Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hpv

    , Autor:

    Dobrý deň. Už skoro 5 rokov bojujem s HPV vírusom. Lekár mi robieval kontroly každého pol roka, výsledky boli väčšinou LSIL, raz sa objavil ASCUS, ktorý bol o pol roka opäť LSIL. Pred rokom a pol som zmenila lekára. V auguste 2018 bol výsledok cytologie LSIL, v januári minulého roka v rámci preventívnej prehliadky PAP 2. Lekár mi vtedy povedal, že kontrola stačí o rok. Keďže som bola objednaná na marec, všetky termíny boli zrušené. Obávam sa, aby nenastal nejaký horší stav, ktovie kedy sa dostanem na kontrolu znova - ak to bude o pol roka ( v lepšom prípade), budú to už skoro 2 roky bez kontroly. Zvlášť, keď teraz som v oveľa väčšom strese ( práca, ..) čo malo vždy vplyv na imunitu a výsledky. Predchádzajúci lekár mi dosť prízvukoval aké sú dôležité pravidelné kontroly, a že nesmiem len tak 2 roky neprísť. Chcem sa opýtať, aký je Váš názor, či mám trvať na vyšetrení, alebo je bezpečné počkať? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, preventívne prehliadky, ako aj odbery či výtery sú v súčasnosti zrušené. Ak u Vás bol dlhodobo LSIL, je predpoklad, že nedôjde k zmene priamo na karcinóm a tak sa aj pri kontrole s odstupom roka nález diametrálne nezmení.

Podobné otázky

  • HPV v tehotenstve

    , Autor:

    Dobry den, vo februari mi zistili HR HPV, posledna cytologia bola uplne v poriadku, v marci som otehotnela..som v 18 tt. Je neake riziko prenosu na dieta? Co mozem urobit aby som sa toho zbavila? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV je vírus, ktorý môže aj vymiznúť. Ak bola zistená prítomnosť vysokorizikových HPV, je zaujímavé, že posledná cytológia bola v poriadku. Ak ste tehotná, neurobíte s tým prakticky nič, odporúčam očkovanie a pravidelné gynekologické kontroly.

  • Polyp

    , Autor:

    Dobrý večer,
    Chcem sa spýtať, ak sa polyp nachádza na maternici môže sa pohlavne žiť, nevadí to tomu polypy? Neporaní sa počas sexuálneho styku? (polyp bude chirurgický odstránený).Taktiež, ak sa vytvoril polyp môže to mať spoločné aj s HPV, ak v minulosti bol test pozitívny? Môžem preventívne užívať probio femina na posilnenie imunity ak užívam hlivu ústricovú a vitamín D. Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pohlavný styk mať môžete. S HPV to súvis nemá, spomínané prípravky užívať môžete, polyp tým však nezmizne.

  • Deflagyn a tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, prosím vas na cytologickom vyšetrení mám nález ascus a hpv 16. Bol mi doporučený Deflagyn. No my sme sa chceli skôr snažiť o babatko. Prosím Vás ak začnem používať aplikačnú sadu a zistím že som tehotna je problém?
    Alebo ak ju ani nezačnem užívať a otehotniem je problém? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď sa Vám podarí otehotnieť, nie je to problém. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Expresia hpv

    , Autor:

    Dobry den, chcem sa opytat ak mi bol zisteny aktivny high risk hpv 31 s expresiou e6 e7. Je to uz iniciacia k operacii, alebo sa tento stav iba sleduje? Citala som, ze ked je e6 e7 pritomne prebieha uz rakovinova zmena bez moznosti reverzibility. Alebo je sanca, ze sa to moze zvratit? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležitý je aj výsledok onkocytológie. HPV je vírus, podobne, ako aj iné vírusy. Ak nebola realizovaná cytológia, je nutné ju realizovať. Pri negatívnom výsledku cytológie je vhodné očkovanie a pravidelné kontroly. Keďže nepoznám všetky informácie ani okolnosti, je ťažké sa objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrusku

    , Autor:

    Dobry den, moja otazka je nasledovna uz 3mesiace mam bolesti v podbrusku. Riesim gynekologa aj urologa. Zatial nikto nic nezistil, kultivacie mocu ako aj gyno kultivacie su negativne, cytologia mocu negat. Avsak pri gynekologickej prehliadke mi bol zisteny nalez LSil a vysokorizikovy HPV. Taktiez expresia onkogenov v bunke. Chcem sa spytat, nakolko je presna cytologia, nemozem mat napriek lsil cytologii v skutocnosti vyssie stupne CIN pripadne karcinom? Mozu s tymto nalezom suvisiet moje bolesti? Nakolko jey to vazne, ked mam expresiu onkogenov? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri výsledku LSIL s pozitívnymi vysokorizikovými HPV odporúčam očkovanie proti HPV a kontrolu cytológie o 3 - 6 mesiacov. Je prakticky nulová šanca, že pri potvrdenom náleze LSIL by sa u Vás jednalo o 3 stupne horší nález alebo dokonca karcinóm. Čo sa týka bolesti v podbrušku, pri popisovaných negatívnych nálezoch je vhodné vylúčiť cystu na vaječníku, rovnako tak črevný pôvod bolestí. Keďže nepoznám všetky podrobnosti, informácie ani bližšie okolnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.