Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať. Beriem HAK Daylette už rok a 3m. Nemala som nikdy žiaden problém. Posledný mesiac trpím silnými migrenami a potením. Krvné výsledky v poriadku. Myslite že je potrebné vysadiť HAK? Alebo zmenit druh? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa u Vás objavili vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností je potrebné uvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý stanoví ďalší postup.

Podobné otázky

  • covid a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ovplyvňuje prosím covid spoľahlivosť antikoncepcie karhleight? Zistila som, že som pozitívna, ale neužívam žiadne antibiotiká (iba trinell od bolesti hlavy). Antikoncepčné tabletky užívam včas a nemám žiadne tráviace ťažkosti.
    Môže byť ochranný účinok znížený iba samotným ochorením? Mám sa chrániť aj doplnkovo (ako dlho)? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak neužívate žiadne antibiotiká, ktoré by mohli spôsobiť zníženie účinku, ako aj nemáte žiadne ťažkosti, teploty, či najmä tráviace ťažkosti, samotný COVID-19 účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ak ste však pozitívna, odporúčam skôr oddychovať, pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie môžete.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať na antikoncepciu Drovelis,doktorka mi ju nasadila kvôli vysokej sliznice maternici,mala som zákrok v júni, odstránenie polipov,no po zákroku som nemala menzes 2 mesiace,sliznicu som mala vysokú 20mm tak mi pichli vyvolavacku,mala som začať z antikoncepciou Drovelis keď začnem krvácať.Menzes som dostala 18.8 a začala som aj tie tabletky užívať,mala som silné bolesti pod bruškom a veľké zrazenini,krvácanie sa nezastavilo tak som o dva týždne zase išla doktorke ,sliznica sa znížila na 11 mm tak mi nasadila Dicinone 3x1a Askorutin 3x 2, a ešte mi dali inekciju na stahovanie maternice.Drovelis mi povedala že mám ešte stále užívať,ale mne krvácanie stále pretrváva a už som z toho vyčerpaná a cítim sa slabo.Za 6 dní už dopijem prvé balenie a potom zase mám mať menzes, ktorý mi ešte stále pretrváva.Mozem samá vysadiť Drovelis,lebo si myslím že mi to všetko spôsobuje práve táto antikoncepcia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si tiež myslím, že príčinou krvácania budú vedľajšie, či nežiadúce účinky preparátu hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. Určite je vhodné to prekonzultovať s obvodným gynekológom a uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, s ktorým si dohodnite ďalší postup.

  • Náplasť Evra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor tak pomaly vyše mesiaca dozadu som sa vás p.doktor pýtala na antikoncepciu Karhla a tablety norethison, čo mi p.gynekolog predpísal a mala som vtedy dlhé krvácanie.P.gynekolog mi predpísal náplasť Evra, tu som si dala prvý raz 2.8 . neviem, či už vtedy to bolo z náplaste no mala som črevné problémy (hnačky) bolesti brucha ,ako nejak som to zvlášť neriešila hovorím si prejde no okolo 6.8 som začala mať teploty a dr.zistila v moči krv, hnis a bielkoviny nasadila mi amoksikslav a probiotiká no začalo sa zhoršovať vracanie a hnačky nepríjemné bolesti brucha tak mi antibiotiká vysadila a dala nolicin vracanie ale bolo stále 9.8 som si dala druhu náplasť no v nedeľu som ju dala preč,ako mi poradila dr.ze možno reagujem aj na náplasť zle no a veru,ako som ju dala preč bolo lepšie tak nechápem veď je to náplasť.13.8 mi zistila v moči pri kontrole glukózu(mala som závraty búšenie srdca a aj triesky)mohla to spôsobiť Evra s kombináciou antibiotik či len blba náhoda ???? V sobotu 17.8mi začala menštruácia o 11 dní prv je silná aj zo zrazeninami spôsobila to zrejme,asi Evra.Rozmyslam , že po mesiaci keď mi príde ďalší menzes, že ju nasadim naspäť no bojím sa že, či mi antikoncepcia neurobí proste Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť rôzne vedľajšie, či nežiadúce účinky. Nevylučujem, že na tom mohla mať podiel aj hormonálna náplasť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri opätovných ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pichanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Menštruáciu som dostala 21.7 a trvala do 26.7. Dňa 27.7 a 28.7 som mala chránený styk(prezervatívom). Partner vyvrcholil mimo môjho tela, kondóm som skontrolovala a prasknutý nebol. Od dnes mám však takú pichavu bolesť v spodnej časti podbruška na pravej strane, čím to môže byť? Taktiež sa chcem opýtať, mám nepravidelný cyklus, pohybuje sa to od 28 dní až po 38 dní, ako mám teda zistiť kedy mám plodné dni a kedy nie. Je styk bezpečný s kondómom aj počas plodných dní? Prípadne môžem kúpiť spermicidny krém a môžem tak znížiť pravdepodobnosť otehotnenia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete, bez ohľadu na deň cyklu. Ak používate kondóm, nemusíte používať ďalšiu metódu antikoncepcie. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus, môžete mať posunutú aj ovuláciu. Príčin pichavých bolestí po stranách podbruška môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o ovulačné bolesti. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK Daylette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Predošlá otázka: Dobrý deň, nedopatrením som začala užívať nový blister o deň skôr ako som mala. S užívaním nového blistra som začala 5.7., avšak menštruáciu som mala dostať až 6.7. Ostala mi teda ešte jedna placebo tableta s predošlého blistra. Chcem sa spýtať ako v takomto prípade postupovať a či došlo k výraznému narušeniu cyklu, ďakujem.

    Dobrý deň, naďalej pokračujem v užívaní aktívneho blistra, avšak krvácanie stále nezačalo (aj keď menštruačné bolesti už mám), preto by som sa chcela spýtať, dokedy sa bude takýmto spôsobom krvácanie odďaľovať. Takisto sa chcem spýtať, či nie je potrebné vrátiť sa k placebo tablete z predošlého blistra pokiaľ krvácanie nezačne, alebo pokračovať v užívaní aktívneho blistra. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie, či špinenie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet nemusí dostaviť. Určite teraz nemiešajte aktívne tabletky a zabudnutú placebo tabletku. Tú môžete vyhodiť. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet aktuálneho blistra, teda v užívaní aktívnych tabliet a následne po ich doužívaní prejdite na užívanie placebo tabliet. Po doužívaní aktuálneho blistra začnite s užívaním ďalšieho blistra. Krvácanie, či špinenie si odsledujte. Aj keby sa začalo v najbližších dňoch, pokračujte v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu.