Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,923 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykozy

    , Autor: odbornik6

    Dobry den p. doktorka,
    chcela by som vas poziadat o radu..
    Ked som otehotnela, zacali sa moje tazkosti s mykozami a podobnymi pliagami tam dolu.. Predpokladala som, ze je to normalne pocas tehotenstva. Od lekarky som si vzdy odniesla nejake cipky na preliecenie, avsak cele to aj tak fungovalo tak, ze dva tyzdne som brala cipky, tyzden bol pokoj a potom svrbenie a spinenie zacalo.. Vyvrcholilo to pocas porodu, ked ma porodnicka musela zasivat 1,5hodiny, lebo kazdy steh mi rozkrvacal pokozku..
    Avsak najviac ma prekvapilo, ked som po porode na konci sestonedia isla k lekarke a vysledok mojich vyterov bol nasledovny: Mate tam zoologicku zahradu.. Mykozy, streptokok, ecoli a vlastne neviem uplne co vsetko.. Avsak ja som po porode dokonca ani nesulozila so svojim manzelom, vyhybala som sa virivkam, spolocnym bazenom a comukolek, odkial by som mohla tieto veci ziskat...
    Momentalne som opat preliecila cipkami, avsak iba trpnem, kedy ma zacne opat svrbiet a najdem si na nohavickach vytok..
    Prosim, nemate nejaku radu?
    Som alergicka na chlad, lokalne sa vysypem ako po poprhleni..
    Dakujem velmi pekne vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dôležitá je aj hygiena, bakterié ako E. colli či enterokokus sú črevné baktérie, to znamená bidet/sprcha po každej stolici, resp. toalete. Používajte intímne mydlo Saforel a skúste jedenkrát za týžden Rosalgin. Malo by to pomôcť.

Podobné otázky

  • cytologia

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den,mám 44 r, užívam hak, bola som na preventívke a volala som si o výsledky z cytologie a bolo mi povedané, že su tam nejaké zmeny na krčku, neviem presný vysledok, len tolko, že o pol roka kontrolná cytologia, ale mám príst aj na kolposkopické vyšetrenie...doteraz som mala vždy dobru cytologiu, problémy nemám absolutne žiadne, /cca 3 krát do roka mykoza)...zlakla som sa, može ist o niečo vážne? alebo mohli tie mykozy zhoršit vyledok cytologie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidel som výsledok cytologického vyšetrenia, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Možností výsledku môže byť viacero, od ASCUS, ASCH až po LSIL. Predpokladám, že ak by Vám vyšiel HSIL (ťažký stupeň bunkových zmien), Váš obvodný gynekológ by si Vás predvolal. Každopádne je vhodné doplniť HPV typizáciu, prípadne dovyšetrovať aj CINtec. Vaginálne infekcie môžu skresliť alebo zhoršiť nález na krčku maternice. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa a prekonzultujte s nim nález, ako aj ďalší postup.

  • mykóza v tehotenstve

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,
    približne pred dvoma týždňami som pravdepodobne dostala vaginálnu mykózu sprevádzanú svrbením, pálením, a hrudkovitým zapáchajúcim výtokom. Bola som v 14tt a hneď som sa aj objednala k svojej gynekologičke, aby mi urobila ster a nasadila liečbu. V zápätí som však dostala chrípku a k lekárke som sa nedostala. Na jej odporúčanie som nasadila probiotiká gynimun dual protect a príznaky mykózy po pár dňoch zmizli.
    Je možné, aby som mykózu stále mala, aj keď už nepociťujem žiadne príznaky? Je prípadne vhodné použiť na doliečenie macmiror?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktérie, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne. Ak sa však premnožia, môžu spôsobovať problém. Ak ste užívali počas chrípky antibiotiká, preliečili ste sa. Ak ste si navyše realizovali kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sú výborné na úpravu pošvovej mikroflóry, je možné, že ste mykózu preliečili a nie je potrebná ďalšia liečba. Ak už nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa vrámci tehotenskej poradne podľa odporúčaní, v prípade ťažkostí aj skôr.

  • pokračovanie gyn.problému

    , Autor: MAJ

    Dobrý deň,
    ďakujem Vám za odpoveď na moju otázku zo dňa 24.8.2023 s názvom "predpísaný Macmiror komplex", môj problém však pokračuje. 11 kapsulí som teda vybrala, po menštruácii 10.9. aj tú 12tu. Cítila som sa ok. Po ďalšej Menštr. 5.10. sa mi však celý pocit diskomfortu vrátil a na vyšetrení mi dr. povedal, že mám nízke PH, tak si mám vždy pred a po M dávať pár dní gél Lactofeel. Z kultivácie vyšiel masívne Streptokokus agalact., tak mi predpísal Ciphin a Jenamazol. Nebrala som to, necítila som sa tak zle na také silné ATB s istotou mykózy a navyše som nechcela mať v dôsledku takejto liečby oneskorenú ďalšiu M, pretože 13.11. sme mali s manželom termín týždenného kúpeľného pobytu. Tak som to nechala tak a síce sa necítim úplne fit, ale keď ma to večer vo vnútri trochu viac páli, dám si Clogin a fungujem. Ibaže, moja M mi už týždeň mešká a ja nerozumiem prečo. Kvôli baktérii? Či používaním gélu? Začínajúca menopauza by to vraj nemala byť, sono vyhodnotilo vajčníky ešte ako plne funkčné. Kúpele teda na pondelok zrušíme, procedúry vo vode by som chcela absolvovať a asi nebudeme riskovať to, že nie som úplne zdravá odspodu a tiež to, že mi M príde priamo v kúpeľoch. Presunieme to o 2 týždne a dr. povedal, že keď mi M nepríde do týždňa, zoberie mi krv a bude to riešiť tabletkami. Nezvyklo mi to za tie roky nikdy ani meškať ani vynechávať, hoci práve v júli sa to oneskorilo o 10 dní a nikto nezistil prečo. Máte nejaký názor na to? A myslíte, že tie ATB sú potrebné na tú baktériu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Ak ste už v období premenopauzy, menštruačný cyklus nemusí byť pravidelný. Nemusí sa za tým hľadať žiadny problém. Čo sa týka nálezu Streptococcus agalactiae v pošve, ak máte ťažkosti, voľnejšie je ho preliečiť, najvhodnejšie však lokálnou liečbou v závislosti od citlivosti na antibiotiká. Podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, takže sa nejedná o infekciu zanesenú z vonku ale o nerovnováhu pošvovej mikroflóry vplyvom zmeny pH a premnoženia “zlých” bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, napríklad aj spomínaný Streptococcus agalactiae. Častá aplikácia vaginálnych vyplachov tiež nie je vhodná a je skôr na škodu ako úžitok. Odporúčam dlhodobejšiu aplikáciu vaginálnych porobiotík, ktoré napomôžu obnoviť pošvovú mikroflóru. Nepoznám však všetky okolnosti, informácie, ako aj nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • vaginóza + vaginálny výtok

    , Autor: jaja117

    Dobrý deň, trápi ma neustála vaginóza a s tým spojený biely výtok (zo steru zistený gardnerella + prevotela bivia) ostatné veci negatívne. Dostala som na to 12dní fluomizin. Po dobratí fluomizinu prišlo strašné svrbenie a pálenie (bol pokoj dva dni) je možné že som z tých tabletiek dostala mykózu?

    Dala som si 1tbl Canesten + krém (sebe aj partnerovi lebo mal začervenanie penisu, mohla sa aj jemu takto prejaviť mykóza?)

    Môže zo mňa ešte aj na druhý deň tá tabletka "vychádzať"?

    (Už mám okrem toho spravené výtery snáď na všetko cez kvasinky, chlam, myko, urea ..atď všetko je negatívne a problémy mám stále)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prejavy mykózy mohol mať aj partner. Postupovali ste správne. Môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie si aplikovať do pošvy večer pred spaním. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hemoroidy a antikoncepcia

    , Autor: Vevevevevvevevevronika

    Dobrý deň, je to pre mňa veľmi ťažké hovoriť o tom ale odkedy beriem antikoncepciu mám problém s hemoroidmi a analnymi fisurami. Neviem či to môže byt z antikoncepcie alebo iba zhoda náhod ale je to niečo hrozne. Cítim sa neatraktivna a trpim bolesťami. Raz mi pomohlo sa ich zbaviť ani neviem ako a teraz sa to vrátilo opäť. Myslite že to môže byt z antikoncepcie? Beriem evru. Do toho mám každý mesiac opakujúce sa v presnom intervale vaginálne mykózy. Som z toho celá nešťastná že sa neviem ďalej pohnúť. Robím všetko ako mám a kontrolujem všetko a aj tak opäť začiatkom mesiaca chytím mykozu opäť. Už dva roky. Myslite že to môže byt tiež spojené s antikoncepciou? Alebo čo robím zle prosím? Vopred ďakujem za radu, som zúfalá môj gynekológ ma vôbec nerieši. Dá mi vždy prokanazol alebo clotrimazol a dovidenia. Ďakujem krásne a pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Áno, kombinovaná hormonálna antikoncepcia môže spôsobovať svrbenie v oblasti konečníka, rovnako tak môže byť svrbenie konečníka u žien spôsobené gynekologickými ochoreniami, najmä zápalom v pošve, čo môže mať vplyv na vznik análnych trhlín, ktoré môžu spôsobiť zápal hemoroidov, či análnu fistulu. Na trhliny na konečníku je vhodnejší prípravok, ktorý je na to určený - FYTOFONTANA Hemorrelax krém. Skúste si realizovať dlhodobejšie kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry, aspoň po dobu 14 dní. Vaginálne probiotikum je najlepšie si aplikovať večer pred spaním. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.