Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím, užívam HAk Daylette už cca rok a pol. Doteraz som žiadne problémy nemala, no tento cyklus, konkrétne včera - 22. Deň cyklu som začala špiniť. Do menštruácie mi zostávajú bežne ešte 3-4dni (vždy cca 27deň cyklu). Čítala som však, že nežiadúci účinok Hak môže byť mimomenštruačné špinenie. Je to v poriadku? Doteraz som s týmto problém nemala, trocha sa obávam. Je možné, že by HAK zlyhala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, občasné špinenie sa môže vyskytovať aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu. Príčin zašpinenia môže byť viacero. Nemusí sa jednať o nič mimoriadne. Odsledujte si to. Pokračujte v plánovanom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    Beriem HAK Diecyclen kontinualne, dostala som krvacanie mimo cyklu a do toho aj mykozu. Tie sa mi opakuju dost casto. Poradite mi prosim nieco, co na mykozu? Je to velmi neprijemna kombinacia a docitala som sa, ze teda lokalne tabletky Canesten sa teraz davat nemozu. Moja gynekologicka mi nezdviha uz 2.den :( dakujem pan doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas krvácania je vaginálna liečba úplne zbytočná. Po skončení špinenia si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká po dobu aspoň 10 dní, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka užívania hormonálnej antikoncepcie, je normálne, že ak budete tabletky hormonálnej antikoncepcie užívať kontinuálne a nerealizujete si 7 dňovú pauzu po doužívaní blistra, krvácanie, či špinenie sa dostaví. je vhodnejšie užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie Diecyclen podľa odporúčaní, 21 dní a následne si realizovať 7 dňovú pauzu.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím vás. Brala som antibiotiká a vďaka nim mám už druhý krát menštruáciu tento mesiac. Prosím vás sú nejaké tabletky ktoré môžem kombinovať aj s antikoncepciou a zastavia mi menštruáciu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré majú vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, mohlo dôjsť k zníženiu účinku hormonálnej antikoncepcie, v dôsledku čoho sa vyskytlo opakované špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu a v prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Beriem antibiotika, ktoré mi znižujú účinok antikoncepcie. Nemala som ešte dostať menštruáciu ale dostala som ju teraz ( je to také špinenie a občas aj krv) je to z tých antibiotík? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže niektoré antibiotiká majú vplyv na hormonálnu antikoncepciu, môže jej účinok byť znížený, čo sa často prejaví nepravidelným špinením, či krvácaním. Aj napriek tomu pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, ako aj v používaní doplnkovej ochrany (kondómu) počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní. Odsledujte si to.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Mistra už skoro rok a pol, teraz by som potrebovala zmenu, nakoľko sa mi začalo pravidelne vyskytovať špinenie pred cyklom ešte počas tabliet (16.-17. tabletka). Dnes je posledný deň pauzy. Je možné začať užívať balenie novej antikoncepcie (zajtra mi doktorka predpíše e-recept) už zajtra, čo by bol prvý deň užívania tabliet? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné a aj najlepšia možnosť. Za daných okolností budete aj naďalej chránená, takže sa nemusíte chrániť doplnkovo. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa odporúčaní.

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.