírus, ale označenie pre prvý stupeň zmien buniek krčka maternice. Nejedná sa ešte o rakovinu. Najčastejšie je tento stav spôsobený infekciou HPV vírusov, ktorý sa dá zistiť vyšetrením u Vášho obvodného gynekológa. Tento prvý stupeň zmien buniek krčka maternice sa ešte vie aj spontánne upraviť a vyhojiť. Je potrebné cytologické vyšetrenie zopakovať o 6 mesiacov. Aplikujte si niektorý z preparátov - RegreSIL, DeflaGyn alebo Papilocare, ktoré napomáhajú pri úprave týchto bunkových zmien. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • H SIL

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. V septembri minulého roka som bola na pravidelnej preventívnej prehliadke u gynekológa, spravil cytologiu a výsledky boli L SIL. Vtedy spravil aj test na HPV a výsledok bol negatívny. Následne bola zistená gardneralla a bola som liečená entizolom. Ďalšia cytologia po prelieceni bola PAP 2 co mi gynekológ povedal ze je v poriadku. Žiadne ťažkosti neboli. Teraz som šla na ďalšiu preventívnu prehliadku a cytologia vyšla zlá H SIl. Poslal ma na kolposkopiu k špecialistovi do nemocnice. Ale nakoľko som sa sťažovala na ťažkosti ako je šialené pálenie a štípanie ktoré neustupuje ani po antimykotikach ,dokonca sa k tomu za posledne dni pridalo aj časté močenie spravil mi ešte kultivaciu. Moja otázka znie či je možné že je tak zlá cytologia ,ťažké zmeny aj bez pozitívneho HPV alebo zlu cytologiu môže spôsobovať nejaká bakteriálna infekcia ako napríklad ze by sa mi vrátila gardnerella ktoru stačí liečiť podaním atb. Som dosť znepokojená H SIL cytologiou keď predtým bola v poriadku PAP2.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zmeny na krčku maternice spôsobujú najčastejšie HPV vírusy. HPV infekcia však už nemusí byť v čase vyšetrenia prítomná, bunkové zmeny však pretrvávajú, č sa zhoršujú alebo zlepšujú. Je už teraz prakticky jedno, čo Vám spôsobilo bunkové zmeny na krčku, musí sa to ďalej riešiť. Vhodné je pri negatívnom kultivačnom vyšetrení realizovať aj mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Veroni7

    Dobry den chcem sa opytat ci je mozne otehotniet na 6 den po menstruacii.Dlzku cyklu mam 27 dni a dlzku menzesu 6 dni.
    V pripadnom tehotenstvne nebude problem HPV?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, otehotnieť sa dá prakticky kedykoľvek počas cyklu, pravdepodobnosť je však rozdielna. HPV nemusí robiť žiadne ťažkosti, na druhej strane však môže spôsobiť zmeny na krčku, či vznik rôznych foriem bradavíc, ako aj samotný vplyv na správanie sa krčka maternice, aj počas tehotenstva.