Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnačka

    , Autor: Asdffdsa

    Dobre rano, ak ma rano prezenie (cca 3 hod pred užitim hak) ale uz viac nie, som chranena? Niekedy sa mi to stane aj viac krat do tyzdna, neviem preco ci z nervozity alebo stresu. Niekedy ale to len obcas si dam aj immodium pre istotu. Som chranena? Lebo ako crevne problemy by som to nebrala. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dôjde k jednorázovej hnačke, či redšej stolici pred užitím tabletky hormonálnej antikoncepcie, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Ak by však došlo k hnačke po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie do 3 až 4 hodín, vtedy by bol účinok hormonálnej antikoncepcie znížený.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Hnačka

    , Autor: Petrahor

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a dnes ráno 30 minút pred užitím tabletky som mala jednorazovú hnačku. Je zachovaná účinnosť antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedôjde k opakovaným a silným hnačkám po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste aj naďalej plne chránená.

  • Stolica

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, užívam HA leverette a dnes po 2 hodinách od užitia tabletky som mala stolicu. Keďže stolica bola formovaná tak to nebola riedka stolica a ani hnačka? Viem, že hnačka do 3-4 hodín znižuje účinnosť antikoncepcie ale normálna stolica 2 hodiny po užití tabletky je tiež problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejednalo o silnú hnačku alebo o opakované riedke stolice, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hnačka

    , Autor: Katka02

    Dobrý deň, pred hodinou som užila antikoncepciu ale do pol hodiny som mala silnú hnačku. Chcem ešte počkať a tak o hodinu - dve chcem užiť ďalšiu tabletku ale to isté sa mi stalo pri prvej tabletke a tiež som užila vtedy 2 za sebou ( bolo to pred 9 dňami). Môžem tak urobiť aj dnes? Nebude to problém, prípadne nerozhodí mi to nejak cyklus?.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo iba o jednorazovú redšiu stolicu, účinok hormonálnej antikoncepcie nemusí byť znížený. Pri opakovanom preháňaní by však už účinok hormonálnej antikoncepcie mohol byť znížený. Ak si chcete byť na sto percent istá, môžete užiť náhradnú tabletku a ďalej pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Stolica

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, dnes ráno okolo 6:50 som užila antikoncepcia leverette a následne o pol 11 som mala stolicu. Žiadna hnačka ale stolica bola troška mäkšia avšak nebola to riedka stolica. Mala som aj styk dnes ráno okolo 2 hodiny. Je znížená účinnosť antikoncepcie a môžem z toho styku otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu si myslím, že tehotná nebudete. Ak aj došlo k jednorázovej redšej stolici, došlo k nej po viac ako 4 hodinách od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.