Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,613 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Myom

    , Autor:

    Dobry den, posledne mesiace mam spinenie aj mimo menstruacie, lekarka mi zistila myom cca 2cm. Dala mi Norethisteron ale mam dost bolesti hlavy, neviem ci to suvisi alebo nie. To spinenie nie je az take silne. Musim brat tie lieky ak to krvacanie nie je az take silne? Nie je lepsie aby sa tym telo vysporiadalo samo ako hormonami?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 2 cm myóm Vám nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. Ak sa u Vás prejavujú nežiadúce účinky preparátu, vysaďte ho a informujte o tom Vášho obvodného gynekológa, s ktorým konzultuje aj prípadné nejasnosti.

Podobné otázky

  • PCO

    , Autor: lola555511

    Dobrý deň, bola som na kontrole u svojho gynekologa a videla som kartu kde bolo pisane: S: neprav. menzes, TVS: uterus v AVF. prim. veľkosti, E 2mm, homogenne, E/M ostra, myometrium bez lozisk. zmien, CK symetricky, stroma homogenna, ovaria bilat. mierne zváčšené s početnými drobnými folikulmi 5-8mm, cd bez voln. tk., Z: PCO bilat., Rp: Duphaston..... a teraz ked som bola u lekara kvoli tomu ze po 3 mes duphastonu sa mi zase vratila nepraviselna menstruacia s vynechanim, tak mi povedal ze pco sa mu potvrdilo ale nema s tym co spravil, odporucul mi dost redukovat vahu a tym by sa to mohlo upravit plus chcel pokracovat v duphastone ale byvalo mi z neho zle tak som vravela nech nieco ine najde ale dako sa mu ine lieky nepozdavali a teda nakoniec sme sa dohodli na hormonalnej antikoncepcii KarHleight. Povedal ze by to teda mohlo byt s nou lepsie aspon pravidelna menstruacia a sanca je ze sa to za par rokov upravi a nebude sa uz nic riesit plus povedal ze aj tak teraz deti neplanujem a ak by som sa rodhodla a cysty by stale pretrvavali tak by sa potom zmenila liecba na inu. Bolo mi povedane ze o 3 mesiace kvoli hatk mam prist na krv a uvidime ako na nu zareagujem. Trochu sa obavam kedze aj v duphastone bola laktoza a aj v tejto hatk je laktoza, ci to nemoze robit problemy kvoli mojej intolerancii, alebo duphaston mi proste nesadol ako liek. Čo si myslite o tomto postupe? Postupovali by ste podobne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedený postup je pomerne štandardný. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak by sa začali prejavovať príznaky laktózovej intolerancie, bude potrebné informovať lekár a a preparát zmeniť.

  • operácia myómu

    , Autor:

    Dobrý deň,
    čaká ma laparoskopická operácia myómu o veľkosti cca 5 cm, počas ktorej sa taktiež skontroluje funkčnosť vaječníkov. Chcela by som sa opýtať na dĺžku rekonvalescencie, resp. za aký čas budem môcť opäť začať cvičiť? Na cvičenie som zvyknutá, pravidelne ho vykonávam už cca rok 3 až 5x do týždňa. Pri dobe home office ma to udržiava nielen vo fyzickej, ale aj psychickej forme. Prípadne vedeli by ste mi poradiť akým cvikom sa vyhnúť? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, veľmi záleží od rozsahu výkonu, spôsobe, prípadných komplikáciách, či vedľajším nálezom. Na túto otázku sa dá zodpovedať po operačnom výkone. Pýtajte sa operujúcich lekárov, ktorí Vám budú vedieť odpovedať najobjektívnejšie a najpresnejšie.

  • Myóm

    , Autor:

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať. Mám 18 rokov a na USG mi našli "myomatózny uzol výraznej echogenity s periférnym aj centrálnym krvným zásobením veľkosti 2,71x2,35cm" na zadnej stene. Lekár mi odporúčil ísť na operáciu laparotomickou cestou ("pre vzhľad a cievne zásobenie myómu odporúčam RPOB").
    Je to naozaj potrebné? Je to relatívne malý myóm, preto som mierne proti tej operácii.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vhodné je konzultovať nález na vyššom pracovisku v zdravotníckom zariadení, kde sa na základe vyšetrení vyjadria k možnému riešeniu, prípadne aj operačnému. Takto sa Vám bližšie objektívny vyjadriť neviem.

  • Hormóny

    , Autor:

    Dobrý deň. Potrebovala by dom radu. Mám 35 rokov , žiadne deti zatiaľ. Som 3 týždne po operácii submukozneho myomu. Krvacala som skoro rok kvôli nemu. Podarilo sa ho vybrať cez pošvu. Na zastavenie krvácania pred operáciou som asi 4 mesiace brala antikoncepciu Zlynda a 3x denne Norethisteron. Na zastavenie krvácania. Ale nepomáhalo mi to moc. Po operácii som ho musela nasadiť naspäť. Pretože stále krvacam. Včera som bola na kontrole po operácii. Pán primár povedal ,že je všetko v poriadku. Ultrazvuk dobrý. Nič nebolo vidieť. Na krvacanie povedal , že to môže byt z hormónov a mám pomaličky znižovať dávky až úplne prestať. Máte aj vy taký názor , že krvacanie môže byt z hormónov ? A prestane toto trápenie niekedy ? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez poznania všetkých bližších informácií sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky informácie ako aj výsledky vyšetrení.

  • Kyretaz

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Ďakujem za odpoveď. No píšete, že mám sliznicu maternice vysoku, tak mi viete vysvetliť prečo je tomu tak? Lebo Usg som mala robene po menzese a kyretazi..A tie myomy co znamenajú pre mňa?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli výsledky histológie v poriadku, nemusí to znamenať nič. Najvhodnejšie je sa pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý ma k dispozícii všetky výsledky vyšetrení a pozná všetky okolnosti vyšetrenia. Čo sa týka myómov, je potrebné ich pravidelne sledovať, či nedôjde k ich rastu a či nebudete mať ťažkosti v zmysle nepravidelného či silného krvácania, aj mimo menštruácie, prípadne bolesti.