Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hygiena pred vyšetrením

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať - nedávno mi boli robené základné kultivačné stery a kultivačný ster na ureaplazmy a mykoplazmy. Všetko vyšlo negatívne, avšak asi hodinu pred vyšetrením som sa sprchovala a použila som aj mydlo na vonkajšiu intímnu hygienu a teraz váham, či to nemohlo ovplyvniť výsledky.

    A ešte jedna otázka - keby som mala zápal krčka maternice, odhalili by ho základné kultivácie? (za predpokladu, že môžem vylúčiť prítomnosť chlamídii, syfilisu a ueaplazmy). Mám totiž dlhodobo výtok, bola som liečená na ureaplazmy, kontrolný ster a teraz aj druhý vyšli negatívne, lekárka mi už dala len probiotiká na doliečenie, no aj teraz po ich dobratí stále pozorujem hojný výtok (niektoré dni cyklu je hustý ťahavý a akoby zmiešaný z dvoch druhov - nepriehľadného žltého a priesvitného. Niektoré dni je zas skôr biely krémovitý). Trápi ma to, lebo už je to dlhá doba, čo sa s prestávkami liečim a aj keď som liečená bola, bojím sa následkov, keďže to trvá tak dlho a ureaplazmy som mala opakovane.

    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    umývanie sa pred vyšetrením neovplyvní výsledky kultivácie, ak by ste boli infikovaná výsledky by určite neboli negatívne. Čo sa týka chronickej cervicitídy, teda chronického zápalu krčka maternice diagnostika sa robí na základe gynekologického vyšetrenia a základných vyšetrení a odberov. Najčastejšou príčinou su bakteriálne alebo vírusové infekcie - chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, genitálny herpes, kvapavka a mnohé ďalšie. Prejavuje sa nielen výtokom ale aj bolesťami v podbrušku pri močení alebo pohlavnom styku. Niektoré ženy majú výtok ako prirodzenú súčasť menštruačného cyklu, ak sú kultivácie negatívne a nespôsobuje to žiadne ťažkosti tak si s tým nerobte starosti. Ak sa z kultivácii opakovane ukáže infekcia aj po preliečení, bolo by vhodné jednoznačne preliečiť aj partnera.