Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK Daylette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, svoj cyklus som tento mesiac omylom posunula o jeden deň, chcem sa preto spýtať ako postupovať, ak by som sa budúci mesiac chcela vrátiť k pôvodnému cyklu (teda ho o jeden deň "vrátiť"), ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, cyklus si predĺžiť veľmi neviete, iba ak by ste užili o jednu aktívnu tabletku naviac z ďalšieho blistra, ale to Vám potom bude jedna tabletka chýbať, takže budete na tom istom. Myslím si, že posúvať cyklus o jeden deň nemá veľký zmysel.

Podobné otázky

  • HAK Daylette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Predošlá otázka: Dobrý deň, nedopatrením som začala užívať nový blister o deň skôr ako som mala. S užívaním nového blistra som začala 5.7., avšak menštruáciu som mala dostať až 6.7. Ostala mi teda ešte jedna placebo tableta s predošlého blistra. Chcem sa spýtať ako v takomto prípade postupovať a či došlo k výraznému narušeniu cyklu, ďakujem.

    Dobrý deň, naďalej pokračujem v užívaní aktívneho blistra, avšak krvácanie stále nezačalo (aj keď menštruačné bolesti už mám), preto by som sa chcela spýtať, dokedy sa bude takýmto spôsobom krvácanie odďaľovať. Takisto sa chcem spýtať, či nie je potrebné vrátiť sa k placebo tablete z predošlého blistra pokiaľ krvácanie nezačne, alebo pokračovať v užívaní aktívneho blistra. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie, či špinenie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet nemusí dostaviť. Určite teraz nemiešajte aktívne tabletky a zabudnutú placebo tabletku. Tú môžete vyhodiť. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet aktuálneho blistra, teda v užívaní aktívnych tabliet a následne po ich doužívaní prejdite na užívanie placebo tabliet. Po doužívaní aktuálneho blistra začnite s užívaním ďalšieho blistra. Krvácanie, či špinenie si odsledujte. Aj keby sa začalo v najbližších dňoch, pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu.

  • Hak a krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ak uzivam hak daylette a v case krvacania mam len spinenie (akoby posledny den), mam si to ratat ako "menzes" (krvacanie)? Dakujem PS pisala som 2 dni dozadu ohladom hak a vynechania krvacania cez placebo avsak dostavilo sa len spinenie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet, prípadne sa môže jednať iba o slabé špinenie, niekedy aj v čase užívania aktívnych tabliet ďalšieho blistra. Nie je to nič výnimočné. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím, užívam HAk Daylette už cca rok a pol. Doteraz som žiadne problémy nemala, no tento cyklus, konkrétne včera - 22. Deň cyklu som začala špiniť. Do menštruácie mi zostávajú bežne ešte 3-4dni (vždy cca 27deň cyklu). Čítala som však, že nežiadúci účinok Hak môže byť mimomenštruačné špinenie. Je to v poriadku? Doteraz som s týmto problém nemala, trocha sa obávam. Je možné, že by HAK zlyhala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, občasné špinenie sa môže vyskytovať aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu. Príčin zašpinenia môže byť viacero. Nemusí sa jednať o nič mimoriadne. Odsledujte si to. Pokračujte v plánovanom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať. Beriem HAK Daylette už rok a 3m. Nemala som nikdy žiaden problém. Posledný mesiac trpím silnými migrenami a potením. Krvné výsledky v poriadku. Myslite že je potrebné vysadiť HAK? Alebo zmenit druh? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa u Vás objavili vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností je potrebné uvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý stanoví ďalší postup.

  • Zabudnuta tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, hak Daylette beriem rano o 8. Vcera som si vsak tabletku zabudla dat. Ako mam postupovat? Mam neuzitu tabletku odlozit bokom a 7 dni sa chranit? Dakujem

    P.S. Ak si davam hak rano o 8 ale niekedy o 9 alebo o 10 som stale chranena alebo tie 2-3 hodiny v uzivani nevadia. Aleboo treba uzivat vzdy presne o 8.. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutú tabletku užite čo najskôr si spomeniete, aj keby to malo znamenať užitie dvoch tabliet naraz, teda včerajšej zabudnutej a dnešnej. Následne pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, no najbližších 7 dní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Nie, pár hodinový rozdiel v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na jej účinok. Ak užije tabletku do 12. hodín od času obvyklého užívania, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný.