Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pichanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Menštruáciu som dostala 21.7 a trvala do 26.7. Dňa 27.7 a 28.7 som mala chránený styk(prezervatívom). Partner vyvrcholil mimo môjho tela, kondóm som skontrolovala a prasknutý nebol. Od dnes mám však takú pichavu bolesť v spodnej časti podbruška na pravej strane, čím to môže byť? Taktiež sa chcem opýtať, mám nepravidelný cyklus, pohybuje sa to od 28 dní až po 38 dní, ako mám teda zistiť kedy mám plodné dni a kedy nie. Je styk bezpečný s kondómom aj počas plodných dní? Prípadne môžem kúpiť spermicidny krém a môžem tak znížiť pravdepodobnosť otehotnenia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete, bez ohľadu na deň cyklu. Ak používate kondóm, nemusíte používať ďalšiu metódu antikoncepcie. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus, môžete mať posunutú aj ovuláciu. Príčin pichavých bolestí po stranách podbruška môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o ovulačné bolesti. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, na 18. deň cyklu som zabudla dať tabletku užila som po 11 hodinách zároveň som na 15. 16. 17. Deň užívania tabletiek brala ATB krore môžu ovplyvniť. Tri týždne nato som mala nechránený pohlavný styk, aká je možnosť otehotnenia? Bolo mi povedané že sa mám aspoň týždeň po chrániť… toto už bol druhý. A dnes 1.3 mám mierne pichanie vaječníkov neviem či to je normálne alebo to môže byt znak uhniezdovania. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sa chránili aj doplnkovo počas celého obdobia užívania antibiotík, ako aj týždeň po doužívaní antibiotík, tehotná za týchto okolností nebudete. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Plodny hlien pri uzivani antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,

    prvy mesiac uzivam antikoncepciu Maitalon, zacala som uzivat prvy den krvacania, to bolo ale extremne slabe trvalo 3dni a dalsie 3 len spinenie.

    Prve dni som mala hnedkasty vytok, potom nic, neskor kremovy biely ale asi od 10teho dna uzivania sa zmenil na akoby plodny hlien, natahovaci, elasticky skoro ako “zele” ale aj v kombinacii s tym kremovym bielym. Vytok mam len na toalete nevyteka nejako extremne, nesvrbi nezapacha, len na papieri po utreti ho pozorujem

    je mozne ze u mna antikoncepcia nefunguje a aj napriek tomu mam stale plodne dni? robila som si preistotu aj tehu test, aj ovulacny… tehotensky uplne negativny a ovulacny tiez druha ciarka skoro nebadatelna akoby ovulacia ani naznakom byt nemala alebo neprebehla

    nechraneny styk sme mali 1x zrovna vtedy som ten hlien spozorovala preto ma to vydesilo, tabletky uzivam denne max par hodin rozdiel vzdy ale do tych 12hodin co je limit v pribalovom letaku, ale poslednych 7 dni rozdiel max pol hodinu aj to skor v prospech skorsieho uzitia teda, ze neuzijem po 24 hodinach ale uz po 23,5 a podobne

    predtym som tuto antikoncepciu uzivala 6 rokov a potom dalsie 2 bez problemov, ale naozaj si nepamatam ci som mala podobny vytok.

    Mam sa obavat moznosti a rizika ze mi prebiaha ovulacia a ide naozaj o plodny hlien? alebo sa tento hlien moze tvorit aj ked ovulacia neprebieha a uzivam antikoncepciu a je to normalne?

    viete mi poradit v pribalovom letaku pisu o hustom belavom vytoku, ale neviem ci je to rovnake hovorim je urcite natahovaci lepkavy ako zele. Ine priznaky ovulacie alebo problemov ako pred uzivanim tabletiek ako spinenie v case ovulacie, pichanie v podbrusku som nemala

    dakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Nejedná sa o plodný ovulačný hlien. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Špinenie, ale aj krvácanie, sa, hlavne v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, môže vyskytovať aj prakticky počas celého cyklu. Ovulácia je počas užívania antikoncepcie blokovaná. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nospa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne pichanie v oblasti panvy. Pichanie trvalo jeden deň. Pred tým som však užila 2 dní po sebe nospu. Mohla nospa znížiť účinok antikoncepcie? Ak by som šla na kontrolu ku obvodnému gynekologovi, videl by prípadnú ovulaciu (aj napriek užívaniu hak) teda ak by to pichanie bolo spôsobené ovulaciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, NoSpa nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná. Odsledujte si to. Príčiny pichania mohli byť pôvodom z tráviaceho traktu, keďže ste boli nútená užiť NoSpu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zabudnuté tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebovala by som radu. Užívam antikoncepciu Lindinette 30 a po 7 dňovej pauze som som zabudla užiť hneď prvú tabletku omeškala som sa o viac ako 16 hodín. Druhý deň, po zabudnutej tabletke sme mali nechránený pohlavný styk ...Asi 3 dni po tom mi začala bolesť v krížovej oblasti a mierne pichanie v podbrušku.Toto trvá už týždeň a bez zmeny. Je možné že by som mohla byť tehotná ?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť jednoznačne nedá.

  • Pichanie a bolesť v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa Vás opýtať.
    12.marca som vysadila HAK o týždeň na to mi normálne nabehla menštruácia. Následne som už v ďalšom balení nepokračovala.
    Dnes je to cca 5 deň kedy ma striedavo pichá vo vaječníku alebo v podbrušku... miestami je to bolesť ako keby pred ms. Tú by som mala dosťať až 17.4.
    Môže táto bolesť súvisieť s HAK a jej vysadením?
    Počas dní od kedy ju neberiem som mala nechráný styk.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Keďže už neužívate hormonálnu antikoncepciu a mali ste nechránený pohlavný styk, tehotenstvo nie je vylúčené.