Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Beriem antikoncepciu Diecyclen kontinuálne. 24.7. som brala atb Sumamed 500, crevne tazkosti som nemala. 4 dni po dobrati atb sa do mna muz spravil, z coho som ostala znepokojena prave kvoli ucinnosti antibiotik na hak. Momentalne mam posledne 2-3 dni hnedy vytok, dnes sa mi objavila aj taka jemna vlasocnica krvi. Ine priznaky nemam, mohlo by ist o tehotenstvo? Kedy je vhodne urobit pripadne test? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Sumamed znižuje účinnosť hormonálnej antikoncepcie a ostáva v obehu ešte 10 dní po dobratí poslednej tablety, kým dôjde k úplnému zmetabolizovaniu a vylúčeniu. Preto sa odporúča používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (napríklad kondóm) počas užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po doužívaní antibiotík. Za daných okolností sa teda u Vás tehotenstvo vylúčiť s určitosťou nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr o 2 až 3 týždne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Skratenie krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Obraciam sa na Vas s otazkou - nazorom ineho lekara.
    Som v 21 +5 tt, doteraz som mala priebeh tehotenstva uplne v poriadku. Avsak na poslednej poradni mi bolo povedane, ze sa mi krcok skratil na 2cm ..
    Vydesilo ma to uz z toho dovodu, ze aj na tej poradni pred tou poslednou som mala vsetko uplne ok, krcok 3,5cm a v priebehu mesiaca sa to az takto skratilo..
    Nebudem klamat, nesetrila som sa, chodili sme na prechadzky do lesa, nosila som domov obcas tazsie nakupy.. ale takato zmena? Bol mi nakazany akurat kludoby rezim.. od zaciatku beriem preventovne Progestanelle, kedze toto je nase naozaj vymodlene dietatko a moje prve tehotenstvo skoncilo ako MA.. beriem taktiez aj magnezium, samozrejme Femibion 2..
    Prosim Vas, co by ste mi odporucil vy? Je to podla vas dovod na "paniku"? .. da sa to nejakym.sposobom zvratit, alebo s cim mozem dobuducna ratat..? Existuje nejaka liecba?
    Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu nepoznám konkrétnejšie výsledky USG vyšetrenia cervikometrie, funkčnej dĺžky krčka, ako ani to, či je prítomné vnútorné otváranie (funneling) alebo nie. Ak došlo k výraznejšej zmene nálezu na krčku maternice, Váš obvodný gynekológ Vás mohol odoslať aspoň na konziliárne vyšetrenie na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia, kde by Vám tiež povedali názor a určili ďalší postup. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť, ani k prípadnej potrebe realizovať cerclage. Progestanelle a Magnerot sú štandardnou základnou liečbou, ktorá sa používa. Pokračujte v nej. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne nemocničné zariadenie, kde sa Vám budú vedieť objektívne vyjadriť.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Chcela by som sa Vás opýtať. Mám rozhádzany cyklus, už piaty mesiac po sebe užívam antibiotiká prekonala som tento mesiac čierny kašeľ. Na 44 deň cyklu som šla ku gynekologicke. Spravila mi sono a povedala že mi praskla cysta a to mi spôsobovala bolesti podobne PMS, predpísala mi antikoncepciu na zpravidelnenie cyklu a pichla agolutin. Od vtedy mám neskutočné tlaky v podbrušku a ťahá mi kríže, bolesť je presne taká akú mávam vždy v moment keď sa mi menzes spustí, no stále nič. Bolesti sa opakujú cca každých 10 minút a nič. Myslíte že sa nemôže jednať o tehotenstvo? Videla by to na Tom sone podľa sliznice? Styk mám vždy len chránený prezervatívom ale už si to neviem vysvetliť a neviem či má význam kupovať test. Kedy sa zvykne dostaviť menzes po vyvolavacke? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bol podaný Agolutin, opisované bolesti môžu byť spôsobené blížiacou sa menštruáciou. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Blanite vajcovody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, mala som mimomaternicové tehotenstvo, odstránili mi pravý vajcovod , na ľavom sú blanite zrasty, vajcovod je v zrastoch s uterom a brušnou stenou. Sú nejaké cviky, čaje alebo niečo čím by som si uzdravila ten ľavý vajcovod??? Budem môcť mať prirodzenou cestou deti ??
    Ďakujem Vám za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú prítomné zrasty v dutine brušnej, ako aj v malej panve, cviky Vám na to veľmi nepomôžu. To, či budete vedieť otehotnieť spontánne Vám povedať neviem, keďže neviem, či je daný ľavý vajíčkovod priechodný. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov, ktorí boli priamo pri operačnom výkone a ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Príčin zrastov môže byť viacero. Neviem Vám takto povedať, či ste neprekonali chlamýdiovú infekciu, ktorá môže spôsobovať zrasty v dutine brušnej alebo máte endometriózu. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ľavý vaječnik bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ohľadom bolesti, pichania v ľavom vaječníku. O cca 4 dni by som mala dostať menštruáciu, predpokladam že je to priznak, nakoľko tento mesiac som citila aj ovulaciu. Avšak vždy cítim iba ľavu stranu aj počas menštruacie ak mam bolesti su ovela intezivnejšie na ľavej strane. Tym že sa vonku ochladilo a v práci mam zimu aj ked som naobliekana myslite že je možmosť aby som prechladla na ľavy vaječnik (popripade cysty a pod) ? Alebo funguje len jeden vaječnik (ak to je realne) ? To by si snáď gyn všimla na prehliadke.
    Cca pred 3t som bola u gyn na kontrole sterov a všetko je v poriadku. Tehotenstvo by som vylúčila aj ked človek nikdy nevie ako sa hovori.

    Vopred Ďakujem za zodpovedanie mojej otázky :)
    Pekný deň :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v ľavom podbrušku môže byť viacero. Nevylučujem ani prechladnutie. Je možné, že ste ovulovali z ľavého vaječníka a teraz dochádza k vstrebávaniu žltého telieska. Ťažko povedať. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti vajecnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. S partnerom planujeme dieta. Poslednu menstruaciu som mala 27.8.2024, potom som si robila ovulacne testy a pozitivny ovulacny test som mala 5.9.2024, tak sme sa s priatelom snazili aj predtym dnom, v ten den a po nom. Zhruba po tyzdni od toho 5.9. ma zacalo pichat v podbrusku na lavej strane. Tiez som zacala mat velmi citlive bradavky a mala bolest prs. Od soboty ( 14.9) mavam velke nevolnosti, je mi uplne na zvracanie, nechuti mi nic jest, aj oblubene jedla a napoje mi uz vobec nechutia, citim sa slaba, mavam bolesti v podbrusku, raz vlavo, raz vpravo, ale vascinou casu ma picha v lavom vajecniku. Teraz v pondelok a v utorok som mala silny vytok bledoruzovej farby, potom hnedy. Vcera rano som vstala so silnou bolestou celeho tela, bolest hlavy, zle od zaludka, trosku hnedeho vytoku, myslela som, ze to je moj posledny den. Poobede ma to ale preslo a vecer sme mali s partnerom sex, pri ktorom ma bolelo v podbrusku na lavej strane a hned po sexe pri utierani som si nasla trochu krvi a hnedy vytok. Tak som sa rozhodla, ze si dnes hned rano kupim skory tehotensky test, hned som si ho aj urobila, ale zatial je negativny. Pisu, ze test sa moze robit 6 dni pred menstruaciou a menstruaciu mam dostat za 6 dni. Dnes od rana mi je zase zle na vracanie, bolia ma oba vajecniky a krize. Moze byt, ze skory test mi zatial neukazal pripadne tehotenstvo? Alebo co mi moze byt? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností nevylučujem, že ste tehotná a spomínaný hnedý výtok môže byť aj implantačné špinenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ultraskorým tehotenským testom veľmi neverím. Skoro realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.