Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dlhý cyklus

    , Autor: martinag

    dobrý deň, chcela by som sa poýtať, prednedávnom ste mi v tejto poradi poradili na úpravu cyklu Inofolic. Som ho aj zháňala v lekárni, no jeho cena je vysoká, a jedno balenie vydrží maximálne na mesiac. Nemôžem si dovoliť mesačne kúpiť si tak drahý doplnok výživy. Môj cyklus býval pravidený 30 dňový, vždy na 15 DC som cítila na sebe výrazné ovulačné príznaky, a po 15 dňoch od týchto príznakov prišla menštruácia. Teraz mávam cykly z ničoho nič dlhé 40 dňové, a neviem popritom či som teraz plodná. HAK užívať nechem, práve naopak podporiť pravidelnosť cyklu a plodnoť. Telesnú váhu mám už roky tú istú, mám 31 r, jedno dieťa 5 ročné. čo také iné cenovo dopsupnejšie by pripadalo do úvahy na podporu pravideného cyklu, a ovulácie? aká iné aleternatíva? Inofolik je pre mňa cenovo nedostupný. ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    myslím, že za Nosifol sú menšie doplatky, no lepšie výsledky dosahujem s pacientkami, ktoré pravidelne užívaju Inofolic. Bohužial.

Podobné otázky

  • Spravna liecba?

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka.
    Obraciam sa na Vas s otazkou, pretoze chcem pocut aj iny odborny nazor. Lekara mam dobreho a verim mu, ale tuzba po babatku je velka a tak chcem mat viac informacii.
    Odjakziva mam nepravidelny a dlhy cyklus, od 30 do 40dni, ale menstruacia mi vzdy v tomto rozmedzi chodievala. Raz, kedysi pred 2 rokmi preslo 42dni a nic, tak som bola u lekara, ktory zistil na sone, ze nic zvlastne sa nedeje a dal mi vyvolavacku, inak bolo viacmenej vsetko ok. Minuly rok- 2012 na zaciatku oktobra som otehotnela a v novembri(cca V 9tt) prislo MA a kyretaz.Odvtedy mam cykly uplne cudne- prvy bol 44dnovy, potom 33dnovy, dalsi bol 28dnovy, potom len 20dnovy a potom menstruacia proste neprisla, bola som u lekara, nepozeral ani sono, predpisal mi na vyvolanie menstruacie Duphaston, beriem ho momentalne 6 dni. Posledna menstruacia bola 11.5.2013. Povedal mi, ze kedze sme sa tento mesiac zacali snazit o babatko, predpise mi duphaston na kazdy mesiac kvoli tomu potratu, ze ak by sa nam zadarilo, aby sme pomohli babatku sa udrzat... Ale kedze som cely zivot mavala dlllhe a nepravidelne cykly, nemoze sa stat, ze kvoli duphastonu nebudem mat ovulaciu vobec? Kedze dlhe cykly pravdepodobne znamenaju, ze mam ovulaciu neskor a duphaston sa dava prave az po ovulacii? (dokonca podla toho mojho prveho tehotenstva by som povedala, ze som ovulaciu mohla mat az PO 16 dni cyklu- presne kedy neviem, ale mohlo to byt najskor v 16ty den cyklu, no podla mna skor tak v 18DC)Poradte mi, nemoze mi duphaston sposobit to, ze sa budeme o babo snazit zbytocne? Velmi pekne Vam dakujem za Vas cas, Janka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa chcete snažiť dieťatko v prvom rade je nutné vyšetriť kedy dochádza k ovulácii a či vôbec k ovulácii dochádza. Duphaston je len prostriedok k tomu aby ste pravidelne menštruovali. Preto by som odporučila v prvom rade zistiť príčinu nepravidelnosti cyklu, vyšetriť hormonálny profil, vylúčiť syndróm polycystických vaječníkov a podľa toho zvoliť vhodný potup a pomôcť vám tak k dieťatku.

  • 60 dňový cyklus

    , Autor: majuleee

    Dobrý deň pani doktorka,
    na Vašom diskusnom fóre som dočítala o podobnom probléme, ktorý trápi aj mňa. Mám 28 rokov a s manželom sa snažíme o dieťa vyše 3 rokov. Moja liečba začala antikoncepciou po dobu 3 mesiacov. Potom doktorka mi predpísala Duphaston, ktorý som užívala 2 roky. Jeden mesiac skúšali aj Clostylbegyt. Nakoniec som podstúpila laparoskopiu, za účelom celkového vyšetrenia stavu vaječníkov. Zistenie: polycystické vaječníky a endometrióza v rannom štádiu.S duphastonom bol cyklus pravidelný 28 dňový. Po vysadení sa menštruácia nedostala tak vždy som dostala Agolutin na vyvolanie menštruácie. Tieto dva posledné cykly som vysadila všetky hormonálne tabletky a začala som intenzívne sledovať svoje telo a za pomoci ovulačného mikroskopu. Vychádza , že cyklus mám 60 dňový. A ovulačný mikrorskop ukázal jemné papradie, ktoré značí ovuláciu v 13 deň MC a úplne čisté krásne papradie 30 deň MC s ktorý bol sprevádzaný s cerv. hlienom, pocitom vlhka, jemné bolesti v podbrušku a vyrážkami na tvári. Chcem sa opýtať, že takýto dlhý cyklus je normálny alebo treba nastaviť nejakú inú liečbu než duphaston. Je nejaká šanca na dieťa v tomto stave? Vyskúšala som aj rôzne bylinky, vitamíny, štítna žľaza je v poriadku. Som už veľmi zúfala a začínam to vzdávať:( prosím Vás veľmi pekne o radu. Ďakujem vopred za každú odpoveď, ktorú si nesmierne vážim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    na začiatok je nutné podotknúť, že pri dlhom cykle nie je terapia Duphastonom vlastne terapia. Duphaston len "naoko" skráti menštruačný cyklus, ale nerieši základný problém. Pri dlho cykle nie je problém druhá fáza menštruačného cyklu ale neskorá alebo žiadna ovulácia. Vo vašom prípade je absolútne na mieste návšteva centra asistovanej reprodukcie, kombinácia endometriózy a polycystických vaječníkov je vhodná na dôkladné venovanie sa vášmu problému a bohužiaľ, aj keď si nedovolím súdiť, ak vás liečia roky duphastonom, nie je to celkom adekvátna terapia. Urobili počas laparoskopie aspoň priechodnosť vajcovodov?
    Moje odporučenie znie asi takto: vysaďte všetky tabletky, všetky hormóny, začnite užívať Inofolic 2x denne jeden sáčok (výžívový doplnok ktory obsahuje inositol a kyselinu listovu a pomáha regulovať menštruačný cyklus, navodzuje ovuláciu u žien s PCO). a objednajte sa na konzultáciu do nejakého centra asistovanej reprodukcie kde vám urobia podrobné vyšetrenia, zistia reálny stav vašich vaječníkov a na základe vyšetrení poradia ako ďalej! Veľmi držím palce a dajte vedieť keď budete tehotná :) Nevzdávajte to vôbec, je možné vám pomôcť len sa k tomu treba správne postaviť.