Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: dona-adamco

    Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať som 12 den po menštruácii a mam krvavo hnedý výtok a bolesti v podbrusku pri menstruácii. Mala som nechraneni pohlavny styk s manželom pred 3 dnami. Mam vnutromaternicové teliesko uz rok a pol. Čo ten krvavo hnedý výtok môže byt?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem aký typ vnútromaternicového telieska máte zavedené a či sa už podobný problém u Vás vyskytol. Niekedy však môže po menštruácii pretrvávať špinenie. Nedával by som ho do súvislosti s pohlavným stykom. Treba si to však odsledovať. K zlyhaniu vnútromaternicového telieska môže dôjsť, je to však málo pravdepodobné. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po konizacii

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň som mesiac po konizacii z výsledkov zišlo že som mala ľahkú dysplaziu. Chcem sa spytat ma konizacia vplyv na otehotnenie a samotné tehotenstvo? Čítala som že sa zvyšuje riziko potratu v takomto prípade keďže je ten krčok menší. Je to naozaj tak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri rozsiahlejších konizáciach až amputáciách krčka je zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ak však u Vás bola robená primeraná konizácia, vyčkal by som aspoň tri mesiace a až následne sa snažil otehotnieť. Nepoznám však konkrétny nález ani všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Stredne ťažká dysplazia krčka maternice

    , Autor: Jfksh

    Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať na par veci, ohľadne dyslplazie krcka maternice. Nedávno mi diagnostikovali HPV vírus typ 16,18,31,33… a z odobratého vzorky krcka mi zistili stredne tazku dysplaziu..
    Mam autoimunitne ochorenie celiakiu. Aj keď mám 23 rokov veľmi sa toho obavám a myslím na to najhoršie … ovplyvňuje celiakia nejakým spôsobom moju imunitu? Ako doplnok užívam betaglukan, indol 3c, vitamíny a papilocare.. mám mat kontrolu o pol roka.. lenže čo ak sa dovtedy niečo zhorší? Čo tehotenstvo? S priateľom plánujeme dieta zhruba za rok- rok a pol.. ako tato diagnóza ovplyvňuje tehotenstvo? A čo očkovanie proti hpv virusu?
    Dakujem moc za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie sú jasné všetky výsledky vyšetrení a nálezy. Ak máte z onkocytologického vyšetrenia krčka maternice výsledok HSIL a ste navyše aj HR HPV pozitívna, teda že ste pozitívna na vysokorizikové typy HPV, je potrebné stav ďalej riešiť, najmä ak máte 23 rokov a nemáte ešte deti. Štandardne sa odporúča realizovať kolposkopické vyšetrenie (s prípadnou biopsiou) a na základe výsledku sa určí ďalší postup. Samozrejmosťou je kontrolné onkocytologické vyšetrenie, ktoré je vhodné realizovať o 4 až 6 mesiacov od nálezu. Imunita tu zohráva kľúčovú úlohu, takže ak máte imunodeficit, je potrebné to dôsledne odsledovať a doriešiť. Ako som už spomínal, nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ani nálezy, ale myslím si, že je vhodnejšie stav doriešiť a až tak plánovať tehotenstvo. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, mám 16-násť a od poslednej menštruácie ma bolia prsia stále .
    Počas ovulácie a polodných dní bolí tie bolesti väčšie ale teraz som pred menštruáciou týždeň a stále bolia. Urobila som si tehotenský test vyšiel negatívný. Mám divný pocit podbrúšku ale neviem z čoho. Vždy sa chránime kondómom a pharmatexom dokonca priateľ sa urobí mimo mňa do kondómu. Podľa Vás čím to môže byť, že ma celý mesiac v kuse bolia prsia? Môže isť o tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku a daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Môže sa u Vás jednať o predmenštruačný syndróm (PMS). Ste však ešte vo vývoji, takže sa môže jednať aj o prejav hormonálnych zmien. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta

    , Autor: Tereza1997

    Dobrý deň,
    dňa 26/01/2023 som mala poslednú menštruáciu. Doposiaľ som mala pravidelný menštruačný cyklus, ktorého dĺžka je 31 dní. Dňa 16/02/2023 som mala ružové špinenie, ktoré som pripisovala ako dôsledok pár dňového cvičenia. O bábätko sa nesnažíme a s priateľom sa spoliehame na prerušovaný styk. Aktuálne mi menštruácia mešká 5. deň, počas ktorých ma nesprvádzajú žiadne príznaky okrem nafúknutého brucha, minimálnej bolesti pŕs a bolesti chrbta. Akoby ani žiadne nemali prísť. Tehotenský test, ktorý som robila dnes, mi vyšiel negatívny. Poobede ma začala sprevádzať pichavá bolesť najmä v pravom vaječníku, ktora mi vyráža až do spodnej časti chrbta a pretrváva doteraz. Trošku sa však zmiernila. Návštevu gynekológa môžem najbližšie absolvovať až v pondelok ráno. Prosím Vás, mohlo by ísť o cystu, pripadne o cystu, ktorá praskla? Prípadne tehotenstvo? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže tehotenstvo sa vylúčiť nedá, Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Spomínané špinenie vo februári mohlo byť aj ovulačné špinenie. Príčin aktuálnych bolestí môže byť viacero, nevylučujem ani prítomnosť cysty na vaječníku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Je potrebné gynekologické vyšetrenie. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, pri zintenzívnení bolestí navštívte gynekologickú pohotovosť.

  • Môže ísť o tehotenstvo?

    , Autor: Janka34364

    Dobrý deň, píšem Vám sem znovu po nejakej dobe, bojím sa že som tehotná, pretože mala som silnú a bolestivú menštruáciu s vylučovaním sliznice normálnej dĺžky tak ako zvyknem mať čo je super, ale po menštruácií mám bolesti už asi 2 týždne, bolesti v podbrušku, v oblasti panvy no neviem čo to môže byť keďže som dostala menštruáciu presne 3 dni po norethiserone a tak isto dostala aj moja kamarátka, no ale tak isto ma bolelo podbruško pár dní pred MS no som z toho celkom nesvoja. Budem rada ak mi pomôžete. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu, bez vyšetrenia, Vám neviem reálne pomôcť. Príčin bolestí môže byť viacero. Určite je potrebné gynekologické vyšetrenie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.