Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Belara

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, tento mesiac som mala pauzu od antikoncepcie, pan doktor mi povedal ze v 5ty den mestruacie mozem zacat pouzivat znovu. Znamena to ze som chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá tabletka hormonálnej antikoncepcie sa začína užívať v prvý deň menštruácie, nie na piaty. Za predpokladu, že začnete s užívaním hormonálnej anrikoncepcie v iný, ako prvý deň menštruácie, je potrebné sa doplnkovo chrániť (používať kondóm) prvých sedem dní užívania.

Podobné otázky

  • vedlajsie ucinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, doteraz som užívala antikoncepciu Belara a nevyskytli sa u mna ziadne komplikacie a vedlajsie neziaduce ucinky, momentalne uz 3 tyzden uzivam antikoncepciu Lydely a aj napriek tomu, ze ma gynekolog informoval o tom, ze zlozenie je rovnake len spada pod inu značku, spozorovala som na sebe zavodnenost a zhoršene akne, je mozne ze je to tym druhom antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné. Odsledujte si to. U každej ženy je to individuálne. Pri pretrvávaní, či zhoršovaní prejavov vedľajších, či nežiadúcich účinkov bude vhodné porozmýšlať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Nezobrane tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v pondelok som mala brat prvu tabletku (belara) ale som v holandsku a tabletky mi dosli az dnes (stvrtok) mam zobrat dnes prvu alebo pockat na prvy den menstruacie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám to neponáhľa a ak si nechcete rozhádzať menštruačný cyklus, môžete počkať do ďalšej menštruácie a v prvý deň začať s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie. Ak sa rozhodnete užívať antikoncepciu teraz, posuniete si tým cyklus o štyri dni. Je však potrebné sa minimálne 7 dní, prípadne aj celý prvý cyklus chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či masť Fungicidin a Clotrimazol AL 100 vaginálne tablety a výživový doplnok Probio Femina znižujú účinok antikoncepcie Belara. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lokálne (vaginálne) aplikované preparáty, rovnako tak ako výživový doplnok nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ataralgin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím vás znižuje ataralgin účinok antikoncepcie? ( belara) ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, Ataralgin nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím ktorá HAK je najlepšia na akne a vypadavanie vlasov? + ktorá co najmenej zavodnuje?
    Ďakujem..
    Vypadavanie vlasov a akne začalo 3 mesiace po jej vysadeni mala som maitalon ale nesedel mi povedala som si ze si dám pauzu už som bez hak skoro rok ale plánujem sa nasledujúci cyklus k nej vrátiť.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na liečbu akné sa štandardne predpisuje preparát s vyšším obsahom hormónov, napríklad Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom.