Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vhodný liek pri POF

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán Doktor, týmto Vás chcem poprosiť o Vašu radu - odporúčanie. Mám 38rokov a predčasné ovariálne zlýhanie. Moja pani Doktorka mi najskôr nasadila Femoston 1/10 ale po čase užívania (doužívaný blister a 7dňová pauza na odkrvácanie, nakoľko endometrium bolo vysoké a bolo potrebné aby som odkrvácala a sa prečistila) asi po roku sa krvácanie stalo veľmi silným a bolestivým, tak mi zmenila liečbu na Ladyben. Po pár dňoch užívania sa u mňa objavili vedľajšie účinky a teda zmenili sme liek na Livial. Po mesiaci užívania sa mi začalo tvoriť akné. Myslíte že treba len vydržať a akné zmizne alebo treba zmeniť liek? Aký liek by ste mi odporučili ešte vyskúšať? Aký by ste zvolili postup?
    Ďakujem krásne za Vašu odpoveď, M.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálne preparáty (či už hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej terapie) môžu spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Skúsil by som u Vás nasadiť niektorý z preparátov hormonálnej antikoncepcie, ak máte akné, tak napríklad preparát Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom, ktorý určí ďalší postup.