Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Účinnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem pán doktor. Štvrtok 26.9 som ochorela hneď v tento deň som začala brat 3 dnove ATB azitromycin Sandoz a paralen grip horúci napoj 2xdenne. Atb rovnako aj ten napoj som prestala brať sobotu 28.9. Beriem súčastne antikoncepciu Karhleight. Počas tých troch dňoch co som užívala ATB som začala mierne krvácať. Predpokladám ze došlo k zníženiu účinnosti antikoncepcie aj keď som nenašla žiadnu negatívnu interakciu medzi antikoncepciou a ATB ktoré som užívala. Zároveň mám aj ektropium krčka maternice čiže som nejakú časť tohto krvácania pripisovala aj tomu. Dnes 5.10 sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk a priateľ ejakuoval dnu. Chcem sa opýtať ci je už zachovaná účinnosť antikoncepcie po 7 dňoch od užívania ATB pri pravidelnom užívaní antikoncepcie. A v prípade žeby som si chcela robiť test kedy by to bolo najlepšie spraviť. Momentálne mám 4 dni pred menštruáciou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Azitromycin nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste boli plne chránená a tehotná nebudete. Príčin špinenia mohlo byť viacero. Vplyv na to mohlo mať aj samotné ochorenie, zníženie imunity, ... Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • HAK a Klacid SR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uzivam HAK znacku Maitalon, momentálne som chora a lekar mi predpisal liek Klacid SR. Rada by som vedela, ci tieto antibiotiká znizuju účinnosť HAK a ako mam ďalej postupovať, aby som zostala chránená pred tehotenstvom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotiká môžu znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) počas užívania Klacidu, ako aj ešte aspoň 7 dní po jeho doužívaní. Zároveň pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Dalacin C a Lydely

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako znižujú účinnosť antikoncepcie antibiotiká Dalacin C? Tieto antibiotiká užívam zatiaľ 4 dni a antikoncepciu užívam Lydely.
    Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď????????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každé antibiotikum má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Dalacin by nemal mať vplyv na účinky hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Účinnosť antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Ospravedlňujem sa že ruším takto večer ale nikde sa neviem dočítať či 3 dnove ATB azitromycin Sandoz znižujú účinnosť antikoncepcie Karhlieght. Ďakujem vám pekne za odpoved. Pekný zvyšok večera prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínané antibiotiká nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Depresia, alebo prílišné zmeny nálad

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, odkedy beriem antikoncepciu Tri-regol, mám pred 7 dňovou pauzou asi 10 dní neustále zmeny nálad, mierne depresívne stavy a už to začína byť záťažou aj na môjho partnera. Chcela by som sa poradiť, či neviete o nejakých doplnkoch ktoré by mi mohli účinne pomôcť, no zároveň neporušujú účinnosť antikoncepcie. A aký máte názor na doplnky na rovnováhu hormónov v tele?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa u Vás začínajú prejavovať vedľajšie alebo nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie, bude potrebné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne zmení preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý by Vám tieto ťažkosti nemusel spôsobovať.

  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes ráno som použila pharmatex, následne (cca 2-3 min )som si umyla ruky mydlom( iba ruky a obliekla sa). Po 2 hodinach od toho ako som si umyla ruky mydlom, som si aplikovala druhý pharmatex. Mohla som nejak znížiť účinnosť toho prvého pharmatexu? Od umytia rúk a aplikovania druhého pharmatexu prešli dve hodiny. Ide o to, že som mohla mať na prste stopy mydla aj keď teda od umytia rúk prešli 2 hodiny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si nemyslim, že došlo k zníženiu účinku Pharmatexu. Odsledujte si to.