Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polygynax

    , Autor: Petra555

    Dobrý deň,

    Dnes mi bol predpísaný liek Polygynax a rada by som sa informovala, či je potrebné robiť pred zavedenkm čipku do pošvy aj výplach Rosalginom alebo sa to naopak neodporúča, nakoľko v prívalovom letáku lieku je písané, že počas liečby je dobré vyhnúť sa sprchovaniu intímnych partií a podobne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pred užitím Polygynaxu je prakticky jedno, či si vaginálny výplach zrealizujete alebo nie. Dôležité je ho neaplikovať po zavedení čípku. Môžete si urobiť jeden vaginálny výplach v začiatku liečby pred aplikáciou prvého čipku, potom to už nie je potrebné. Vyhýbanie sa sprchovaniu intímnych partií je dôležité preto, aby ste si nevypláchli rozpustený čípok z pošvy a tým znehodnotili liečbu.

Podobné otázky

  • Zapal

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,

    Prosim vas mohli by ste mi poradit. Dva roky som sa trapila s opakovanymi infekciami posvy vacsinou Ecoli, streptococcus faecalis, ... . Preliecila som sa a po styku znova a takto dokola, uzivala som vsetky probiotika aj oralne aj vaginalne a dlhodobo, lactofeel, femigel s tea tree, blokurima aj pripravky zo zahranicia, nic nepomohlo. Az som o partnera prisla samozrejme nie len kvoli tomu ze bol styk so mnou takmer nemozny ale toto tomu velmi teda dopomohlo. Teraz po 2 rokoch co som bola sama som konecne nasla stastie a dobreho partnera, zacali sme spolu mat styk, po kazdom styku som si preventivne dala multi gyn flora plus. Dva mesiace to bolo vporiadku a teraz zase citim svrbenie a slaby vytok, dnes som bola u gynekologa a cakam na vysledky. Dal ale hned polygynax a potom gynoflor lebo ze je tam viditelne zacervenanie. Ja mam vsak naozaj velke obavy, ze sa situacia bude zase opakovat, ze po prelieceni sa mi problemy vratia a znova pridem o dalsi vztah.
    Evidentne mam nejake velmi fragilne to posvove prostredie. Chcela by som sa vas preto opytat:
    1) ktory liek by ste volili ako prvy pri takejto mojej historii (predpokladam, ze to zas bude ecoli alebo nieco podobne)?

    2) napada vas nejaka vec/preparat/hocico, ktorou by som mohla predchadzat problemom po styku a dlhodobo dokazala stabilizovat posvove prostredie?
    Probiotika zacinam brat oralne gynimun trio, vaginalne si dam teda gynoflor po liecbe a potom asi gynimun.

    Fakt uz neviem co viac urobit aby som mohla mat normalny zivot a vztah. Pre doplnenie informacii mam 38 rokov, ziadne ine zdravotne problemy a 6 rocne dieta.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je to u Vás až také nekomfortné po každom styku, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a dlhodobo si aplikujte vaginálne probiotiká, pokojne aj Gynimun. Obmedzte kúpanie, preferujte sprchovanie. Nevylučujem, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, no v prípade pretrvávania ťažkostí bude potrebné myslieť aj na poruchu imunity. Takto sa Vám však neivem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Polygynax a pohlavný styk

    , Autor: Enywhey_Flower

    Dobrý deň pán doktor, začala som užívat tablety Polygynax. Chcela by som sa Vás opýtať že či pohlavný styk počas liečby treba úplne vynechať? (napríklad keď budem brat 6tu tabletu, mám ich predpísané 12) V príbalovom letáku sa píše že obmedziť.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri realizácii vaginálnej liečby sa vo všeobecnosti odporúča dodržiavať úplnú pohlavnú abstinenciu. Nepoznám síce okolnosti predpísania Polygynaxu, ale štandardne postačuje užitie 6 tabliet a zvyšok sa dá odložiť na neskôr.

  • Liečba a menstruacia

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň prosím Vás dnes mi bol predpísaný polygynax ale ja som aj dnes dostala menštruáciu, nveum teraz ci čakať s liečbou keď mi skonci alebo mam vládať aj počas menstruacie ďakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálna liečba sa počas menštruácie neaplikuje. Vyčkajte až menštruácia skončí a až následne začnite s aplikáciou vaginálnej liečby.

  • Svrbenie a výtoky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať uz dlhší čas mam problém so svrbenim od spodu Lekár mi predpisoval rôzne lieky antibiotika zinnat vaginalne capiky a nič nepomáhalo tak mi spravil stery na chlamýdie mykoplazmy.vysiel mi pozitívny ster na mykoplazmy tie som si už preliecila ,ale stále pociťujem svrbenie mam odskúšané macmiror polygynax lomexin krem fungolon jenamazol a rôzne lieky je ešte Prosím Vas niečo čo by mi pomohlo lebo je to už neznestitelne a nedá sa s tým fungovať teraz uzivam capiky bedatine ale jednu som si zaviedla večer a začalo to mierne páliť ma to tak palit koli tomu ze obsahuje jód aa lieči sa to alebo je to nejaká reakcia ?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že máte reakciu na jód. Vplyvom opakovane užívaných antibiotík mohlo u Vás dôjsť ku vzniku bakteriálnej vaginózy porušením pH pošvového prostredia a zmenou vaginálnej mikroflóry. Skúste si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • baktérie a ureaplazma

    , Autor: Zuzka7

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, ako postupovať. Po pretrvávajúcich problémoch v intímnej oblasti mi boli zistené nejaké baktérie a boli mi predpísané vag. tablety Entizol na 10 dní, Polygynax na 10 dní a súbežne perorálne Entizol na 7 dní. Chcem sa opýtať, ako by som mala po liečbe postupovať? Respektíve, bojím sa, aby som si týmito všetkými liekmi nerozhádzala vaginálnu flóru. Mám doma Gynazol vag, krém a Gynimun vag. probiotiká. Mohla by som si po liečbe aplikovať Gynazol, nechať pôsobiť 4 dni a následne aspoň 10 dní aplikovať Gynimun? Alebo aký postup by ste mi odporučili?

    Taktiež mi bola zistená ureaplazma a podľa citlivosti na ATB: erytromycín C, telitromycín C, tetracyklín C, moxifloxacín C, levofloxacín C,
    mi bol predpísaný Ofloxin na 20 dní. Chcem sa opýtať, boli mi predpísané správne ATB, nakoľko konkrétne toto liečivo testované nebolo, tak, či sa jedná o niečo príbuzné alebo došlo k chybe pri predpisovaní lieku? Poslednou mojou otázkou je, či mám Ofloxin začať užívať po perorálnych tabletách Entizol, teda súbežne s liečbou baktérií, alebo by som mala počkať a užívať ho až po tejto liečbe spolu s probiotikami?

    Vopred veľmi pekne ďakujem za Vaše cenné rady a prajem Vám príjemný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu mi nie je jasné, aké baktérie boli zistené z výteru z pošvy, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, predpísané Vám však bolo pomerne veľké množstvo preparátov, čomu celkom nerozumiem. Čo sa týka nálezu ureaplazmy, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Ofloxin patrí medzi fluirochinolóny a používa sa pomerne často aj na liečbu ureaplazmy. Preliečený by mal byť aj partner. Kúra vaginálnymi probiotikami je určite na mieste.