Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,425 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Myom

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať mame zistili myom z vonkajšej strany maternice . Čo to spôsobuje? Je to nebezpečné ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, subserózny myóm je najčastejším typom myómov maternice. Záleží od viacerých okolností. Nemusí Vám spôsobovať žiadne ťažkosti, môže spôsobovať bolesti v podbrušku, tlak na močový mechúr a s tým spôsobené ťažkosti s močením, krvácanie mimo cyklu, ... Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • myom

    , Autor:

    Dobry den,mam na maternici myom 4 cm. Bola som na konziliu a lekar navrhol 2 moznosti sledovat alebo operacia. Pri operacii vsak upozornil kedze som nerodila a niekedy budem tak len cisarskym rezom tak sme to nechali na pozorovanie kym mi nerobi problemy. Mam 2nerodla som,beriem axia daily 8 meaiacov. Co by ste mi odporucilivy,ipadne do akej velkosti sa da myom vyberat laparoskopicky a od akej velkosti uz by som musela podstupit klasicke rezanie. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od lokalizácie myómu ale aj iných Niekedy môže byť problém odstrániť laparoskopicky aj 4 cm veľký myóm. Aj väčšie myómy sa dajú odstrániť laparoskopicky, za použitia špeciálneho prístroja, ktorý nemá každé pracovisko, sa myóm pomelie vnútri. Je však pri nich väčšie riziko konverzie a nutnosti rezať brucho. Väčšinou sa brucho reže v tzv. bikiny reze, v ktorom sa neskôr vedie rez aj pri realizácii cisárskeho rezu. Dôležité je povedať, že vzniknutý myóm už nezmizne, iba sa môže vplyvom hormónov zmenšiť. V tehotenstve však väčšinou dochádza k prudkému rastu myómom, preto je na zvážení prehodnotiť odstránenie myómu v dohľadnej dobe.

  • Mioma

    , Autor:

    Pan doktor mam Miomu 2 cm metrovu je podla vas 2 cm mioma velka ? Uzivam lieky Lutenil uz vise 3 mesiace ,,, a som potych 3 mesiacov bez menstruacie ,,bola som u svokho Ginekologa a vraj sa nezmensila je rovnaka ,,,opitala som sa ho ci bisom mohla z 2 cm miomou ist na operaciu a on povedal vraj budem mat problemi ,,, mioma mi tazkosti robi vzdy na datum.17 nacteho som.dostavala mestruaciu a pichalo ma ako z ihlou v lonecniku aj v posve ,,,no ako uzivam.tieto lieki Lutenyl uz ma tak velmo nepicha ,,len trosku hrozne sa bojim dokonca mam krce ako so dokoncila skatulku liekou ,,ten ginekolog mi zasa nasadil znova dalsie 3 mesiace pit lieki a zasa budem dalsich 3 mesiace bez mestruacie ,,, bojim.sa obavam.sa o svoje zdravie a svoj zivot som v zahranicii v Belgicku niesom dohe roki na sk preto som vihladalla vas ....Pan ginekolog podla vas 2 cm mioma je velka ? A keby som 2 cm miomou postupila operaciu a vibrala ju mala by som komplikacie daake co bysa mi.mohlo stat ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 2 cm myóm nespôsobuje väčšinou žiadne ťažkosti, je to malý rozmer. Ak však u Vás spôsobuje ťažkosti a nezaberá ani liečba, môže sa pouvažovať o jeho odstránení. Každá operácia so sebou nesie isté riziko komplikácií, dopredu sa Vám ale neviem vyjadriť, každý organizmus je individuálny.

  • Mioma

    , Autor:

    Dibry den pan doktor ,, no jasom bola o svojho ginekologa a po tych celych troch mesiacov som brala tie tabletky Lutenyl ,,,,,ginekolog mi visetril vraj sa je taka ista ako bola 2 cm trova ,,,spitala som.sa ci bysom mohla na operaciu aby mi tu miomu vibraly on povedal ze nie zeje mala ,,,vraj keby hola velka tak bysom mohla .Spitala som sa ze ked pijem tie tabletki po celych troch mesiacov preco sa nezmensila preco je rovnaka a ze dokedy budem musiet pit tie lieky a byt bez nestruacie ,,, vraj ich mam pit dalsie tri mesiace spolu to bude 6 mesiacov a ak bude treba tak aj rok dva ich mam brat a vraj cez tie rok dva budem bez nestruacie ,,,umna to niene v poriadku doktor rok dva bez mestruacie ja bysom ju chceka vibrat ist na operaciu vran budem mat komplikacie ked pojdem vraj je mala ,, Dontor velmo vas prosim a pitam sa vas je normalne 6 mesiacov bez mestruacie a aj rok dva bez mestruacie nestane sami daco po mesiacoch a dvoch rokoch bez jestruacie pouzivat tieto lieki nebolo by lepsie ju vibrat ist na operaciu velmo vas prosím zo srtca co by bolo najvhodnesie velmo sa bojim obavam o svoj zivot 6 nesiacov brat lieky alebo 2 roki ich brat a byt bez mestruacie vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 2 cm veľký myóm ťažkosti nerobí. Sám od seba však nezmizne. Užívaním liekov sa len oddiaľuje možné zväčšenie, ktorému aj tak nezabránite, keď sa to má stať. Väčšinou má zmysel operovať, až keď je myómov viac, alebo je myóm väčší, alebo má vplyv na menštruačný cyklus, záleží však aj od jeho lokalizácie, či celkovo spôsobuje ťažkosti alebo nie. Ak chcete mať normálny cyklus a myóm je iba jeden a aj to 2 cm veľký, prekonzultujte to s Vašim lekárom, ak nechcete, nemusíte užívať žiadne lieky, odporúčam pravidelné USG kontroly a pri ťažkostiach alebo zväčšovaní myómu sa určí ďalší postup. Takto Vám viac objektívne pomôcť neviem.

  • Mioma

    , Autor:

    Lenze môj ginekolog mito visvetluje jamu nerozumiem som v belgicku a viem iba anglicku rec a vsak on nedobre rozumie anglicky tazko mito visvetluje on hovory recou francuzky preto sa takto obraciam navas ,,,, a nebolo by dobre ist na operaciu ? Ze by mi ju vibraly ?? Potom by sa uz asi nevratila mozno po rokoch ci po mesiacoch ??? Po mesiacoch by som nechcela to by bola zbytocna operacia ,, nebolo by lepsie vybrat miomu ? Ako aby som ju mala
    vsebe ved sa jej takto nigdy nezbavym ,,, ak ked sa zmensi po dobe sa zasa moze zväcit ,,,co by ste vy robily na mojom mieste ??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je medzi Vami a lekárom jazyková bariéra, vzhľadom k tomu, že lekár pozná všetky okolnosti, skúste si nájsť niekoho, kto by Vám vedel pretlmočiť, alebo zmeňte lekára. Ako som už napísal, vyjadrovať sa len tak všeobecne nemá veľký zmysel a bez poznania všetkých informácií ako aj okolností, či výsledkov vyšetrení, je veľmi tažké sa objektívne vyjadriť. Aj za predpokladu odstránenia myómu stále existuje riziko, že vznikne nový myóm.

  • MIOMA

    , Autor:

    Takze Pán doktor ,,,podla vas ako ste aj.povedali mioma sa moze od liekou zmensit a aj zväcit ? Ak som dobre rozumela ste mi aj na moju otazku odpovedali ze ak sa zmensi mioma tak nieje nutná operacia ,,ale moze sa kludne zvecovat a robyt zasa problemy ,,,,tak pptom aj ked sa zmensi a nebude nutná operacia oneskorsie sa zasa moze zväcit ,,, tak ked si ju naham pozdejsie mi zasa moze barobyt problemy ,,tak potom co stym ???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myóm sa vplyvom liekov môže zmenšiť a po doužívaní liekov po istej dobe opäť zväčšiť. Áno, myóm sa môže zmenšiť a nerobiť ťažkosti, nemusí sa operovať, rovnako tak sa myóm môže časom zväčšiť a spôsobovať ťažkosti. Treba to odsledovať a reagovať na zmenu nálezu. Postupujte podľa odporúčaní gynekológa, ktorý Vás sleduje a pozná všetky výsledky vyšetrení a nálezov.