Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,967 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Streptokok

    , Autor: Ria

    Dobrý deň Pán doktor. Bola mi robená kultivácia v ktorej sa objavil streptokok, ktorý sa nachádza vraj aj v hrdle. Gynek. mi predpísal ATB. Vraj je to bacil, ktorý sa často vracia. Zaujímal by ma aj názor iného gynek. ako sa ho možno zbaviť, môže mať vplyv aj na budúce tehotenstvo? Lieky beriem 3 deň a veľmi nejaké výsledky nevidím. Trápil ma biely nezapáchajúci výtok + pálenie cca 3 mesiace. Predtým som mala angínu.Som už z toho zúfala. Hygienu som vždy dodržiavala a všetko s tým spojené. Sú aj nejaké podporné vitamíny , ktoré sú nato vhodné alebo nejaké výplachy? Môžem nakaziť tým aj partnera? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, streptokokov je pomerne veľa, neviem o aký druh presne sa jedná, čiže sa nemôžem bližšie vyjadriť. V pošve sa niektoré druhy streptokokov ako aj stafylokokov nachádzajú prirodzene ako súčasť fyziologickej vaginálnej flóry a netreba ich liečiť. Existujú však rôzne vaginálne výplachy, napr. Clogin, alebo vaginálne probiotiká, ktoré pomáhajú udržať fyziologickú fluóru v pošve. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenstvo do 10. týždňa je založené na princípe, že embryo sa alebo uchytí a prosperuje a nemajú na neho vplyv vonkajšie faktory, lieky, žiarenie, .... alebo je nejakým spôsobom poškodené, či náchylnejšie a dôjde k potratu, či už vo forme zamlčaného potratu alebo spontánneho.

  • klebsiella oxytoca a streptokok agalactiae

    , Autor:

    dobry den som v 1 trimestri konkretne 7 tyzden po vysetreni mi oznamila pani doktorka ze mam streptokoka a klebsielu oxytoca dala mi antibiotika suprax 200 mg a rosalgin na vyplach... zaujimalo by ma ci to nemoze mat vazny dopad na plod takato liecba antibiotikami dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, používanie Supraxu počas tehotenstva, zvlášť v 1. trimestri, vyžaduje starostlivé zhodnotenie pomeru prínos/ riziko. Na plod to nemusí mať žiadny dopad. Väčšinou to v I. trimestri funguje v zmysle všetko alebo nič. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Streptokok

    , Autor:

    Dobrý deň Pán doktor mam otázku,minuli týždeň som bola u lekára mam necelé tri týždne do pôrodu môj doktor mi vzal steri vraj mam akési streptokoky a poslal ma domou stym ze o 2tyzdne mam prísť na kontrolu uz od víkendu mam bolesti pod bruškom stym ze počasie prejdu pupok mam na dotyk citlivý a hrozne bolesti v oblast ľavej obličky rano som ani spustené nemohla vstať zároveň kŕče v podbrušku, bolesti okolo brucha odisly ale okolo obličky su síce nie uz take sylne ako rano ale su a tazko sa mi pohybuje.Prosim Vas o radu co to môže spôsobovať moc Vam dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že máte nedostatočný príjem tekutín, obličky idú na prázdno a sú zaťažované, tlakom maternice na močovody dochádza k spätnému toku moču do obličiek a to spôsobuje zmeny na obličkách ako aj bolesti. Ak máte pozitívny nález z výteru z pošvy na Streptococcus agalactiae (GBS), pri príjme na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Chlamidie

    , Autor:

    Dobrý deň, môj partner bol 2 mesiace liečený na chlamidie (úspešne) predtým mu boli zistené ennterococ fecalis, streptokok, mykoplazma koli opakovaným problémom som bola vyšetrena aj ja a zistili mi len mykoplazmu a uroplazmu sme spolu 4 roky a som rok po pôrode, nikoho iného sme obaja nemali(počas tých 4 rokov) chcem sa spýtať ako je to možné že ja som chlamidie nemala je to vôbec možné? Mam sa obávať, že sa mi to časom môže objaviť? Vyšetrenie som mala opakovane 2 krát

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to možné, aj keď málo časté. Je to niečo podobné, ako keď pozitívny člen rodiny (či už na chrípku, COVID-19, ...) žije v spoločnej domácnosti s iným členom, ktorý nemusí byť pozitívny, ani sa nemusí nakaziť. Do budúcna samozrejme nevylučujem, že sa chlamýdie u Vás nevyskytnú.

  • Bolesti a predlzena menstruacia

    , Autor:

    Dobry den prajem. Chcela by som sa opytat na vas nazor. Trapi ma predlzena menstruacia uz 4 mesiace. 4-5 dni mam krvacanie a dalsich 5 dni mam spinenie. Bola som u doktora na vysetreni, sonograficky som mala vsetko v najlepsim poriadku. Este cakam na vysledky cytologie ale tu som mala vzdy ukazkovu , sexualneho partnera mam uz 11 rokov toho isteho a sex bez kondomu nemame. Je tu sanca ze by som mohla mat nieco s krckom? Na cyto chodim podstivo kazdy rok. Este mam take bolesti v posve akoby tlak alebo ma pichne v posve. a sem tam ma svrbi akoby mocovy otvor. Prosim aky je vas nazor mam sa pytat aj na vytery na bakterie a streptokokov? Co to prosim moze byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli vyšetrenia v zrkadlách a cytologické vyšetrenia v poriadku, nepredpokladám problém s krčkom. Príčin špinenia po skončení menštruácie môže byť viacero, od hormonálnej príčiny až po infekciu. Ak sa u Vás objavuje svrbenie v oblasti vonkajšieho genitálu, môže sa jednať aj o počínajúcu infekciu. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikujte si v kúrach vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý urobí výter z pošvy na kultiváciu.