Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Účinnosť antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Ospravedlňujem sa že ruším takto večer ale nikde sa neviem dočítať či 3 dnove ATB azitromycin Sandoz znižujú účinnosť antikoncepcie Karhlieght. Ďakujem vám pekne za odpoved. Pekný zvyšok večera prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínané antibiotiká nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Účinnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem pán doktor. Štvrtok 26.9 som ochorela hneď v tento deň som začala brat 3 dnove ATB azitromycin Sandoz a paralen grip horúci napoj 2xdenne. Atb rovnako aj ten napoj som prestala brať sobotu 28.9. Beriem súčastne antikoncepciu Karhleight. Počas tých troch dňoch co som užívala ATB som začala mierne krvácať. Predpokladám ze došlo k zníženiu účinnosti antikoncepcie aj keď som nenašla žiadnu negatívnu interakciu medzi antikoncepciou a ATB ktoré som užívala. Zároveň mám aj ektropium krčka maternice čiže som nejakú časť tohto krvácania pripisovala aj tomu. Dnes 5.10 sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk a priateľ ejakuoval dnu. Chcem sa opýtať ci je už zachovaná účinnosť antikoncepcie po 7 dňoch od užívania ATB pri pravidelnom užívaní antikoncepcie. A v prípade žeby som si chcela robiť test kedy by to bolo najlepšie spraviť. Momentálne mám 4 dni pred menštruáciou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Azitromycin nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste boli plne chránená a tehotná nebudete. Príčin špinenia mohlo byť viacero. Vplyv na to mohlo mať aj samotné ochorenie, zníženie imunity, ... Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Dalacin C a Lydely

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako znižujú účinnosť antikoncepcie antibiotiká Dalacin C? Tieto antibiotiká užívam zatiaľ 4 dni a antikoncepciu užívam Lydely.
    Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď????????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každé antibiotikum má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Dalacin by nemal mať vplyv na účinky hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • klacid a tri-regol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, doktorka mi predpísala antibiotiká Klacid 500mg, moja otázka znie, či ovplyvnia účinnosť antikoncepcie Tri-regol?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotný Klacid účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Antibiotiká sa užívajú dlhšiu dobu a pravideľne, tým zvyšujú funkciu pečene, pomocou ktorej sa rozkladajú liečivá v tele, platí to aj pre antikoncepciu. Ak si chcete byť úplne istá, počas užívania antibiotík sa môžete chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Dienorette a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať či antibiotiká Augmentin majú vplyv na účinnosť antikoncepcie Dienorette. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie spomínaných antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Preto počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • Slez a tymián

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, dala som si jedli polievkovú lyžicu sirupu zo slezu a tymiánu. Môže to znížiť účinnosť antikoncepcie leverette?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané bylinky nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.