Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vedlajsie ucinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, doteraz som užívala antikoncepciu Belara a nevyskytli sa u mna ziadne komplikacie a vedlajsie neziaduce ucinky, momentalne uz 3 tyzden uzivam antikoncepciu Lydely a aj napriek tomu, ze ma gynekolog informoval o tom, ze zlozenie je rovnake len spada pod inu značku, spozorovala som na sebe zavodnenost a zhoršene akne, je mozne ze je to tym druhom antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné. Odsledujte si to. U každej ženy je to individuálne. Pri pretrvávaní, či zhoršovaní prejavov vedľajších, či nežiadúcich účinkov bude vhodné porozmýšlať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • MAITALON / AXIA.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím používala som hak axiu 0.3mg ale už ju nevyrábajú tak mi dr predpísala náhradu maitalon . Na databáze liekov som si pozrela že je to na 97% To isté čo axia ale mňa zaujímajú predsa len tie zvyšné 3% v com sa líši? Dakujem ..

    Axia mi sadla úplne bez problémov žiadne vedľajšie účinky preto si chcem byť istá , že to bude takto aj s maitalonom . Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o obdobný preparát s rovnakým zložením. Rozdiel je iba v pomocných látkach, tvare tabliet. Vyrába to iná firma. Je to ale prakticky to isté. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie predpísaného preparátu.

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Bolesť prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine už od februára tohto roku. Myslela som si že sa to časom napraví ale ani moc nie. Ide o to že v blistri prvý týždeň (4.-5. deň) ma začnú pobolievať prsia a potom je to až dokonca pokiaľ nemám pauzu (4.-5. deň pauzy) a takto dookola. Chcem sa opýtať je to v poriadku? Iný problém s ňou nemám.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi časté vedľajšie účinky niektorých preparátov hormonálnej antikoncepcie, aj Softine. Ak je bolesť silná, či rušivá, bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Maitalon

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, druhý mesiac užívam maitalon a všimla som si že počas ovulácie ma 3 dní boleli prsia.je to normálne?alebo prejde to nasledujúce mesiace?len stačí si zvyknúť na antikoncepciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie. Organizmus si musí na antikoncepciu zvyknúť. Ak prsníky pobolievajú iba pár dní a nemáte žiadne ďalšie ťažkosti, odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak by sa stav neupravoval, alebo zhoršoval, bude vhodné pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po apreg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ohľadom tabletky Apreg. Nikdy som ju predtým neužila.
    Tabletku som vzala 29.4. Moja posledná MS skončila 26.4. A včera som začala krvácať to je 5.5.
    Neviem ci je to menštruácia ale vyzerá to tak ze áno. Teraz by som mala mat plodné dní až do 9.4. Neviem či to mam brat, ako menštruáciu, alebo ako špinenie. Za normálnych okolností moja menštruácia by mala prísť až o dva týždne 22.5. Preto neviem či to krvacanie môže vyvolať ta tabletka.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky tabletky núdzovej antikoncepcie patrí špinenie mimo cyklu. Príčin špinenia však môže byť viacero. Teoreticky sa môže jednať aj o ovulačné krvácanie. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.