Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v podbrusku a nepravidelný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som 20 deň cyklu a na 14ty a 18ty deň som mala pohlavný styk. Lenže už druhý deň ma dosť pichá v podbrušku a strieľa to do krížov. Neviem či to s tým môže súvisieť. Zároveň užívam gynex a dikirogen na podporu plodnosti keďže mávam dosť nepravidelnú menstruaciu. Mám 19 rokov a 50kg. Posledný cyklus som mala 99 dňový a deň pred spustením mi brali hormonálny obraz kde vyšiel nízky estradiol 82,4 a vyšší prolaktín 82.75. Okrem toho mám trombofilne mutácie, syndróm lepivých doštičiek a PCOS. A od menštruácie mi je stále zle, ako keby to stále pretrvávalo. Čo by ste mi poradili? Čím to môže byt? Mám to riešiť nejak urgentne alebo počkať? Poprípade môže to byt aj ovulaciu alebo?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Podľa opisu hormónov máte hyperprolaktinémiu, teda nadmerné množstvo prolaktínu a hypoestrogenizmus, teda veľmi málo estrogénov. Iba na základe týchto dvoch hodnôt je však ťažké sa komplexnejšie vyjadriť. Hyperprolaktinémia môže spôsobovať neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu, ale aj problémy s otehotnením. Príčin hyperprolaktinémie môže byť viacero. Medzi časté príčiny hyperprolaktinémie patrí nádor hypofýzy (prolaktinóm), ktorý prispieva k nadmernej produkcii prolaktínu, zároveň je potlačená produkcia pohlavných hormónov (estrogénov u žien). Existujú však aj iné príčiny ochorenia, vplyv majú niektoré liečivá - napríklad hormonálne lieky, lieky na znižovanie krvného tlaku alebo niektoré antidepresíva a antipsychotiká a poruchy štítnej žľazy, obličiek, či pečene. Dočasné zvýšenie hladiny prolaktínu sa môže objaviť aj v dôsledku stresu, prehriatia organizmu alebo hladovania. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti, tskže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.