Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,290 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vytok z posvy

    , Autor: odbornik6

    dobry den, mam otazku...asi pred vyse mesiacom som mala dva tyzdne vytok priesvitnobiely , ale nezapachal ani ma nic nesvrbelo.vacsinou rano a aj cez den dost vela , ze som musela pouzit ..islo mi to dost na nervy...pocas toho mesiaca a pol sa stale objavuje nieedy menej inokedy viac neviem si to vysvetlit..a niekedy je aj do ruzova. teraz napriklad cez den normalne teciem , len taky priesvitny vytok ale vzdy mam mokre nohavicky.a rano zvyknem a vecer ked sa postavim z postele tak po stehnach mi tecie vytok, niekedy taky mliecny, inokedy viac mliecnoruzovy vytok...vacsinou mi treba predtym na wc na malu potrebu..tak neviem ci mam nejaky problem s udrzanym mocu alebo co...ale to je vytok..ale stale nic nevrbi ani nepali,nezapacha tak viete mi povedat preco to tak je? trva to asi uz dlhsie len teraz som si to viac zacala vsimat, lebo chcem zistit co to je. niekedy ma bolieva aj v podbrusku ako ked vajecniky.poslednu menstruaciu som mala 13 dni...inac mavam 8 dni aj to sa cudujem co tak dlho, ked mam Mirenu...mam 4 rok mirenu, tehotna niesom...nebola som sice rok u gynekol. pretoze som v zahr. no robili mi cytologiu a ta bola v poriadku..ale uz sa chystam na sr tak chcem sa dat vysetrit.Inac ziadne problemy ako mykozy, zapaly som nemala..iba co mi zamrazovali krcok maternice ale to asi pred 5 timi rokmi.tak moja otazka, co si myslite, ze to moze byt?este jedna vec ako prevenciu som pouzila proactiv gel...vtedy sa to ukludnilo....ale zas sa to vracia.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    môže ísť o vaginálnu infekciu preto je nutné navštíviť gynekológa a urobiť kultiváciu z pošvy.

Podobné otázky

  • Operácia

    , Autor: ANULIENKA83

    Dobrý deň,
    Prosím o radu:
    moja mamina má 80 rokov, problém, ktorý ju trápi je prolaps, resp. prepadnutá maternica. Zatial trpí nepríjemným tlakmi v podbrušku, pri sedení má pocit, že na niečom sedí, alebo že jej niečo „vypadáva “ z pošvy, výtok z pošvy, niekedy zápcha. Lekár ju posiela na operáciu, plastiku maternice. Prosím o radu, či je to v takomto veku je potrebná operácia, či môžu vzniknúť nejaké iné ďalšie problémy... čo by ste poradili? ďakujem ANNA z Košic

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žena môže mať opisované ťažkosti prakticky v ktoromkoľvek veku, samozrejme sa prolaps maternice vyskytuje najmä u starších žien, kedy dôjde k “únave materiálu”. Ak je už maternice pred vonkajšími rodidlami, je len otázka času, kedy sa operácia stane nevyhnutnosťou. Pri prepadnutej maternici dochádza často k vzniku ďalších problémov, najmä s močením a stolicou. Rovnako tak je potrebná hygiena ťažko realizovateľná, čo so sebou prináša ďalšie ťažkosti. O riziku vzniku dekubitu ani nehovoriac, čo môže časom viesť ku vzniku až sepsy. Nevidel som však nález, ani nepoznám ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní obvodného gynekológa a navštíviť indikačnú poradňu v nemocničnom zariadení, kde sa vyjadria k možnému operačnému riešeniu a ďalšiemu postupu.

  • Menštruácia mimo cyklu

    , Autor: RadkaK

    Dobrý deň, už týždeň ma trápi svrbenie a lepkavý hustý výtok z pošvy a dnes mi po 12 dňoch od posledného dňa menštruácie začala znova. Mohlo to spôsobiť užívanie ATB? Užívala som amoxiklav 625mg kvôli extrakcii osmičiek.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať o ovulačný výtok, nevylučujem však aj vplyv antibiotík. Odporúčam si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V prípade pretrvávania ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Enterococus feacalis

    , Autor: Janka226

    Dobrý deň mám žlto-zelení želatínový výtok z pošvy strašne pálenie bolesti až v krížoch môže to spôsobovať táto baktéria?môže spôsobiť zápal krčka maternice alebo niečo horšie?mám ju po opakovaných antibiotickych liecbach asi 10 a nič nezaberá dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte infekciu pohlavných orgánov. Enterococcus faecalis sa bežne vyskytuje v črevách a do pošvy sa dostane zanesením. Nepoznám však všetky bližšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či výterov, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak však ťažkosti pretrvávajú, je potrebné realizovať okrem štandardného kultivačného vyšetrenia pošvy aj rozšírené mikrobiologické vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Lahka dysplazia krcka maternice

    , Autor: Lucka1610

    Dobry den,
    minuly rok som absolvovala LBC vysetrenie u gynekologa. Ked som si volala na vysledky,tak povedali,ze vsetko je v poriadku.
    Teraz som si cistou nahodou pozerala zaznamy od gyn. v aplikacii mojej zdravotnej poistovne a vidim tam zvlastny zaznam z toho obdobia ze ´´Lahka dysplazia krcka maternice´´.
    Gynekolog ma o tomto nikdy neinformoval.
    Mam uz dlhe roky vytok z posvy (taky biely, az zltkasty) a gyn. vyskusal viackrat cipky nasadit a teraz mi len kazdy rok odporuca a predpisuje Gynoflor.
    Je mozne,ze cele tie roky mam nezastavitelny vytok kvoli tej dysplazii? Mohol mi gynekolog takyto nalez zatajit a je to vazne?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že spomínaný výtok súvisí s nálezom ľahkej dysplázie krčka maternice (LSIL). Čo sa týka nálezu na krčku, jedná sa o prvý, ľahký, stupeň zmien. Je možné spontánne vyhojenie a úprava do normálu. Prečo Vás o tom Váš obvodný gynekológ neinformoval, Vám povedať neviem. Skúsiť si môžete aplikovať voľnopredajné preparáty, napríklad RegreSIL. Vohodná je kontrola onkocytológie po pol roku. Čo sa týka výtokov, biely, či bieložltý výtok nemusí byť patologický. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a rez za tri mesiace si urobte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vytok

    , Autor: Monq

    Dobrý deň prajem.Moja sestra má 16rokov ,ešte je panna a má zapáchajuci výtok z pošvy,zrejme prechladla od spodu .Môže použiť vaginálne čipky Gynimun ?Alebo radšej vyhľadať gynekológa?Môže s tým pomôcť aj pediater keď má strach návštevy gynekológie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s vaginálnou infekciou pediater v 16. rokoch veľmi nepomôže, detský gynekológ je vhodnejší. Ak ešte nemala pohlavný styk, neviem, či si bude vedieť aplikovať vaginálne čapíky. Vaginálne probiotiká vzhľadom k opisu zapáchajúceho výtoku nebudú stačiť. Takto sa však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je vhodné navštíviť gynekológa.