Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ovaria

    , Autor: lina129

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mala som bolesti v podbrušku napravo a gynekológ mi na sone objavil cystu 3 cm na pravom vaječníku a jednu malinku mm na ľavom. Povedal mi, ze je to hemoragicka cysta, kt.vznikla nahromadenim krvi. Vraj to nebudeme riešiť. Chcem sa opýtať, či možem mať ovuláciu? Pretože sa snažíme o babätko. A ešte otázočka, môže preventívna kontrola u gynekológa cez plodné dni ovplyvniť ovuláciu? Keďže sa robia cytostery, sono a pod. Mám sa preobjednať? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    termín prehliadky neovplyvní ovuláciu, preto kľudne môžete podstúpiť toto vyšetrenie aj v čase plodných dní. Prítomnosť cysty môže ovplyvniť menštruačný cyklus a spôsobiť predlženie alebo inú poruchu cyklu na druhej strane nemusí ho ovplyvniť vôbec a ovulácia môže nastať aj v prítomnosti cysty. Najčastejšie sa táto cysta stratí v čase menštruácie.

Podobné otázky

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Dobrý deň. Prosím Vás, potrebujem poradiť. V decembri 2023 mi bola zistená cysta na ľavom vaječníku. Následne pri CT obličky mi bola táto cysta popísaná takto: V oblasti malej panvy sa v úrovni ľavého ovária zobrazuje hypodenzný oválny útvar cystického charakteru s priemerom 28 mm, v dif. dg. cysta, folikul, vpravo taktiež v oblasti ovária menšie hypodenzné štruktúry do 15 mm, folikuly. Voľná tekutina neprítomná. Záver: Cystické štruktúry na ováriách bilat., viac vľavo, v dif. dg. cysta, event. folikuly. Toto CT brucha mi bolo robené kvôli obličke-kameň. Následne mi na sone gynekológ povedal, že cysta na vaječníku má 3.5cm. Po mesiaci a pol kontrolné sono, cysta o 1cm menšia. Teraz znova kontrolné sono- cysta znova 3.5cm. Zobrali mi krv a Roma index ak som dobre počula sestričku, 11.4%. Mám 38r.menštruáciu mávam pravidelne, ale posledné asi 3-4 mesiace mávam slabšiu ako predtým..a kratšiu. Po týchto krvných výsledkoch mi bolo cez telefón povedané, že o mesiac mám prísť na kontrolu. Gynekolôg povedal, že podľa neho to skôr vyzerá na endometriózu. Prosím Vás o Váš názor a rady.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností môže byť viacero. Folikuly sú bežnou súčasťou vaječníka. Niekedy však nedôjde k prasknutiu dominantného folikulu a vznikne tzv. folikulárna cysta. Tá však može časom aj prasknúť alebo sa vstrebať. Záleží od viacerých okolností, či máte ťažkosti alebo nie a ako sa mení veľkosť popisovaného cystického útvaru. Čo sa týka onkomarkerov, dôležitý je nie len výsledok ROMA indexu, ktorý máte na hranici pozitivity, keďže norma je do 11.3%, ale aj HE4 a Ca125. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cysta

    , Autor: Donuty22

    Dobrý deň, bola mi nájdená cysta na ľavom vaječníku v priemere 57 mm, po magnetickej rezonancii zistili, že sa jedná o hemoragickú ovárialnu cystu. Môj gynekológ sa aj na základe tohto výsledku z MR stále domnieva, že sa jedná o endometrióznu cystu. Mohli na MR zle určiť druh cysty? Môže sa sama ešte vstrebať? Už mám od nálezu 4. cyklus. Po zistení mi bral krv na onkomarkery, výsledok mierne zvýšené potom už krv nebral ani vyšetrenie nerobil iba po 3 mesiacoch kontrola, kde nevedel o akú sa jedná tak som mala ísť na magnetickú rezonanciu. Odporúča chirurgické odstránenie aj vybratie vaječníka. Vedeli by ste mi ešte nejako poradiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Či máte ťažkosti, bolesti a podobne, koľko máte rokov, aké sú výsledky Ca125, ako sa mení nález, či sa cysta zväčšuje, je rovnaká, zmenšuje sa. Ak na MRI potvrdili hemoragickú cystu a nemáte ťažkosti, teoreticky s môže vstrebať, či prasknúť. Niekedy to však trvá aj niekoľko mesiacov. 6 cm cysta však môže pretrvávať aj mesiace. Ak sa jedná o endometrióznu cystu, nezmizne Vám a bude to potrebné riešiť. Keďže som však nevidel nález, USG ani MRI, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, hodnoty onkomarkerov, ani ďalšie okolnosti a nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálný profil

    , Autor: Nicolie

    Dobrý deň,
    Mám 35 rokov bola som na vyšetrení hormonálneho profilu kvôli rozhodenemu MC, ktorý bol robený 8DMC.
    Som objednaná k endokrinologičke o dva týždne. Niečo som si vyhľadala na internete a podľa toho čo som si našla nevyzerá vôbec dobré. Prosím Vás aký je Váš názor na môj hormonálný profil?

    LH - 22,0 IU/I
    FSH - 27,0 IU/I
    PROG - 4,1 ng/ml
    ESTRA - 94,0 pg/ml
    TEST - 0,73 ng/ml
    AMH - 0,10 ng/ml
    TSH - 9,5 mIU/l

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto prípade by som ani tak neriešil hormonálny profil, ako hodnotu AMH (Anti-Müllerian hormon), ktorá hovorí o ovariálnej rezerve, teda o zásobe Vašich vajíčok, ktoré môžu byť oplodnené. Hodnotu máte veľmi nízku. S touto hodnotu je pravdepodobnosť spontánneho otehotnenia veľmi malá. Odporúčam preto realizovať konzultáciu cestou centra asistovanej reprodukcie.

  • Cysta/Sactosalpinx

    , Autor: 0latimeria0

    Dobrý deň, dňa 4.8. 2023 mi moj lekar diagnostikoval cystu na pravom vajecniku. V tej dobe mi asi 5 dni meskal menzes. Dostala som ijekciu a 8.8. som ho dostala ale velmi velmi slaby (2 dni). Konkretne je v sprave napisane:
    Palp.uterus v rvf normalnej velkosti, adnexa vlavo, bpn. vpravo hmatna cysta za uterom asi 6,8 cm. Douglas vyklenuje cysta. Tvs: uterus v rvfsliznica sekrecna 9/2mm, myometrium, bpn ovarium vlavo normalnej velkosti a struktury, vpravo cysticke hypoecho, imponuje ako cysta ovaria, nevylucujem ev. aj sactosalpinx. Douglasi s minimom, fluidu. Predpisany Polygynax, Fucidin. Posledne 2 noci som mala zimnicu a zvysenu teplotu na 38 s tym ze v pravom vajecniku citim palenie, nie je to vacsinou vsak nic hrozne a da sa to vydrzat. Cez den som slaba ale horucku nemam a dokazem normalne fungovat. Moja otazka znie je nutne to vysetrit pre istotu v nejakej nemocnici alebo skusit vydrzat do pondelka na gyn.? Moze to byt sposobene tym polygynaxom na vecer? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cysta priemeru 7 cm sama nepraskne a vzhľadom k jej veľkosti môže spôsobiť torquáciu adnex (obtočenie vaječníka a vajíčkovodu okolo svojej osi), čo spôsobuje najčastejšie prudké bodavé bolesti v danom mieste. Môže byť prítomná aj teplota. Nepredpokladám, že ťažkosti sú spôsobené Polygynaxom. Bez videnia nálezu a poznania výsledkov vyšetrení, bližších informácií a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri zmene alebo zhoršení zdravotného stavu navštívte gynekologickú pohotovosť v nemocničnom zariadení. Inak postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás odošle na vyššie pracovisko do zdravotníckeho zariadenia na konziliárne vyšetrenie. Stav bude podľa mňa potrebné v dohľadnej dobe riešiť laparoskopickou revíziou.

  • Resekcia ovarii

    , Autor: Jika

    Dobrý deň, som 10 dní po sekcii. Pri čítaní prepustacej správy som spozornela pri tomto: Grav terminalis, GBS+,TU ovarii 1.dx susp fibrom, Výkon: SC abdominalis transperitonealis supracervicalis transverza sec Geppert, LPT sec Pfannestiel, resectio ovarii 1.dx.. Patologické výsledky - predmet vyšetrenia: TU ovarii 1. dx, Záver: fibrom ovaria, loziskovite ektopická decidua, bez iných podstatnejsich zmien. Pri diagnozach bola uvedená okrem iných aj D39.1. Ak rozumiem, pri sekcii sa zistil fibrom na vajecniku a nasledne sa cast vajecnika odstranila? Pre mna, ak je to tak, je to prekvapenie, nikto mi o tomto ukone nic nepovedal pocas celej doby hospitalizácie, nemala som vedomost o nejakom fibrome. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu je to presne tak, ako ste napísali. Pri cisárskom reze bol zistený tumor na pravom vaječníku, takže bol odstránený a odoslaný na histológiu s negatívnym výsledkom. Neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť.