Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sumamed

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor,
    Lekárka mi predpísala preventívne Sumamed 500 mg ako profylaxiu po zavedení vnútromaternicového telieska. Chcem sa spýtať, v lekárni mi dali 2 balíky na základe receptu a lekárka mi vravela niečo v zmysle (už si to presne nepamätám) že ich mám užívať 3 dni a potom si dať prestávku a po týždni zas 3 tabletky. Je to tak správne? Lebo si to presne nepamätám, spoliehala som sa, že to bude v letáku tiež presne uvedené a tam sa vraví len o 3 dňoch. Ďakujem vopred za odpoveď a prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po zavedení vnútromaternicového telieska sa antibiotiká užívať nemusia. Summamed sa môže užívať aj viac ako tri dni, eventuálne po týždni sa opäť zopakuje kúra. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, užite 1 tabletku každých 24 hodín po dobu 3 dní a po týždni postup zopakujte.

Podobné otázky

  • Ureoplazma a mykoplazma

    , Autor:

    Dobry den.Koncom roku 2018 mi bola zistena ureoplazma a nieco neskor aj mykoplazma.Odvtedy som vybrala niekolko antibiotik.Nic nezabralo.Momentalne mam predpisany Dohyhexal plus Sumamed na 20dni(tuto kombinaciu som uzivala pred rokom a bezuspesne).Viete mi nejako pomoct ako sa z toho vyliecit.Za kadzu radu dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležitý je výsledok citlivosti z kultivácie. Keďže nepoznám výsledky výterov ani všetky už užívané antibiotiká, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť k prípadnej zmene antibiotickej liečby alebo iného postupu. Treba však povedať, že niekedy záleží aj od prejavov a ťažkostí. U niektorých ľudí (nejedná sa len o ženy) ureaplazma pretrváva a nelieči sa. Význam mykoplaziem a ureaplaziem v gynekológii je veľmi pochybný a mnoho odborníkov to ani nedoporučuje vyšetrovať, pretože premorenosť je obrovská a klinické prejavy infekcie bývajú veľmi zriedkavé. Ureaplazma bežný zápal pošvy ani krčka nerobí, skôr pôsobí v kombináciami s inými baktériami.

  • UREAPLAZMA V TEHOTENSTVE

    , Autor:

    Dobry den, pred otehotnenim v 11/2019 mi z vyteru z cervixu aj z mocu bola zistena Ureaplazma-nizky titer. Momentalne som v 16tt a moj gynekolog mi predpisal 3 balenia Sumamed uzivat nasledovne: 3 tablety á 24h,3 dni pauza, 3 tablety á 24h, 3dni pauza, 3 tablety á 24h. Nemam ziadne tazkosti - vytoky, zapaly, ani nic podobne. Je uzivanie 3baleni Sumamed 500 v 3 cykloch bezpecne v 2. trimestri a vobec potrebne ak nemam tazkosti? Partnerovi dal doxycyklinove ATB. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazmové a mykoplazmové infekcie sú zradné tým, že pacientka nemusí mať žiadne ťažkosti. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotenstve sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. Vzhľadom k tomu, že v tehotenstve máme obmedzenia čo sa týka antibiotickej liečby, dostali ste adekvátnu liečbu v spomínanej schéme, ktorá sa v tehotenstve užívať môže. Keďže ide o pohlavne prenosné ochorenie, musí byť preliečený aj partner.

  • Ureaplasma

    , Autor:

    Dobry den, brala som doxyhexal 3tyzdne na ureaplasmu. Kontrola bola pozitivna. Doktorka mi nasadila Sumamed na 3tyzdne + Doxyhexal na 3tyzdne. Stretli ste sa uz s takouto kombinaciou?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, kombinácia tetracyklínového a makrolidového antibiotika v liečbe ureaplazmy nie je ničím výnimočným. Prístup k liečbe je však individuálny vzhľadom k výsledkom citlivosti z kultivácie.
    V prípade, ak preliečenie samotným Doxyhexalom nebolo úspešné, lekár vám môže predpísať iný typ antibiotík, eventuálne dať dvojkombináciu antibiotík, na ktoré sú baktérie citlivé, vyššiu dávku antibiotík,...
    Až 10% ureaplaziem býva rezistentných na azitromycín a tetracyklín, preto sa pri neúspešnej liečbe väčšinou zahajuje liečba erytromycínom, klindamycínom prípadne lynkomycínom. Dôležité je počas liečby dodržiavať nariadené zásady, hygienu a pohlavnú abstinenciu. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • urea

    , Autor: nicka

    Dobry den, prosim o informacie ohladom ureaplazmy. Mala som kolaps a potom zvysene teploty asi dva týzdne, neprijemny pocit pri moceni (ani nie bolest), ktory ale trval hadam len jeden den (v case kolapsu), CRP som mala v norme, len mierne zvysene leukocyty. Brala som ciphin. Zapal nebol zistený na gynekologii (sono). Urobili kultivacie. Vysledok ureaplazma menej ako 10 na 4. Mesiac od liečby ciphinom som začala brať sumamed aj partner na 6 dni (pocas liecby az doteraz bez pohl.styku cca mesiac). Po liečbe ureaplazma viac ako 10 na 4 (ster robený po vyse dvoch tyzdnoch od odbratia ATB). Partner ma negativny vysledok (vyter z moc. trubice). Kedy sa jedna o chronicke stadium? Neviem ako dlho bakteriu mam? Ako je mozne ze sa to zhorsilo? Ako je mozne ze partner je negativny? Nic pozitivne sa na internete neviem docitat iba to ako sa to neda vyliecit? Je mozne ze bud ATB liecba alebo bakteria rozhádze menstruac.cyklus? lebo posledne dva mesiace je nepravidelna, dovtedy ziadny problem (Hak som nikdy nebrala)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    dobrý deň,
    závisí samozrejme aj od typu odberu kultivácie, ň
    ak ste vy pozitívna a máte s pratnerom pohl.styk , je málo pravdepodobné, že by on mal výsledky negatívne
    pozitívne je, že ste sa obaja preliečili, ak by sistuácia pretrvávalo, niekedy je nutné i ATB na 3 týždn,e vtedy by malo dôjsť k asolútnje eradikácii
    cyklus by vám to narušiť nemalo
    s pozdravom