Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím vás. Brala som antibiotiká a vďaka nim mám už druhý krát menštruáciu tento mesiac. Prosím vás sú nejaké tabletky ktoré môžem kombinovať aj s antikoncepciou a zastavia mi menštruáciu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré majú vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, mohlo dôjsť k zníženiu účinku hormonálnej antikoncepcie, v dôsledku čoho sa vyskytlo opakované špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu a v prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcny kruzok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, začala som používať krúžok ornibel po prvý krát, zaviedla som ho v prvý deň menštruácie ale stále mam menzes, je to normálne alebo mal menzes v priebehu prvého dňa prestať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne, menštruácia môže byť do ďalších dní slabšia, ale nemusí prestať. Pokračujte v pravidelnej a správnej aplikácii vaginálneho antikoncepčného krúžku.

  • Vynechana menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette už viac ako 2 roky. Doteraz nebol problém ale včera ráno mi mala prísť menštruácia a doteraz žiadna neprišla. Neurobila som žiadnu chybu v užívání a ani som neužívala iné lieky ktoré môžu znížiť účinnosť antikoncepcie. Test bol ráno negatívny aj keď som ho robila asi skoro. Je možné, že som tehotna a test to ešte nezachytil? Momentálne má však trápi aj anorexia a pri ktorej žiaľ trpím aj podvahou. Môže mať aj podvaha vyplýv na menštruáciu aj napriek tomu, že mám umelý cyklus vplyvom antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia, či spádu hormónov nemusí dostaviť. Na základe opisu si však myslím, že na to má vplyv podvýživa. Ak Vám bola diagnostikovaná anorexia, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich odborníkov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • 2 týždne, 1 náplasť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať čo mám robiť keď som si náplasť značky Evra nechala nechtiac dva týždne a po tých dvoch týždňoch som nalepila druhu a spustila sa mi menštruacia nevím čo mám teraz robiť či náplasť odlepiť alebo nechať alebo kedy začať nový ciklus

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie sa Vám spustilo, pretože došlo k zníženiu až vymiznutiu účinku hormonálnej náplaste. Záleží aj od toho, ktorú náplasť ste mali dva týždne, či prvú, druhú alebo tretiu. Máte prakticky dve možnosti. Ak ste si už nalepili ďalšiu náplasť, môžete ju mať nalepenú 7 dní a následne si buď nalepiť ďalšiu náplasť alebo mať 7 dní bez náplaste, podľa toho, ktorú náplasť ste si aktuálne nalepili. Najbližších minimálne 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Druhou možnosťou je zlepiť aktuálnu náplasť, mať sedemdňovú pauzu a následne si nalepiť novú náplasť a pokračovať v mesačných klasických cykloch, teda tri náplaste, každú po týždni a týždeň bez náplaste.

  • Náplasť Evra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor tak pomaly vyše mesiaca dozadu som sa vás p.doktor pýtala na antikoncepciu Karhla a tablety norethison, čo mi p.gynekolog predpísal a mala som vtedy dlhé krvácanie.P.gynekolog mi predpísal náplasť Evra, tu som si dala prvý raz 2.8 . neviem, či už vtedy to bolo z náplaste no mala som črevné problémy (hnačky) bolesti brucha ,ako nejak som to zvlášť neriešila hovorím si prejde no okolo 6.8 som začala mať teploty a dr.zistila v moči krv, hnis a bielkoviny nasadila mi amoksikslav a probiotiká no začalo sa zhoršovať vracanie a hnačky nepríjemné bolesti brucha tak mi antibiotiká vysadila a dala nolicin vracanie ale bolo stále 9.8 som si dala druhu náplasť no v nedeľu som ju dala preč,ako mi poradila dr.ze možno reagujem aj na náplasť zle no a veru,ako som ju dala preč bolo lepšie tak nechápem veď je to náplasť.13.8 mi zistila v moči pri kontrole glukózu(mala som závraty búšenie srdca a aj triesky)mohla to spôsobiť Evra s kombináciou antibiotik či len blba náhoda ???? V sobotu 17.8mi začala menštruácia o 11 dní prv je silná aj zo zrazeninami spôsobila to zrejme,asi Evra.Rozmyslam , že po mesiaci keď mi príde ďalší menzes, že ju nasadim naspäť no bojím sa že, či mi antikoncepcia neurobí proste Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť rôzne vedľajšie, či nežiadúce účinky. Nevylučujem, že na tom mohla mať podiel aj hormonálna náplasť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri opätovných ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dakujem za odpoved ohladom zabudnutej tabletky Aidee z 2.tyzdna z 2.blistra.
    Este doplnim otazku, ak sa zabudne vziat jedna tableta, ubehne od zabudnutia 24hodin a vezmem potom 2naraz, je nejaka sanca ze by som mohla dostat menzes alebo je to kratka doba na to aby tak poklesli hormony aby prisla menstruacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zabudnutie jednej tabletky krvácanie nevyvolá. Väčšinou je potrebné niekoľko dňové vynechanie, aby došlo k signifikantnému poklesu hladín hormónov, ktoré by viedlo ku krvácaniu.