Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Chcela by som sa Vás opýtať. Mám rozhádzany cyklus, už piaty mesiac po sebe užívam antibiotiká prekonala som tento mesiac čierny kašeľ. Na 44 deň cyklu som šla ku gynekologicke. Spravila mi sono a povedala že mi praskla cysta a to mi spôsobovala bolesti podobne PMS, predpísala mi antikoncepciu na zpravidelnenie cyklu a pichla agolutin. Od vtedy mám neskutočné tlaky v podbrušku a ťahá mi kríže, bolesť je presne taká akú mávam vždy v moment keď sa mi menzes spustí, no stále nič. Bolesti sa opakujú cca každých 10 minút a nič. Myslíte že sa nemôže jednať o tehotenstvo? Videla by to na Tom sone podľa sliznice? Styk mám vždy len chránený prezervatívom ale už si to neviem vysvetliť a neviem či má význam kupovať test. Kedy sa zvykne dostaviť menzes po vyvolavacke? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bol podaný Agolutin, opisované bolesti môžu byť spôsobené blížiacou sa menštruáciou. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrusku a nepravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som 20 deň cyklu a na 14ty a 18ty deň som mala pohlavný styk. Lenže už druhý deň ma dosť pichá v podbrušku a strieľa to do krížov. Neviem či to s tým môže súvisieť. Zároveň užívam gynex a dikirogen na podporu plodnosti keďže mávam dosť nepravidelnú menstruaciu. Mám 19 rokov a 50kg. Posledný cyklus som mala 99 dňový a deň pred spustením mi brali hormonálny obraz kde vyšiel nízky estradiol 82,4 a vyšší prolaktín 82.75. Okrem toho mám trombofilne mutácie, syndróm lepivých doštičiek a PCOS. A od menštruácie mi je stále zle, ako keby to stále pretrvávalo. Čo by ste mi poradili? Čím to môže byt? Mám to riešiť nejak urgentne alebo počkať? Poprípade môže to byt aj ovulaciu alebo?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Podľa opisu hormónov máte hyperprolaktinémiu, teda nadmerné množstvo prolaktínu a hypoestrogenizmus, teda veľmi málo estrogénov. Iba na základe týchto dvoch hodnôt je však ťažké sa komplexnejšie vyjadriť. Hyperprolaktinémia môže spôsobovať neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu, ale aj problémy s otehotnením. Príčin hyperprolaktinémie môže byť viacero. Medzi časté príčiny hyperprolaktinémie patrí nádor hypofýzy (prolaktinóm), ktorý prispieva k nadmernej produkcii prolaktínu, zároveň je potlačená produkcia pohlavných hormónov (estrogénov u žien). Existujú však aj iné príčiny ochorenia, vplyv majú niektoré liečivá - napríklad hormonálne lieky, lieky na znižovanie krvného tlaku alebo niektoré antidepresíva a antipsychotiká a poruchy štítnej žľazy, obličiek, či pečene. Dočasné zvýšenie hladiny prolaktínu sa môže objaviť aj v dôsledku stresu, prehriatia organizmu alebo hladovania. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti, tskže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den 5dni som po kyretazi, a ked idem na velku potrebu tak ma zaboli pod bruskom je to poriadku?? Nekrvacam vobec, mno stane sami obcas ak spravim prutky pohyb , tak ma pod bruskom zaboli trosku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne bolesti v podbrušku sú po zákroku pomerne časté. Najmä pri napnutí brušnej steny. Do týždňa od zákroku by sa to malo upraviť. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný.

  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pred15 dňami mi robili urgentnú kyretáž začala som abnormalne krvácať dostala som aj 1x transfuziu a dali mi na uživanie železo a ascorutin,mala som vysokú výstielku maternice. Predtym som už bola v riešení gynekologičkou ktorá ma odosiela na operačne riešenie na onko gyn lebo mam ťažkú dysplaziu krčka,ranku a myom aby sa to doriešilo v jednej operácii a odporúča vybrat maternicu. Mám 43r a 12 r sa liečim na dilatačnú kardiomyopatiu a riedim si krv. Po zakroku mi dali clexane 0,8mg predtym som mala trombex. Včera som začala miwrne krvácať a aj dnes pri močení bolesti v podbrušku také pichanie a vyšla zo mňa malá zrazenina. Moj cyklus je nepravidelny moze to byt uz menstruácia? Čakam na vysledky histologie a potom ma už dr posiela na onkogyn. Mam už panicky strach z krvacania. Preto sa pýtam či sa to stáva po zákroku aj skôr.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v niektorých prípadoch môže dôjsť ku krvácaniu aj skôr. Záleží to od diagnóz, nálezov a okolností. Iba na základe opisu sa tiež vzhľadom k diagnózam a ťažkostiam prikláňam k radikálnejšiemj riešeniu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Rozhodujúca bude asi histológia.

  • Neznesiteľné štípanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem p. doktor!
    Presne pred dvomi týždňami som sa ocitla na urgentnom príjme kvôli neustálemu vracaniu a hnačkovaniu. Zobrali mi krv+moč, medzi viacerými mi vyskočili baktérie: 6179.1 a kvasinky: 3.4. Dostala som infúziu kvôli dehydratácii, okrem toho nič. Po 2 dňoch som sa hlásila u obv. lekárke, kt. znovu poslala moč na kultiváciu, vtedy už bol sterilný. Avšak od tej diétnej chyby stále pociťujem štípanie a pichanie pri/po močení a často musím ísť aj na malú potrebu. Výtok nemám, bolesti v podbrušku dá sa povedať stále pričom sa to pokladá za "normálne", keďže mi bohužiaľ diagnostikovali (MR-kom) útlak cýst bilat. na pudendálny nerv, ale nie kvôli tomu Vám píšem. 2-3x do dňa pijem urologický aj ženský čaj (Afrodita), dnes som dostala menštruáciu a to s tým štípaním je priam neznesiteľné. Viete mi prosím poradiť čo mám robiť? Prípadné gyneko. vyš. pripadá do úvahy až za 2 týždne, keďže moja gynekologička ordinuje raz za týždeň (pondelky) a teraz kvôli menštruácii by ma predpokladám nevedela ani vyšetriť. Ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem sa za trošku dlhší popis.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažkosti s močením sú otázkou pre urológa, s tým Vám veľmi nepomôžem. Je určite vhodné navštíviť urológa, ktorý na základe viacerých možných vyšetrení určí príčinu ťažkostí s močením a stanoví ďalší postup.

  • Menštruácia neprišla, iba hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer mam taky problém... Beriem antikoncepciu už asi rok. Mam 37 rokov, mam 4 deti... Najprv mi meskala menštruácia asi týždeň, ale mam nafúknuté brucho a bolesti v podbrušku už viac než 2 týždne, pred niekoľkými dňami som dostala menštruáciu, teda ak to menštruáciou môžem nazvať, pretože nešla zo mňa červená krv ale skôr do hneda.. A bolo to také slabúčké krvácanie, alebo skôr špinenie... Lenže trvalo to len dva dni.. No nafukuje ma stále a bolesti mam stále, tie bolesti sú ako menštruačné bolesti. Môj gynekológ ma momentálne dovolenku, tak preto tu píšem o mojom probléme... Aj tehotenský test som si robila a výsledok bol negatívny.... A okrem toho má často bolieva hlava a aj kríže. Za vašu odpoveď vopred ďakujem. Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj napriek jej pravidelnému a správnemu užívaniu, sa krvácanie z vysadenia, či spádu hormónov nemusí dostaviť. Môže sa u Vás jednať aj o prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Nemusí sa však vôbec jednať o gynekologický problém, ale o tráviaci. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vyskúšať sa môže na čas vysadiť hormonálna antikoncepcia, prípadne zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Na to je však potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.